Mladi turistični novinarji iz vsega sveta na Jeruzalemu

Mladi novinarji akademije FIJET na obisku v Jeruzalemskih goricah – deželi sonca, terasastih vinogradov in vina.

Jeruzalemske gorice – dežela sonca, terasastih vinogradov in vina, je znova gostila turistične novinarje, tokrat podmladek FIJET, ki prihajajo iz vsega sveta.
 
(Ormož, Slovenija, 5. – 6. Junij 2012) Jeruzalemske gorice, dežela sonca, terasastih vinogradov in vina, uradno spadajo v Ljutomersko – Ormoški vinorodni podokoliš, ki leži v SV delu Slovenije znanem po imenu Prlekija. Za večino vinogradov na tem področju, v skupnem obsegu 650 hektarjev, od leta 2009 skrbi družina Puklavec, ki je lastnica dveh največjih tukajšnjih kleti P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer. V  P&F Jeruzalem Ormož  so v  lanskem letu na trgatvi že gostili skupino mednarodnih  turističnih novinarjev (FIJET – svetovna organizacija turističnih novinarjev) iz različnih evropskih držav.  Ker so bili udeleženci navdušeni nad vrhunskimi vini, lepoto pokrajine in gostoljubnostjo domačinov, so Jeruzalemske gorice obiskali letos znova, tokrat  s podmladkom iste organizacije,  v okviru  3. Akademije za mlade  turistične novinarje. V ta namen so natočili tudi prvi "world travel press wine" uradno vino  organizacije FIJET, ki je postal  lokalni ponos – Šipon  iz kleti gostiteljice – P&F Jeruzalem Ormož.
          
Poleg mladih novinarjev so se dogodka tokrat udeležili tudi Jacques J. Campe, generalni sekretar FIJET (Svetovna zveza turističnih novinarjev), podpredsednik zveze g. José A. Dielens, sprejel pa jih je tudi direktor družb P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer g. Mitja Herga. V času gostovanja so gostitelji zanje pripravili pester program, ki je poleg predstavitve obeh družb P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in P&F Jeruzalem Ljutomer d.o.o. vključeval še vodene oglede njihovih kleti in ene najsodobnejših polnilnih linij v Evropi. Še posebej pa je navdušil ogled največje arhivske kleti v Sloveniji ter kasneje še degustacija izjemnih izbranih letnikov arhivskih vin. Tudi sicer si je zbirko arhive moč v Ormožu, po predhodni najavi, tudi ogledati, v celoti pa je predstavljena na spletu (http://www.archivewines.com/), kjer lahko vina v spletni trgovini tudi kupite.

Poleg tega pa so se mladi gostje seznanili tudi s turistično in kulinarično ponudbo tega področja, pri čemer so jim predstavili 300 let staro Zidanico Malek in zgodovinski Dvorec Jeruzalem, kjer so tudi prenočili. Obe zgodovinski stavbi, ki se nahajata med vinogradi, sredi Jeruzalemskih goric, prav tako upravlja družina Puklavec. Prva, sto let stara Zidanica Malek zaradi svoje lege, ki jo krasi neponovljiv razgled na okoliške vinograde jemlje dih vsakomur, ki jo obišče. V njej je ob vodenih degustacijah vin na ogled še starinska preša, obokana klet, kapelica ter manjši vinogradniški muzej. Medtem, ko Dvorec Jeruzalem predstavlja manjši podeželski hotel, namenjen gostom, ki se želijo razvajati v okolju gričev, posutih z vinogradi. V njem je deset stilsko opremljenih sob, prestižen predsedniški apartma, vinoteka in sodobna multimedijska dvorana. V okviru hotela pa deluje tudi restavracija, ki gostom ob lokalni in sezonsko obarvani hrani nudi tudi izbor izjemnih vin. 

Jeruzalemske gorice so posejane s čudovitimi terasastimi vinogradi, ki so navdušili mlade obiskovalce, in ki sodijo med najboljše lege za belo vino na svetu. Avtohtona vrsta vina iz teh vinogradov je Šipon, kralj med jeruzalemskimi vini, pokrajina pa ponuja tudi celo vrsto  avtohtonih prleških jedi kot so postržjača, ajdova pogača in prleška gibanica. S temi in ostalimi jedmi, so se gostje sladkali ob obisku Zidanice Malek in  Dvorca Jeruzalem, ob vsaki jedi pa so jim gostitelji, tako kot se za vinarje tudi spodobi, postregli s pripadajočim vinom.

Gostitelji dogodka, kot največji slovenski vinarji upravljajo z dvema vinskima kletema – Ormoško in Ljutomersko, ki se ponašata s stoletno tradicijo in predstavljata pomemben steber njihove kakovosti. Med najpomembnejše blagovne znamke kleti spadajo vina Jeruzalem Ormož, Gomila, Ljutomerčan in puklavec&friends, ob tem pa nenehno razvijajo tudi nove. Vse so združene pod korporativno blagovno znamko p&f wineries, povezuje pa jih prepoznaven slogan Najboljše stvari v življenju je treba deliti z drugimi
Dodatne informacije:
Sanja Majić za P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.
sanja.majic@windowslive.com
smajic@pfwineries.com