Radenci si prizadevajo za urejenost in gostoljubnost

V Radencih pet zlatih priznanj za skrb za urejenost kraja

KOMUNALCI, GOSTINCI, SLAŠČIČARJI, VINOGRADNIKI, LEKARNARJI…


Očitno je Janez Rihtarič, župan Radencev imel srečno roko pri imenovanju komisije  za uresničevanje nalog na področju ocenjevanja krajev, naselij in šol v okviru akcije ťMoja dežela – lepa in gostoljubnaŤ. Člani komisije so namreč takoj po imenovanju poprijeli za delo in analizirali skrb posameznikov in skupin za okolje ter podelili zlata priznanja. Komisija, ki jo sestavljajo: Rade Bakračević predsednik in člani: Jožica Sečko, Sonja Kreslin, Janja Fekonja in Zoltan Časar, so se namreč sestali tik pred občinskim praznikom, in so po temeljiti razpravi podelili pet priznanj tistim, ki se v občini Radenci še posebej prizadevajo za urejenost in gostoljubnost.


Tako so prestižno ťZlato priznanjeŤ za leto 2012 podelili petim pravnim osebam različnih dejavnosti, in sicer so jih namenili: Podjetju ťSIMŤ, ki že 20 let s svojimi 29 delavci skrbi, da so Radenci skoraj vsako leto med najbolj urejenimi turističnimi kraji v Sloveniji; Bistroju ťPikoloŤ iz vasi Boračeva, ki jo vsako leto obišče veliko število turistov iz Slovenije in tujine; Lekarni Nade Frangež, ki ne skrbi le za zdravila za prebivalce Radencev, temveč tudi za urejenost okolice lekarne; Vinogradništvo in vinotoč Belak je znan ljubiteljem dobre kapljice zlasti iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Ni turista, ki bi prišel v Radence in se ne bi ustavil v vinotoču Belak; Slaščičarna ťTropicanoŤ že več kot štirideset let živi s krajem. Tisoče mladih prihaja na sladoled, starejši ob kavici in limonadi doživljajo prijetne trenutke v slaščičarni.


Po mnenju komisije, vsi nagrajeni povezujejo prebivalce pokrajine Treh src in skrbijo za ohranjanje naravnih in kulturnih vrednot. Hkrati se člani komisije zavedajo, da bi si priznanja zaslužilo še več občanov Radencev, vendar ne morejo nagraditi vsakega posameznika. Vsekakor komisija spoštuje delo velikega števila prostovoljcev in vseh občanov, ki doprinesejo velik delež k lepši urejenosti krajev s tem ko skrbijo za lepo urejene hiše in njihovo okolico, vrtove, gostilne, hotele, trgovine, športne objekte, stanovanjske bloke in druge objekte. Priznanja bodo člani komisije nagrajencem podelili na svečani prireditvi ob svetovnem dnevu turizma, v septembru, in sicer najbrž na Vinotoču Belak.


Sicer pa so člani omenjene komisije veseli, da so člani občinskega sveta prisluhnili njihovemu predlogu, in so razveljavili odlok, po katerem so v turističnem kraju Radenci ob 23. uri gasili luči. Nepojmljivo si jim je namreč zdelo, da v Radencih, nekoč najbolj urejenem turističnem kraju v Sloveniji po 23. uri ne gorijo luči in je kraj vso noč bil v popolni temi…Besedilo in foto: O.B.