Agra 2012

Bliža se jubilejni, 50. mednarodni kmetijsko-živilski sejem „Agra 2012“

NA TEMELJIH TRADICIJE IN KRILIH PRIHODNOSTI    Z različnimi ocenjevanji kakovosti ter z infrastrukturnimi in drugimi investicijskimi posegi, se na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni pospešeno pripravljajo na zgodovinski in jubilejni, 50. mednarodni kmetijsko živilski sejem „Agra 2012“. Letošnji tradicionalno največji sejem kmetijstva in živilstva v Sloveniji ter v sosedski regiji štirih držav vabi v Gornjo Radgono, od sobote, 25. do četrtka, 30. 8. 2012 z novostmi, s kakovostjo iz vseh kontinentov, s pestrim dogajanjem in z zabavnim druženjem.


V poslovnem delu bodo prikazani najnovejši dosežki s področja kmetijske mehanizacije, opreme in orodij. Videti bo moč traktorje in drugo mehanizacijo najpomembnejših svetovnih proizvajalcev, daljinsko vodeno kosilnico… Široka bo ponudba sodobne opreme za gozdarstvo. Med drugim bo kot novost predstavljena mobilna žičnica z daljinskim upravljanjem, z vzdolžnim privlekom do 200 metrov in nosilnostjo 2000 kg ipd. V segmentu vinogradništva in vinarstva bo kot premiera predstavljena tudi montažna vinska klet. Na voljo bo obilo zelenega programa z izdelki za ekološko in integrirano pridelavo, pa sadike, gnojila in semena prihodnosti, najboljši izdelki za nego, prehrano in varstvo rastlin in živali ter hlevska oprema. Prikazani bodo novi protitočni sistemi, izdelki za kmetijske gradnje, za izrabo obnovljivih virov energije, bio volnena izolacija iz slovenske ovčje volne. Obiskovalci bodo lahko izbirali med ekološkimi čistilnimi napravami za kmetije ter opremo za urejanje okolja. Na področju živilskopredelovalne industrije in gastronomije bodo v izbiro najsodobnejša oprema ter pripomočki za gostinstva in kmečki turizem. 

Med drugim bo predstavljen večnamenski kotel za kuhanje domačega žganja z inovativnim načinom utekočinjenja alkoholnih hlapov, primeren tudi za rabo v čebelarstvu. Vabi EKO in BIO ponudba z izdelki brez gensko spremenjenih organizmov. V projektu Kupujem slovensko bodo kakovost slovenske živilsko predelovalne industrije predstavili mesarji, mlekarji, žitarji, mlinarji, polnilci vod, brezalkoholnih pijač, sokov in vina s pokušnjami izdelkov, nagrajenih na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti. Slovenske kmetije in turistične kmetije bodo ponujale regionalne zaščitene izdelke ter obilico avtohtonih dobrot. Projekt Vino Slovenija Gornja Radgona bo kot sejem v sejmu v vinarski hali točil vina številnih vinarjev in njihovih združenj. V Vinskem hramu bo na pokušnjo več kot 600 vin iz Odprtega državnega ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona. V izbiro in ugoden nakup bodo obrtni izdelki, izdelki domače obrti, osebna in dostavna vozila ter blago za široko porabo.

 Dežela gostja bo Avstrijska Štajerska. Predstavila se bo predvsem z razstavljavci, ki sodelujejo v projektu ťGenuss Region ÖsterreichŤ. Predstavitve srbskih razstavljavcev bo zaokrožila skupinska predstavitev AP Vojvodine. Na skupnem razstavnem prostoru se bo predstavila Poljska. Iz druge strani oceana prihaja Brazilija.  Sejem AGRA 2012 ob komercialnih razstavljavcih strokovno sooblikujejo najvidnejše vladne, zbornične in strokovne institucije ter kmetijsko – živilsko šolstvo Slovenije. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo predstavilo pomen sveže hrane iz naše bližine. Ob 50. obletnici skupne evropske politike se bo predstavila Evropska komisija s potujočo interaktivno razstavo, ki prikazuje kmetijo in življenje na kmetiji v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. KGZ Slovenije se bo praznovanju sejemskega jubileja med drugim pridružila tudi s predstavitvijo 50 let skupne kmetijske politike EU. Zadružna zveza Slovenije bo obeležila Mednarodno leto zadrug in 140-letnico zadružništva na Slovenskem…

Sejem bodo spremljale strokovne razstave slovenskih avtohtonih pasem domačih živali (govedo, konji, drobnica, prašič, kokoš, čebela), državna razstava govedi lisaste pasme, razstava konj lipicancev, prašičev pasme SloHibrid, drobnice, čebelarstva, perutnine (Štajerska kokoš), malih živali, kraških ovčarjev in rib. Predstavitev konj bo potekala v znamenju Kobilarne Lipica. Z lipicanci bo obarvano že odprtje sejma, ki ga bo popestril nastop lipiške šole klasičnega dresurnega jahanja. Razstavljene lipicance si bo mogoče ogledati v hlevih in na maneži, kjer bodo predstavitve plemenskih živali in vpreg s strokovnimi komentarji. Na enodnevni predstavitvi se bodo lipicancem pridružili tudi ljutomerski kasači.

Med vzorčnimi nasadi rastlinske proizvodnje ter dreves, grmovnic in vrst lesa iz slovenskih gozdov je novost prikaz vrta po načinu permakulture z biodinamičnim gospodarjenjem. Sejemska učna gozdna pot bo bogatejša za 50 novih dreves, zasajenih v čast visokega sejemskega jubileja.

Pravljična zelena oaza za vrvežem razstavnih prostorov bo vzorčni nasad, ki ga urejajo dijaki in sodelavci Biotehniške šole Rakičan. Navduševale bodo: kolekcija zdravilnih zelišč, začimbnic in dišavnic, rože 60 različnih sort, nasad mehko listnih, krhko listnih solat in radičev, strniščni in prezimni dosevki, stročnice (grahi, fižoli, soje, čičerike …), koruze (stara, hibridna, sladka, silažna, okrasna koruza, pokovka …), sirki za silažo in zrnje, rastline, ki so v uvajanju in v opuščanju. Zanimiv bo del vrta s pleveli, pri katerih bo poudarek na tistih, ki so najbolj alergeni. Poseben poudarek velja predstavitvi slovenskih avtohtonih sort. Prava paša že za oči več kot 30 sort krompirja. Predstavljene bodo gomoljnice in kolekcija čilijev. 

Pot v trajnostno prihodnost bodo začrtali številni strokovni posveti, ki bodo odgovarjali na najbolj pereča vprašanja sodobnosti in prihodnosti. Da zmoremo tja z bogatimi izkušnjami in znanjem le skupaj, pa bodo dokazala stanovska in družabna srečanja, kot so: nastopi znanih glasbenikov, mednarodna parada kmečkih šeg in opravil, srečanje podeželske mladine, mednarodna razstava lipicancev z nastopi klasične šole jahanja, tekmovanje v plesanju polke, 14. slovensko državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, izbor najtežje buče in najzanimivejše zbirke okrasnih bučk, tekmovanje v vlečenju vrvi, nogometna tekma med vinarskimi in estradnimi zvezdami, druženje z Vinsko kraljico Slovenije, zaključek akcije ťS kmetije za vasŤ, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, pokušnje vin in prehranskih izdelkov, strokovni ogledi razstave živali, strokovno vodenje po vzorčnih nasadih rastlin, po sejemski učni gozdni poti ter kulinarični in glasbeni dogodki. Otroci bodo lahko v otroškem vrtcu sodelovali na ustvarjalnih delavnicah, posvečenih kmetijstvu, poskušali domačo hrano in se podali do sejemskih zanimivosti pod strokovnim vodstvom. 

Sejem Inpak, ki bo potekal sočasno s sejmom AGRA, bo ponujal različne vrste embalaže, materiale in tehnologijo za njeno izdelavo, za pakiranje in označevanje, za opremo skladišč ter logistiko. V strokovnem smislu se bo posvetil aktualnim zahtevam EU za trajnostno embalažo, osvetlil bo njene sodobne funkcije in nove materiale. Ponudil bo rešitve za ravnanje z odpadno embalažo in pravilen odnos do okolja v celotnem življenjskem ciklu embalaže. Posebne pozornosti bo deležno oblikovanje in grafična oprema embalaže. Pred sejmom Inpak je pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije potekalo strokovno ocenjevanje 34. slovenski oskar za embalažo. Nagrajeni izdelki bodo razstavljeni v okviru posebne razstave na sejmu Inpak in Agra.

Besedilo in foto: O.B.