Kraljice na Grossmannu

V okviru 8. Grossmanovega festivala filma in vina, ki je v Ljutomer in sploh v vinorodno Prlekijo pripeljal svetovno filmsko in slovensko vinski elito, so svoj prispevek dopolnile tudi nekatere regionalne in društvene vinske kraljice iz vse Slovenije.


KJER SO GROZLJIVKE IN VINO SO TUDI VINSKE KRALJICE

""

Prisotne so bile vinske kraljice: Ksenja Arbeiter (mariborska vinska kraljica), Aleksandra Kelemina (kogovska vinska kraljica), Monika Rebernišek (ptujska vinska kraljica), Jana Drnovšček ( kraljica rebule), Tina Rajh (cerkvenjaška vinska kraljica), Jerneja Jančar (vinska kraljica radgonsko-kapelskih goric) in Sandra Vučko (ljutomerska vinska kraljica Martina XVI.). Poleg svojih številnih aktivnosti po Prlekiji in na sami reki Muri, so kronane glave pripravile tudi promocijo  vin, kar je eno njihovih osrednjih poslanstev. V ospredju je vsekakor bila vodena degustacija slovenskih vin pod geslom ťCvet vinskih kraljic z žlahtnimi okusi goricŤ. 

Celotno zadevo, z osrednjim dogajanjem v Atriju mestne hiše v Ljutomeru, je pripravil Klub Martina (Klub vinskih kraljic Ljutomer op. p.), ki združuje aktualne in nekdanje vinske kraljice Društva vinogradnikov Ljutomer in Društva vinogradnikov Mala Nedelja. „Med nami je že dolgo rasla ideja o srečanju vinskih kraljic vseh naših vinskih pokrajin. Vino nas združuje in prav je, da širši javnosti pokažemo vso pestrost okusov vina v naši majhni deželici. Ljutomer je vinsko mesto, že od nekdaj. Tukaj se je rodila ideja o vinski kraljici. Bil pa je posnet tudi prvi filmski zapis. Zato smo se odločile, da se začnemo srečevati v okviru našega zdaj že zelo uveljavljenega Grossmanovega festivala filma in vina, ki se letos odvija od 16. do 21. julija“, nam je razložila organizatorica dogajanja, ljutomerska vinska kraljica Martina XVI, sicer pa mlad pravnica Sandra Vučko iz Cvena pri Ljutomeru. 

Kraljice so sicer bile zaposlene čez celi dan, saj so si ogledale Babičev mlin v Veržeju, se vkrcale v čoln in se z njim, kljub še vedno visoki in deroči vodi, spustile po reki Muri vse do broda Med Ižakovci in Moto, kjer so jih pogostili. Nato so se z brodom prepeljale na prleško stran Mure in se odpravile na izletniško kmetijo „Na konec vasi“, na Cvenu, kjer so jih razvajali z vrhunsko kulinariko. Vsem prisotnim pa bo v spominu ostala tudi degustacija, ki so jo opravili na Turizmu na podeželju Tompa, čemur je sledil sprejem pri županji občine Ljutomer Olgi Karba in omenjena degustacija ťCvet vinskih kraljic z žlahtnimi okusi goricŤ, v atriju… „Čeprav je vse skupaj bilo sila zanimivo in razburljivo, se je glavni dogodek – degustacija odvijal v Atriju mestne hiše, kjer imamo Ljutomerčani svoj mestni trs in smo udeležencem in obiskovalcem Grossmanovega festivala, vse prisotne kraljice skupaj predstavile naša vina. Vsaka kraljica je predstavila eno, kraljičino vino oz. vino po svojem izboru, tipično za pokrajino iz katere prihaja“, je dodala kraljica Martina XVI.
   
Vse prisotne kraljice so v kratkem prispevku predstavile znamenitosti svojega kraja v slikah in besedi. In sploh zelo luštno je bilo…


Besedilo in foto: O.B.