Poleti na Manžan

Poletje se je naposled le razbohotilo v svoji polni moči, kar so s kulinarično-glasbenim razvratom obeležili tudi na Zeliščnem vrtu Domačije Butul na Manžanu.

Tokrat so na Domačiji Butul razvajali vsa človeška čutila, saj jim je med zelišči pridružila ekipa Synaptic s Symannom na čelu, ki jim lahko mirne duše pripišemo nazive mojstrov eklektične, ambientalne in rit-premikajoče glasbe z zajetno mero nemoteče-prijetnih glasbenih ritmov. Poleg glasbene podlage, je ob sončnem zahodu zasvetila inštalacija vizualnega umetnika Marka Vivode, ki je s svojimi barvnimi olji, soljo, zelišči in ostalimi skritimi elementi sestavil projekcijo, ki je sprostitveni ambient še bolj pomirila.


""

V dobrobit brbončicam se je kulinarična zgodba pričela s številnimi predjedmi, ki so vključevale domač pršut na stojalu, sirove lizike z zelišči, tolminske sire narejene z zeliščnimi solmi Domačije Butul, katerim so pristavili še domače zeliščne želeje in marmelade. Na mizi ni primanjkovalo niti domačih salam, vložena zelenjava z zelišči, oljčno olje in štiri vrste kruha, ki so ga gostje lahko podmazali z namazom divje rukole s popečenimi mandlji in mladim sirom in potoške sirarne (beri: sirarna v vasi Potok, pri Kopru).


Na čelu priprave kulinaričnega razvajanja je bil tokrat Črt Butul, ki se je s svojo kuharsko spretnostjo ponovno izkazal. Za prvo ogrevanje, je iz velikega lonca zadišalo po farmantonovi mineštri, ki so jo pripravili po receptu none Marije, kmalu za tem so v slanem kropu zaplavali nežni jančkovi zavitki, pozneje postreženi na omaki sedmih divjih trav. Slane dobrote je zaključila še hobotnica kuhana v vinu in domači šalši z lavando, na polenti s petimi zelišči. Da je bila mera polna, so kulinarično razvajanje popestrili še z domačima sladoledoma z lavando in timijanom, posuta s suhimi figami in popečeno domačno panceto.
Glede na to, da so imeli glasbeno spremljavo, niso mogli pozabit še na vinsko. Ob tokratnih jedeh so se predstavili tudi štirje vinarji. Gostje so tako lahko okusili vina Steras, MonteMoro, Emeran Reya in Benedetič, ki so predstavili predvsem sveže, lahke, poletne polnilne linije in nekaj njihovih paradnih konjev, kot so Merlot Benedetič, Sterasov Refošk Kocinski, Brut penina Emeran Reya in Refošk Amorus, MonteMoro.


Da bo poletje na Domačiji Butul pestro kažejo tudi načrti za julij, ki vključuje še en kulinarinčni “knockout”, takrat, seveda, nekoliko drugače.  Skratka, ťPoleti na ManžanŤ.


Več na http://www.butul.net/