Poletje se je naposled le razbohotilo v svoji polni moči, kar so s kulinarično-glasbenim razvratom obeleili tudi na Zeličnem vrtu Domačije Butul na Mananu.
Tokrat so na Domačiji Butul razvajali vsa človeka čutila, saj jim je med zeliči pridruila ekipa Synaptic s Symannom na čelu, ki jim lahko mirne due pripiemo nazive mojstrov eklektične, ambientalne in rit-premikajoče glasbe z zajetno mero nemoteče-prijetnih glasbenih ritmov. Poleg glasbene podlage, je ob sončnem zahodu zasvetila intalacija vizualnega umetnika Marka Vivode, ki je s svojimi barvnimi olji, soljo, zeliči in ostalimi skritimi elementi sestavil projekcijo, ki je sprostitveni ambient e bolj pomirila.
V dobrobit brbončicam se je kulinarična zgodba pričela s tevilnimi predjedmi, ki so vključevale domač prut na stojalu, sirove lizike z zeliči, tolminske sire narejene z zeličnimi solmi Domačije Butul, katerim so pristavili e domače zelične eleje in marmelade. Na mizi ni primanjkovalo niti domačih salam, vloena zelenjava z zeliči, oljčno olje in tiri vrste kruha, ki so ga gostje lahko podmazali z namazom divje rukole s popečenimi mandlji in mladim sirom in potoke sirarne (beri: sirarna v vasi Potok, pri Kopru).
Na čelu priprave kulinaričnega razvajanja je bil tokrat Črt Butul, ki se je s svojo kuharsko spretnostjo ponovno izkazal. Za prvo ogrevanje, je iz velikega lonca zadialo po farmantonovi minetri, ki so jo pripravili po receptu none Marije, kmalu za tem so v slanem kropu zaplavali neni jančkovi zavitki, pozneje postreeni na omaki sedmih divjih trav. Slane dobrote je zaključila e hobotnica kuhana v vinu in domači ali z lavando, na polenti s petimi zeliči. Da je bila mera polna, so kulinarično razvajanje popestrili e z domačima sladoledoma z lavando in timijanom, posuta s suhimi figami in popečeno domačno panceto.
Glede na to, da so imeli glasbeno spremljavo, niso mogli pozabit e na vinsko. Ob tokratnih jedeh so se predstavili tudi tirje vinarji. Gostje so tako lahko okusili vina Steras, MonteMoro, Emeran Reya in Benedetič, ki so predstavili predvsem svee, lahke, poletne polnilne linije in nekaj njihovih paradnih konjev, kot so Merlot Benedetič, Sterasov Refok Kocinski, Brut penina Emeran Reya in Refok Amorus, MonteMoro.
Da bo poletje na Domačiji Butul pestro kaejo tudi načrti za julij, ki vključuje e en kulinarinčni knockout, takrat, seveda, nekoliko drugače. Skratka, ťPoleti na MananŤ.
Več na http://www.butul.net/