3. Salon Traminca

V času, ko v Gornji Radgoni poteka največja sejemska prireditev na tem območju, jubilejni 50. mednarodni kmetijsko-živilski sejem „Agra 2012“, so v mestu in okolici potekale tudi različne „spremljevalne“ prireditve in dogodki. Tako se je v gradu Negova in njegovi neposredni okolici zgodil tradicionalni, že 3. Salon Traminec.

"SALON TRAMINCA“ S PRIDIHOM DOBRODELNOSTI
Tisoč gostov na 3. Salonu Traminca-druženju ob vinu, poeziji in glasbi v Negovi 
 
Ob vinu, poeziji in glasbi se je družilo okoli tisoč gostov in obiskovalcev od blizu in daleč. Prireditev je letos potekala z dobrodelnim pridihom, saj so organizatorji Salona Traminec, Zavod za kulturo, turizem in promocijo (Kultprotur) Gornja Radgona, Mediaspeed in Steyer vina, Krajevni skupnosti Negova za nakup naprave za oživljanje defibrilatorja, podarili ček v vrednosti 1000 evrov. 

Organizatorji dogodka so sicer tudi letos poskrbeli, da je Salon Traminec ponudil široko paleto slovenskih in tujih tramincev v družbi vrhunske slovenske kulinarike, izvrstne glasbe, fotografske ter ognjene umetnosti. Tokrat je Salon Traminec obogatilo kar 115 različnih vrst tramincev, s katerimi so se predstavili priznani in ugledni vinarji iz Slovenije, Avstrije, Nemčije Francije, Italije in Hrvaške. Odlično je bilo poskrbljeno tudi za kulinarično spremljavo vinski kapljici, saj se je s svojimi kulinaričnimi specialitetami predstavilo 13 gostincev: Hotel Livada Prestige Terme 3000 Moravske toplice, Thermana Laško, Hotel Habakuk Terme Maribor, Gostilna in Mini restavracija Rajh, Hiša kulinarike Jezeršek, Turistično društvo Lindau, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, Šunkarna Kodila, Domačija Firbas, Gostilna Vid, Japonska restavracija Miyabi, Turistična kmetija Pri Alenki in Mesarija Arvaj. 

Umetniško – kulturni program se je začel z nastopom Alenke Gotar, novo himno Salona Traminec pa je prebral njen avtor, Jernej Dirnbek, član skupine Mi2. Sledila je otvoritev razstave fotografij Iva Borka Zakleti grad, nastop pesnika Iva Frbežarja, dogajanje pa je vrhunec doseglo z nastopom skupine Balladero in dalmatinskega šarmerja Petra Graša. Obiskovalci so se sprehodili tudi po sobanah prenovljenega negovskega gradu in poslušali zgodbe iz pestre preteklosti. S svojim obiskom je zbrane razveselila še Apolonija, rdečelasa potomka čarovnice iz Gornje Radgone ter s svojim dotikom delila zdravje in ljubezen. Tako kot vsa leta doslej je Salon Traminec s svojim obiskom počastila vrsta uglednih gostov, vse od predstavnikov gospodarstva in politike, športnikov in seveda vinarjev ter vinskih kraljic. Organizatorji dogodka so z zadovoljstvom ocenili, da Salon Traminec vsako leto privabi vedno več ljubiteljev vina, kulinarike, kulture in prijetnega druženja na Gradu Negova ter tako uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo: da lepote in dobrote, ki jih ponujata Pomurje ter Podravje, spoznavajo ljudje širom Slovenije in tujine. Zato bo dogodek potekal tudi v bodoče, naslednji četrti pa bo že konec avgusta 2013.

Zakaj Salon Traminec – druženje ob vinu, poeziji in glasbi?  
Klub Dišeči traminec – Hram vinske kulture je društvo, ki si prizadeva za dvigovanje in negovanje vinske tradicije in kulture pitja. Traminec je med sortami posebnež in skrajnež: ne raste povsod, zahteva svoje pogoje in veliko potrpljenja. Kot vino ga zaradi njegove specifične arome vzljubiš in uživaš v polnosti, ki jo ponuja. Skrivnost tramincev je v odkrivanju njegovega eksotičnega bogastva cvetice in arome. Je sorta in vino, ki je v slovenskem prostoru vezano na vsaj dva predsodka – kot vino za ženske in vino za sladice. Izziv in cilj Salona Traminec je v preseganju teh predsodkov, iskanju novega zornega kota za razumevanje in pokušanje tramincev ter uživanju v kulinaričnih umetninah iz Slovenije ob spremljavi poezije, glasbe in ognjene umetnosti. Poslanstvo Salona Traminec je hkrati predstavitev in promocija Pomurske in Podravske regije, med kateri je dogodek tudi umeščen. Obe se ponašata z odličnimi vini, vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači kot tuji gostje, naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, kamor spada tudi grad Negova…
                                                                                                                                           O.B.