Kog ima novo kraljico

Okronali so novo vinsko kraljico Koga.

ŠPELA NASLEDILA ALEKSANDRO!

Na enem najbolj prepoznavnih vinskih območij na severovzhodu države, so okronali tretjo „Kogovsko vinsko kraljico“. Potem ko se je od krone poslovila njena predhodnica Aleksandra Kelemina, je nova, 3. kogovska vinska kraljica postala domačinka Špela Borko, sicer študentka drugega letnika Bibliotekarstva in informatike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poleg številnih vinogradnikov, domačinov in drugih obiskovalcev ter gostov med katerimi je bil tudi predsednik države Danilo Türk, se je na svečanosti zbralo tudi veliko število vinskih kraljic iz cele države. med njimi tudi Slovenska vinska kraljica Martina Baškovič.
 
Še pred uradnim kronanjem 3. kogovske vinske kraljice, so številne kronane glave imele zanimiv in pester program, ki se je odvijal v okviru kronanja in Dnevov turizma na Kogu. Med drugim so si tako ogledale oljarno v Središču ob Dravi. Na 5. Festivala vina na Kogu so skupaj z vitezi vina, podeljevale priznanja vinogradnikom, pripravile pa so tudi vodeno degustacijo vin, pokušino domače hrane-babičina kuhinja. In po tradicionalni postavitvi klopotca, je sledilo kronanje 3. Kogovske vinske kraljice Špele Borko, ki bo krono, enako kot njeni predhodnici, nosila dve leti. 


""


Na sliki so kraljice, od leve proti desni, zadnja vrsta: Jerneja Jančar (aktualna Radgonsko-Kapelska vinska kraljica), Ksenija Arbeiter (Mariborska Vinska kraljica), Anita Šerbinek (Svečinska vinska kraljica), Eva Keržič (Slovenska mlečna kraljica), Martina Baškovič (Slovenska vinska kraljica), Tina Rajh (Cerkvenjaška vinska kraljica), Jana Drnovšek (Kraljica rebule), Lea Mlečnik (Vipavska vinska kraljica), Sandra Vučko – Martina XVI (Ljutomerska vinska kraljica), Andreja Plohl (Nekdanja Radgonsko-Kapelska kraljica), Tanja Hauptman (Nekdanja Ptujska vinska kraljica), Maruša Rogelj (Kraljica terana za leto 2011). V ospredju vse tri dosedanje Kogovske vinske kraljice: Mateja Prapotnik, Špela Borko in Aleksandra Kelemina.
                                                                                                                                         O.B.