Na 11. pasuljadi na Janevem Vrhu, med tirinajstimi ekipami, slavili konjeniki izpod Rogle, pred lovci in gostinci iz Radencev
Izmed tevilnih taknih in drugačnih prireditev in dogodkov, ki so se bodo zvrstile prvi avgustovski konec tedna v deeli ob reki Muri, gotovo pripada eno častnih mest prireditvi, ki se je tradicionalno odvijala na Janevem Vrhu v občini Radenci. V organizaciji tamkajnjih gasilcev in gostinskega lokala Bar Jahač, je namreč bila na sporedu tradicionalno, prvo soboto v avgustu, zvečer 12. ťJaneperska nočŤ, katero so ob veseli glasbi popestrili s e nekaterimi zanimivostmi, tako da je vsakdo priel na svoj račun. To e zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so se e enajstič pomerili v nadvse zanimivem tekmovanju v kuhanju pasulja s prekajenimi rebri na odprtem ognju, v kotličku.
Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaa in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, je sicer v zadnjem času postalo pravi hit različnih druabnih prireditev in srečanj po vsej dravi. In na Janevem Vrhu so se e pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojakega) pasulja, ali po domače fiola s prekajenimi rebri. Menijo namreč, da če e imajo ťkavbojski salonŤ morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in nadvse okusne jedi. Tako je tokrat v okviru 12. ťjaneperske nočiŤ enajsto tovrstno tekmovanje, ki je poleg 14 ekip od blizu in daleč pritegnilo tudi veliko pozornost obiskovalcev, in organizatorji z Darjo Kovačič na čelu, so gotovo bili zadovoljni.
Samo tekmovanje je potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar je ponujalo e posebno čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero so sestavljali trije ali tirje kuharji, je dobila po tri kilograme e namočenega fiola, kilogram prekajenih reber ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure. Po končanem kuhanju so člani strokovne komisije (predsednik: Peter Pertoci, strokovni učitelj iz Srednje ole za gostinstvo in turizem Radenci; ter člana: Majda mid, lastnica znane restavracije M v Gornji Radgoni ter Sebastjan itek, vodja kuhinje v Domu starostnikov v Lenartu) ocenili vse izdelke in najboljim podelili pokale in posebne nagrade. Ocenili so sicer videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa je sicer skuhala okrog 20 porcij omenjene odlične ťnacionalne jediŤ, katero so obiskovalci poskuali, pravzaprav so spraznili vse kotličke in lonce. Ves čas kuhanja in tudi dolgo v noč je na stotine obiskovalcev od blizu in daleč lahko zaplesalo ob glasbenih zvokih druinskega ansambla Trio Pogladič iz Ivenca pri Vojniku.
Priblino iz enake oddaljenosti (slabih 100 km) pa prihajajo tudi letonji zmagovalci, katerim je pripadel prehodni pokal. Strokovna komisija in tudi mnogi prisotni so si bili enotni, da je najbolji pasulj skuhala ekipa Turistično konjenike kmetije Pačnik iz Resnika pod Roglo. Ekipo sta sestavljala Erika in Borut Pačnik, pomagala pa sta jima prijatelja Irena in Darko Firt iz Kobilčaka. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Lovske druine Radenci v postavi: Andrej Divjak, Joe Kavčič, Alojz Mes, Anton afarič in Franc Kurbus. Tudi tretjeuvrčena ekipa prihaja iz Radencev, in sicer je to Okrepčevalnica Simona, ki je nastopila v postavi: Andrej ubernik, Peter, Vajda in Simona Omar. Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, med njimi pa tudi branilka naslova z lanske pasuljade, PGD Kapela.
Besedilo in foto: O.B.