Predsednik Drutva kuharjev in slačičarjev Slovenije Toma Vozelj delal z dijaki iz tirih obmejnih srednjih gostinskih ol.
MLADI SLOVENCI IN MADARI ODLIČNO KUHAJO
Na Srednji oli za gostinstvo in turizem (SGT) Radenci, kjer vseskozi izvajajo različne domače in mednarodne projekte, ki koristijo bodočim gostinskim in turističnim delavcem, je tudi v teh novembrskih dneh potekala zanimiva kuharska delavnica. Ob pomoči strokovnih učiteljev domače ole, je tokratno delavnico vodil kuharski mojster, predsednik Drutva kuharjev in slačičarjev Slovenije, Toma Vozelj, na njej pa je 16 dijakov, v tirih meanih skupinah pripravljalo zdrave, in nekoliko bolj prefinjene jedi. Poleg dijakinj in dijakov SGT Radenci, so na zanimivi mednarodni delavnici, sodelovali tudi dijaki iz partnerskih ol iz Slovenije (Dvojezična srednja ola Lendava) in z Madarske (Srednja strokovna ola in dijaki dom Bela III. Monoter, ter Gimnazija, srednja ola za gostinstvo in turizem Tinódi Sebestyén iz arvara).
Tokratna delavnica, na kateri je udeleence pozdravila tudi ravnateljica SGT Radenci Janja Pranikar Neuvirt, je sodila med aktivnosti projekta Healthy Youth – mrea zdravega načina ivljenja srednjih ol, katerega skupni cilj je čezmejno sodelovanje v spoznavanju zdravega načina priprave hrane, medsebojno bogatenje in strokovno izmenjava izkuenj, ozavečanje mladih o pomembnosti zdravega načina prehranjevanja ter izoblikovanje aktivnosti in modelov za zdrav način ivljenja. SGT Radenci je namreč vključena v projekt z akronimom ťHealthy YouthŤ, ki se izvaja v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Madarska 2007-2013. Udeleenci delavnice so pripravili izjemen menu (sestavil ga je predsednik Drutva kuharjev in slačičarjev Slovenije Toma Vozelj), ki so ga gostom v učilnici strebe na SGT Radenci, postregli bodoči natakarji pod vodstvom mentorja Petra Pertocija.
FILE ORADE S KOZICO V ZELIČNEM OVOJU S PENEČO OMAKO
Čas priprave: 30 minut
Sestavine za 4 osebe: 4 kosi fileja orade ali brancina; 200 g belega kruha; 6 kozic; vodna krea, svei peterilj,drobnjak; 2 beljaka; oljčno olje; 500 g graha; sol, poper; 100 g june zelenjave; 1 dcl smetane za kuhanje.
Priprava: File ribe oblikujemo na primerno obliko, obrezline zmiksamo z dodatkom beljaka, soli in popra. Kozice sesekljamo in zmeamo z nadevom, namaemo na file. Zavijemo v folijo za ivila in skuhamo v sopari. Kuhane pomočimo v beljak in povaljamo po drobtinah, v katere smo dodali sesekljana zeliča, pečemo v pečici pri 190° C cca 5 minut. Kosti, glave in zelenjavo skuhamo, odcedimo in povremo do polovice, po okusu solimo in dodamo smetano, s paličnim mealnikom spenimo. Grah skuhamo, prepasiramo skozi cedilo, dodamo maslo in po potrebi sladko smetano, solimo in popramo. Serviramo z grahovim pirejem.
SVINJSKA RIBICA S SKORJICO, SOTIRANE BUČKE, KROMPIRJEVA ZLOENKA, PAPRIČNA OMAKA
Čas priprave: 30 minut
Sestavine za 4 osebe: 500 g svinjske ribice; 50 g skute; 20 g sončničnih semen; 30 g drobtin; smetana, maslo, jajce; svinjska mreica; sol, poper, timijan, kumina: Svinjske ribice popečemo, jih obloimo z nadevom iz skute, sončničnih semen, drobtin…, zavijemo v svinjsko mreico in popčemo.
Krompirjeva zloenka (500 g krompirja, 150 g sira zbrinc, rumenjak, 1 dcl kisle smetane, sol, poper): Krompir očistimo, olupimo, operemo in nareemo na lističe. Skuhamo v slanem kropu. Prvo plast krompirja razporedimo po pomačenem pekaču, potresemo z naribanim sirom in pokapamo z meanico kisle smetane in rumenjaka. Tako ponavljamo po plasteh do vrha, na koncu potresemo sir in pečemo pri 180° C priblino 30 minut.
Paprična omaka (150 g rdeče paprike, 50 g čebule alotke, 30 g masla, sol, poper, belo vino,
smetana): alotko očistimo in drobno sesekljamo. Papriki odstranimo sredico, dobro operemo in nareemo na male kocke. Maslo razpustimo, na njem sotiramo alotko, dodamo papriko in popraimo. Zalijemo z belim vinom, pokuhamo in dodamo smetano. Kuhamo do mehkega in s paličnim mealnikom zmiksamo. Precedimo skozi drobno ičnato cedilo.
Bučke (150 g bučk, oljčno olje, provansalska zeliča): Bučke očistimo nareemo na rezance, na segretem olju na hitro popečemo, začinimo z zeliči in soljo.
KUHANE HRUKE V BELEM VINU S KARAMELOM
Čas priprave: 25 minut
Sestavine za 6 oseb: 3 dcl belega vina, 1 dcl vode, olupek ene limone in pomaranče, cimetova palčka, 2 stroka vanilija, karamel (500 g sladkorja, 2 dcl vode), 6 hruk.
Hruke očistimo in olupimo, odstranimo pečice. Vino, vodo, olupke, cimet in vanilijev strok zavremo in vstavimo hruke. Dodamo karamel, prevremo, kuhamo toliko časa, da so hruke delno mehke, in ohladimo. Del tekočine pokuhamo, da dobimo omako. Serviramo s polovico hruke, vanilijevim sladoledom na podlagi črne zemlje, kostanjevo kocko, smetano in omako.
Karamel: Sladkor v kozici razpustimo rahlo obarvamo (brez meanja) in zalijemo z vodo, kuhamo pet minut.
Črna zemlja (3 jajca, 60 g moke, 60 g sladkorja, 2 lici vode, 50 g kakava, lica olja): Jajca ločimo in stepemo trd sneg s sladkorjem. Narahlo umeamo vse ostale sestavine in pečemo v pečici pri 170° C, 10 do 12 minut. Zniamo temperaturo in suimo e pri 70° C 15 do 20 minut. Biskvit popečemo e na maslu in v multipraktiku zmeljemo.
Pena kostanja (150 ml sladke smetane, 200 g kostanja, 70 g sladkorja, 3 lista elatine, 1 lica ruma): Kostanj olupimo in skuhamo na mleku in ohladimo. Smetano stepemo. Kostanj spiriramo. Po potrebi dodamo malo mleka. elatino namočimo, razpustimo in dodamo kostanju, sladkamo in vmeamo smetano in lico ruma. V primeren model vlijemo kostanjevo peno. Postavimo v hladilnik za 2 do 3 ure.
Besedilo in foto: O.B.