Mladi odlično kuhajo

Predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj „delal“ z dijaki iz štirih obmejnih srednjih gostinskih šol.

MLADI SLOVENCI IN MADŽARI ODLIČNO KUHAJO

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, kjer vseskozi izvajajo različne domače in mednarodne projekte, ki koristijo bodočim gostinskim in turističnim delavcem, je tudi v teh novembrskih dneh potekala zanimiva kuharska delavnica. Ob pomoči strokovnih učiteljev domače šole, je tokratno delavnico vodil kuharski mojster, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Tomaž Vozelj, na njej pa je 16 dijakov, v štirih mešanih skupinah pripravljalo zdrave, in nekoliko bolj prefinjene jedi. Poleg dijakinj in dijakov SŠGT Radenci, so na zanimivi mednarodni delavnici, sodelovali tudi dijaki iz partnerskih šol iz Slovenije (Dvojezična srednja šola Lendava) in z Madžarske (Srednja strokovna šola in dijaški dom Bela III. Monošter, ter Gimnazija, srednja šola za gostinstvo in turizem Tinódi Sebestyén iz Šarvara). 

Tokratna delavnica, na kateri je udeležence pozdravila tudi ravnateljica SŠGT Radenci Janja Prašnikar Neuvirt, je sodila med aktivnosti projekta Healthy Youth – mreža zdravega načina življenja srednjih šol, katerega skupni cilj je čezmejno sodelovanje v spoznavanju zdravega načina priprave hrane, medsebojno bogatenje in strokovno izmenjava izkušenj, ozaveščanje mladih o pomembnosti zdravega načina prehranjevanja ter izoblikovanje aktivnosti in modelov za zdrav način življenja. SŠGT Radenci je namreč vključena v projekt z akronimom ťHealthy YouthŤ, ki se izvaja v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Madžarska 2007-2013. Udeleženci delavnice so pripravili izjemen menu (sestavil ga je predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj), ki so ga gostom v učilnici strežbe na SŠGT Radenci, postregli bodoči natakarji pod vodstvom mentorja Petra Pertocija.

FILE ORADE S KOZICO V ZELIŠČNEM OVOJU S PENEČO OMAKO
    Čas priprave: 30 minut
    Sestavine za 4 osebe: 4 kosi fileja orade ali brancina; 200 g belega kruha; 6 kozic; vodna kreša, sveži peteršilj,drobnjak; 2 beljaka; oljčno olje; 500 g graha; sol, poper; 100 g jušne zelenjave; 1 dcl smetane za kuhanje.
    Priprava: File ribe oblikujemo na primerno obliko, obrezline zmiksamo z dodatkom beljaka, soli in popra. Kozice sesekljamo in zmešamo z nadevom, namažemo na file. Zavijemo v folijo za živila in skuhamo v sopari. Kuhane pomočimo v beljak in povaljamo po drobtinah, v katere smo dodali sesekljana zelišča, pečemo v pečici pri 190° C cca 5 minut. Kosti, glave in zelenjavo skuhamo, odcedimo in povremo do polovice, po okusu solimo in dodamo smetano, s paličnim mešalnikom spenimo. Grah skuhamo, prepasiramo skozi cedilo, dodamo maslo in po potrebi sladko smetano, solimo in popramo. Serviramo z grahovim pirejem.


    SVINJSKA RIBICA S SKORJICO, SOTIRANE BUČKE, KROMPIRJEVA ZLOŽENKA, PAPRIČNA OMAKA
    Čas priprave: 30 minut
    Sestavine za 4 osebe: 500 g svinjske ribice; 50 g skute; 20 g sončničnih semen; 30 g drobtin; smetana, maslo, jajce; svinjska mrežica; sol, poper, timijan, kumina: Svinjske ribice popečemo, jih obložimo z nadevom iz skute, sončničnih semen, drobtin…, zavijemo v svinjsko mrežico in popčemo.
     Krompirjeva zloženka (500 g krompirja, 150 g sira zbrinc, rumenjak, 1 dcl kisle smetane, sol, poper): Krompir očistimo, olupimo, operemo in narežemo na lističe. Skuhamo v slanem kropu. Prvo plast krompirja razporedimo po pomaščenem pekaču, potresemo z naribanim sirom in pokapamo z mešanico kisle smetane in rumenjaka. Tako ponavljamo po plasteh do vrha, na koncu potresemo sir in pečemo pri 180° C približno 30 minut.
    Paprična omaka (150 g rdeče paprike, 50 g čebule šalotke, 30 g masla, sol, poper, belo vino,
smetana): Šalotko očistimo in drobno sesekljamo. Papriki odstranimo sredico, dobro operemo in narežemo na male kocke. Maslo razpustimo, na njem sotiramo šalotko, dodamo papriko in popražimo. Zalijemo z belim vinom, pokuhamo in dodamo smetano. Kuhamo do mehkega in s paličnim mešalnikom zmiksamo. Precedimo skozi drobno žičnato cedilo.
    Bučke (150 g bučk, oljčno olje, provansalska zelišča): Bučke očistimo narežemo na rezance, na segretem olju na hitro popečemo, začinimo z zelišči in soljo.
 
    KUHANE HRUŠKE V BELEM VINU S KARAMELOM
    Čas priprave: 25 minut
    Sestavine za 6 oseb: 3 dcl belega vina, 1 dcl vode, olupek ene limone in pomaranče, cimetova palčka, 2 stroka vanilija, karamel (500 g sladkorja, 2 dcl vode), 6 hrušk.
   Hruške očistimo in olupimo, odstranimo peščice. Vino, vodo, olupke, cimet in vanilijev strok zavremo in vstavimo hruške. Dodamo karamel, prevremo, kuhamo toliko časa, da so hruške delno mehke, in ohladimo. Del tekočine pokuhamo, da dobimo omako. Serviramo s polovico hruške, vanilijevim sladoledom na podlagi črne zemlje, kostanjevo kocko, smetano in omako.
    Karamel: Sladkor v kozici razpustimo rahlo obarvamo (brez mešanja) in zalijemo z vodo, kuhamo pet minut.
   Črna zemlja (3 jajca, 60 g moke, 60 g sladkorja, 2 žlici vode, 50 g kakava, žlica olja): Jajca ločimo in stepemo trd sneg s sladkorjem. Narahlo umešamo vse ostale sestavine in pečemo v pečici pri 170° C, 10 do 12 minut. Znižamo temperaturo in sušimo še pri 70° C 15 do 20 minut. Biskvit popečemo še na maslu in v multipraktiku zmeljemo.
    Pena kostanja (150 ml sladke smetane, 200 g kostanja, 70 g sladkorja, 3 lista želatine, 1 žlica ruma): Kostanj olupimo in skuhamo na mleku in ohladimo. Smetano stepemo. Kostanj spiriramo. Po potrebi dodamo malo mleka. Želatino namočimo, razpustimo in dodamo kostanju, sladkamo in vmešamo smetano in žlico ruma. V primeren model vlijemo kostanjevo peno. Postavimo v hladilnik za 2 do 3 ure.


Besedilo in foto: O.B.