Zlata penina na prvem in drugem mestu

Prepričljiva zmaga Zlate radgonske penine v Ljubljani.

Na 15. Slovenskem festivalu vin in 5. festivalu kulinarike, ki sta v četrtek in petek, 22. in 23. novembra potekala v Grand hotelu Union v Ljubljani, in kjer so potekala različna ocenjevanja, je med penečimi vini absolutna zmagovalka Zlata radgonska penina. Strokovna komisija je dvema okusoma, ki prihajata iz kleti Radgonskih goric, podelila prvo in drugo mesto. Prepričljiva zmagovalka letošnjega festivala, Zlata radgonska penina, prva in največkrat nagrajena slovenska penina, sicer v letošnjem letu praznuje častitljivih 160 let. V tem obdobju je prejela ogromno nagrad, tako doma, kot v tujini. Na 15. Slovenskem festivalu vin, slavi dvojno! Drugo mesto je v hudi konkurenci pripadlo Zlati radgonski penini Ciconia – brut, letnik 2006, nesporna zmagovalka pa je postala Zlata radgonska penina – suho, letnik 2007.


Zlata radgonska penina je najstarejša slovenska penina, ki jo v Radgonskih goricah že 160 let pridelujejo po t. i. tradicionalni ali klasični metodi z vrenjem v steklenicah. Prvotni fermentaciji vina sledi ustekleničenje ob dodatku kvasovk, ki inducirajo sekundarno fermentacijo, s katero se oblikujejo za peneče vino tako nepogrešljivi mehurčki. Zlata radgonska penina odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, za najžlahtnejše trenutke pa pridelujejo še posebne letnike penin, ki so na kvasovkah zorele tudi do 10 let! Zlata radgonska penina sodi med penine blanc de blancs, kar pomeni, da je pridelana iz čistega Chardonnaya. Vse Zlate penine so letniške penine, izbirate pa lahko med zelo suho, suho, polsuho in rose (suho, pridelano iz čistega modrega pinota) Zlato radgonsko penino.

Nagrajenki 15. Slovenskega festivala vin sta, 1. mesto: Zlata radgonska penina extra dry – suho – Iskriva, živahna in hkrati zelo nežna. V cvetici boste zaznali bogat šopek arom iz cvetlične grede. Impresivne verižice mehurčkov in okus po mandeljnih soustvarjajo zavidljivo sinergijo, jantarni odtenki pa pričajo o vrhunski kakovosti. Sorta: 100% chardonnay. Najbolje se počuti v družbi rib, morskih sadežev, perutnine in testenin z lahkimi omakami. Serviramo jo ohlajeno med 6 in 8°C.

2. mesto: Zlata radgonska penina Ciconia – brut – Odlično darilo s presunljivo vsebino, ki jo predstavlja najboljše vino izbranega letnika sorte chardonnay. Osnovno vino je najprej nekaj mesecev zorelo na finih drožeh, po sekundarni fermentaciji pa je penina več let zorela še na kvasovkah.
                                                                                                                                           Besedilo in foto: O.B.