Ledena trgatev

Danes je pri nekdanji Slovenski vinski kraljici potekala 18. Lucijina trgatev; Vinski eliksir, imenovan ťLucijino vino-ledena trgatevŤ z natanko 200 oekslov sladkorja

KUPLJENOV SUHI JAGODNI IZBOR ZA LETO 2012!

Med številnimi posebnimi, poznimi in zimskimi trgatvami, vezanimi za ta ali oni datum ali god, ki so se to jesen in zimo zvrstili, ali se še bodo zvrstili na območju Radgonsko – kapelskih goric, pripada eno častnih mest današnji (četrtek, 13.12.) ťLucijini trgatviŤ pri Kupljenovih v Okoslavcih v osrčju kapelskih vinorodnih goric. Zanimanje za omenjeno trgatev je vedno posebej veliko, ne le zaradi dejstva, da gre za eno najpomembnejših in najuspešnejših zasebnih vinogradniških gospodarstev na tem območju, temveč tudi zaradi dejstva, da je trgatev potekala pri nekdanji Slovenski vinski kraljici Ireni Kupljen. Lucijina trgatev je le kapljica v morje, saj so Kupljenovi letos, na okoli 30 hektarji lastnih in najetih vinogradov, pridelali nad 160.000 litrov vrhunskega. Tokratna Lucijina trgatev, ko je še posebej dišalo iz kuhinje gospodarice Marice, je pomenil tudi zaključek vinske sezone 2012, kajti Kupljenovi se letos niso odločili za svoji občasni trgatvi, kot je tista namenjena ťsvetim Trem kraljemŤ ter Valentinova trgatev.

    V primerjavi z nekaterimi predhodnimi trgatvami, 13. decembra, je letošnja Lucijina trgatev laškega rizlinga, bila tudi ledena, saj je temperatura v zadnjih dneh bila globoko por ničlo, v času trgatev pa okrog -15. Gospodar Vlado Kupljen je zadovoljen, in bo prihodnjo pomlad lahko napolnil izjemno kakovosten suhi jagodni izbor ťLucijina ledena trgatevŤ – letnik 2012. Zanimivo pa je, da tudi letos Kupljenovim niso mogli nagajati niti ptiči, saj so sladke vinske jagode zaščitili s polivinilom in mrežami, tako da so z okoli 500 trsov stisnili le slabih 50 litrov dejansko vrhunske kapljice, pravega nektarja. In prav nihče ni mogel verjeti, da je temu tako, saj čeprav je na tem območju vino vedno vrhunske kakovosti, je tokratna sladkoba, saj so namerili kar 200 oekslov sladkobe. Strokovnjaki poudarjajo, da je temu tako tudi zaradi dejstva, da je letošnji letnik nekoliko počasneje a uspešno dozoreval, pozneje pa so se jagode močno posušile in obdržale sladkor v celoti. Pri Kupljenovih je še oktobra klestila toča in je poškodovala jagode, tako je količina manjša kvaliteta pa istočasno še bistveno višja. Pa tudi sploh je Vlado Kupljen izjemno zadovoljen z letnikom 2012, saj je ta tako po kakovosti kot po kvantiteti eden najboljših doslej, v vsakem primeru pa izjemen.

     Sicer pa pri Kupljenovih svoja vrhunska vina prodajajo predvsem na Ljubljanskem in gorenjskem območju ter na Koroškem in v Prekmurju, kar pomeni,da nimajo težav s prodajo svojega pridelka, in že v veliki meri prodajajo novo vino-letnik 2012, predvsem: traminec, beli pinot. Rumeni muškat, ter seveda odprto vino zvrst. verjamejo, da tudi letos, ko se mnogi ubadajo s težavami, ne bo nobenih problemov s prodajo. ťMenim, da kakovostno vino ni težko prodati in zato pozornost posvečamo predvsem kakovosti. Ravno zaradi tega smo tudi letos imeli nekaj (traminec-suhi jagodni izobr ter kraljičino vino-laški rizling) predikatnih trgatev. In vedno bomo strmeli h kakovosti, saj potrošnik hoče imeti dobro kapljico, ne pa veliko količino. Kljub navalu vin dvomljivih kakovosti, ki jih ponujajo po različnih trgovskih katalogih pravi potrošniki vedo kaj je kvaliteta. Zato smo veseli, da ni težav s prodajo, saj smo letos prodali več buteljk sortnih vin, kot kadarkoli doslej v tem časuŤ, nam je pred tradicionalno vinogradniško pojedino v kuhinji njegove soproge Marice, povedal gospodar Vlado Kupljen, katerega niti malo ne skrbi, da ne bodo prodali tudi letošnji letnik, kateri je pri Kupljenovih, kot rečeni, spet bil izjemno donosen tako po kvaliteti kot po kvantiteti.

   „Kar pa se tiče prodaje naših vin, lahko povem samo to, da se vedno znova potrjuje pravilo o tem, da ljubitelji vina hitro prepoznajo in ocenijo dobro kapljico. Kljub večjim lanskim količinam potrganega grozdja, nam je prodaja uspela zelo lepo, saj praktično nimamo več starega vina. Sedaj je tudi prednovoletni čas in to se dobro pozna pri povpraševanju po buteljčnem vinu. Težav pa ne bo niti zaradi tega ker je letos spet bila vrhunska kakovost pridelanega vina, tako tistega, ki smo ga pridelali v lastnih vinogradih, kot tistega, kar smo odkupili od nekaterih drugih vinogradnikov iz okoliceŤ, nam še povesta Marica in Vlado Kupljen, ki sta vesela, da jima pri delu, zlasti prodaji, veliko pomaga sin Iztok. Dodala sta tudi, da je k prepoznavnosti njihovega vinogradništva nedvomno zelo veliko pripomogel tudi naslov Slovenske vinske kraljice za leto 1998, katerega je častno in pošteno nosila njuna hčerka Irena, ki jima je že povila dva vnučka. Vsekakor pa bi v ospredje lahko postavili tudi kakovost njihovih vin, ki jih dobro poznajo pravi vinopivci po vsej Sloveniji in tudi izven naših meja…                                                                                                             

Besedilo in foto: Oste Bakal