Na prestolu bo Martino zamenjala Neža – kronanje v petek

Okronali bodo novo (17.) vladarico na Slovenskem vinskem dvoru; Krona iz Posavja odhaja pod Roglo, saj bo nova vinska kraljica, bodoča pravnica Neža Pavlič iz Slovenskih Konjic.


IZ GADOVE PEČI NA ZLATI GRIČ!
  
Potem ko je v minulem letu 2012 na Slovenskem vinskem dvoru, kot šestnajsta kraljica v vrsti, uspešno gospodarila Martina Baškovič iz Krške vasi, so že konec prejšnjega leta izbrali novo, 17. Slovensko vinsko kraljico, ki bo „kraljevala“ v letu 2013. In namesto lepotice iz Posavja, bo sedaj krono prvič prevzelo dekle izpod Rogle, natančneje izpod Škalc in Zlatega griča. Nova kraljica je namreč postala bodoča pravnica, najstarejša izmed štirih otrok družine Pavlič iz Dobrneža pri Slovenskih Konjicah, Neža Pavlič. Organizatorji izbire kraljice iz Pomurskega sejama d.d. iz Gornje Radgone, so tako v Neži, izbrali novo, 17. Slovensko vinsko kraljico, katero bosta minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec, okronali v petek, 11. januarja v hotelu Radin v Radencih. In ker bo Martina predala krono Neži, se bo kraljevanje preselilo iz Posavja pod Roglo, oz. iz Gadove Peči na Zlati grič. Sicer pa, med petimi kandidatkami iz vseh treh vinorodnih dežel, je komisija imela kar nekaj težav z izbiro nove kraljice, saj so vsa prijavljena dekleta ustrezala razpisnim pogojem in so pri izboru izkazale veliko znanja o vinu in splošne razgledanosti. Med tremi „finalistkami“ so se nato znašle predstavnice vseh treh vinskih dežel (Primorje, Posavje, Podravje).

Komisija je izbrala Vinsko kraljico Slovenije za leto 2013 na podlagi preverjanja iz sklopov splošnega znanja oz. razgledanosti, vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, ponudbe in postrežbe vina ter javnega nastopanja v slovenskem in enem od svetovnih tujih jezikov. Največje število točk in obenem najboljši splošni vtis komisije je v hudem boju proti tekmici iz Vipave, osvojila kandidatka iz Slovenskih Konjic. Neža je tako prva slovenska vinska kraljica iz tega dela države, s čem je potrdila, da tudi v tem delu države imajo mlade poznavalke vina in lepa dekleta, in se ob tem upajo prijaviti na razpise za vinsko kraljico, kar je redkost na območju Vinorodne dežele Podravje. Po svečani zaobljubi je dolžnost kraljice, da bo leto dni skrbela za promocijo slovenskih vin, vinogradništva, slovenske vinorodne dežele kot zanimive turistične destinacije ter za dvigovanje kulture pitja vina. Sicer pa, Slovenska vinska kraljica veliko potuje, spoznava nove ljudi, njihove navade in seveda vina. Na teh potovanjih pa zastopa vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh 14 vinorodnih okolišev, in si v javnosti prizadeva za njihovo razpoznavnost ter širjenje kulture pitja vina, in to na vsakem mestu, še posebej, na prireditvah povezanih z vinom.

O.B.


PRVIH SEDEMNAJST…
    Sedaj ko so izbrali že 17. slovensko vinsko kraljico, je zanimivo videti katerih 16 deklet je dosedanjih „lastnic slovenskega vinskega dvora“, in sicer vse od leta 1996. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko – kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko – ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, v letu 2007 Maja Benčina iz okolice Vipave, v letu 2008 je to bila Svetlana Širec (iz Krčevine, torej iz mariborsko – ptujskega območja), leto 2009: Karolina Kobal (Vrhpolje pri Vipavi), leto 2010 kot rečeno: Andreja Erzetič (Vedrijan v Goriških Brdih); leto 2011: Simona Žugelj (Čuril pri Metliki); Leto 2012: Martina Baškovič (Krška vas); 2013: Neža Pavlič (Dobrnež pri Slovenskih Konjicah) 

O.B.