V torek, 12. marca se bodo na Zavodu za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti Slovino na delovnem srečanju zbrali vinski svetovalci – sommelierji.
Dopoldanski del srečanja bo potekal v delovnem vzduju. Sommelierji vijih stopenj bodo e deseto leto zapored izbirali vina, ki se idealno podajo k jedem. V skupni akciji, ki se imenuje "SOMMELIERJI PRIPOROČAJO" bodo v sommelierskih komisijah izbirali vina k pargljevm in zelenjavnim jedem, ribjim jedem in jedem iz govedine in divjačine.
V tekmovanju "SOMMELIERSKA SELEKCIJA" pa se bodo za naklonjenost sommelierjev potegovala vina sorte LAKI RIZLING. Gre za korak k vračanju prepoznavnosti in ugleda sorte laki rizling.
Izbor vin bo potekal v profesionalni degustacijski sobi. Strokovnjaki bodo vina rangirali na "slepi" degustaciji, brez da bi vnaprej poznali podatke o vinu. Tako se zagotavlja nepristransko in avtonomno delo celotne sommelierske komisije.
Delovno kosilo bo potekalo v restavraciji Best Western Plus Hotela Piramida v Mariboru, kjer se bodo sommelierjem predstavili slovenski vinarji z izbrano kapljico. Po kosilu bo čas namenjen druabnemu srečanju in izmenjavi sommelierskih mnenj.
Sommelierska izbira je dejansko le začetek akcij Sommelierji priporočajo in Sommelierska selekcija. V nadaljevanju bodo vinarji steklenice izbranega vina opremili z posebno označbo in jih ponudili v naprednih gostinskih lokalih irom po sloveniji. Tako se bodo pri promociji zdravega in kulturnega prehranjevanja sommelierjem pridruili e vinarji, kuharji, gostinci, dobrojedci in mediji.