e pred leti so na izjemno zanimivo idejo prili organizatorji mednarodnega sejma lovstva in ribitva Lov, in sicer da bi v okviru njihove sejemske prireditve, med drugimi spremljevalnimi dogajanji, potekalo tudi tekmovanje v pripravi hrane povezane s tematiko samega sejma.
Kuhali so lovski gola, ribjo čorbo in gobovo juho
TAVENTROA – LD POLJČANE REEVALA SLOVENSKO ČAST
In ker je popestritev sejemskih dogajanj bila uspena e tirikrat do sedaj, ko je na razstavnih povrinah Pomurskega sejma d.d. v Gornji Radgoni, potekalo mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaa, ribje čorbe in gobove juhe, so jo na letonjem, 8. bianalnem sejmu Lov, ponovili in kar 26 ekip je tekmovalo v kuhanju omenjenih jedi, ki so povezane z lovom, ribolovom in naravo, samo sejemsko tekmovanje za Zlati kotliček sejma Lov 2013, pa je imelo geslo Naravnost k naravi. Na sami prireditvi pa je poleg kuhanja potekalo marsikaj zanimivega in prijetnega z veliko humora, pod vodstvom humorista Korla, zabave, veselja, predvsem pa ni manjkalo dobre domače kulinarike in pijače, katero so iz svojega okolja ponujale tekmovalne ekipe.
In vse tri tekmovalne discipline so pritegnile velike pozornost, tako tekmovalnih ekip iz cele Slovenije, ter Madarske, Srbije in Hrvake, kot tudi obiskovalcev sejma, ki se jih je trlo med pulti, in ki so najprej občudovali kuharske ekipe, pozneje pa so uivali v njihovih skuhanih dobrotah. Vse tekmovalne ekipe so potrdile odlično znanje in sposobnosti v pripravi omenjenih jedi, vsekakor pa je nekaj točk prinesel tudi lepo urejen delovni prostor, urejenost in seveda splono vzduje. In zato niti ne preseneča, da so mednarodne strokovne komisije, pod vodstvom: Stane Omerza (za ribje čorbe), Zdenka Tompa (za lovski gola) in Franc Rotar (za gobove juhe) imeli izjemno teavno delo, ki so ga opravile odlično. Pa čeprav so se vsi eleli izkazati s svojimi vrhunskimi izdelki, je za mnoge udeleence to bila tudi promocija, tako da je prireditev v celoti uspela. To so potrdili tudi tevilni obiskovalci, več tisoč jih je bilo iz najmanj desetih drav, ki so bili navdueni nad načinom priprave omenjenih treh vrst jedi, ter nad splonim vzdujem na prireditvi, katero so popestrile tevilne glasbene skupine, rogisti, pevci ipd. Na koncu so vse sodelujoče ekipe, iz rok izvrne direktorice Pomurskega sejma Mateje Jaklič, njenih sodelavcev ter posameznih predsednikov ocenjevalnih komisij, prejele lepa priznanja, po tri najbolje iz vseh konkurenc pa so bile delene e dodatnih nagrad. Na prva mesta pa so se uvrstili tekmovalci hrvakega Bjelovarja (za gobovo juho in ribjo čorbo), čast Slovenije pa so reevali člani ekipe Taventroa LD Poljčane, ki so osvojili zlati kotliček za lovski gola.
Na tekmovanju v kuhanju lovskega golaa, ribje čorbe in gobove juhe je skupaj sodelovalo 26 skupin iz Slovenije, Hrvake, Srbije in Madarske. 17 ekip je tekmovalo v kuhanju lovskega golaa, 5 skupin v kuhanju ribje čorbe in 4 skupine v kuhanju gobove juhe. Končni vrstni red, za lovski gola: 1. Taventroa LD Poljčane, 2. Koroke Grče, 3. Vrhniki lovci (e so sodelovale ekipe: Bjelovarski sajam Loreko 1, Drutvo A.R.O. Trnje, LD entjur, L.U. ťLD Fazan-PivniceŤ Pivnice Novi Sad, Zgornjesavinjski Starodobniki, Kiraly, Lovska druina Radenci, Lovska druina Loče, Divjačina Meglen, Lovska druina Gornja Radgona, Lovska druina Udenbort Naklo, Hotel Lovec Bled, Kompas hoteli Bled, d.d., Bambi tim ter Lovska druina Orlica Vuhred). Prvo mesto je zakuhala in osvojila zlati kotliček sejma LOV v tekmovanju v kuhanju lovskega golaa – ekipa Taventroa LD Poljčane. Ribja čorba: 1. Bjelovarski Sajam Loreko II, 2. Jan, Mitja, Lidija, L.U., 3. ťLD Fazan-PivniceŤ Pivnice Novi Sad (zraven sta bili e: Veseli kuharji ter RD Oradela Piran). Zlati kotliček sejma LOV za kuhanje so osvojili tekmovalci iz Hrvake, ekipa Bjelovarski Sajam Loreko II. tiri ekipe so se pomerile v kategoriji kuhanja gobove juhe: 1. Bjelovarski Sajam Superradio, 2. Taventroa LD Poljčane, 3. Vrhniki Lovci, 4. Lovska druina Loče. Tudi ta zlati kotliček sejma LOV so osvojili hrvaki tekmovalci, in sicer z ekipo Bjelovarski Sajam Superradio.
Besedilo in foto: O.B.