OBREZALI SO MODRO KAVČINO IN RADGONSKO RANINO
Rezali so: kraljica, vitezi, viničar, upan, poslanci, minister, predsednik GZS, direktorji…
V okviru 26. Pomladnega sejma gradbenitva, energetike, komunale in obrti, ter I. Mednarodnega sejma pogrebne in pokopaliče dejavnosti Post Viva 2013, ki med 4. in 7. aprilom poteka na Pomurskem sejmiču v Gornji Radgoni, so organizatorji poskrbeli tudi za kar nekaj spremljevalnih dogodkov, posebej zanimivih za iro javnosti. In eden osrednjih tovrstnih dogodkov je vsekakor pomladanski rez potomke stare trte (ametne črnine modre kavčine) z mariborskega Lenta, ki ob avtohtoni radgonski ranini, e nekaj let, raste ob Vinskem hramu Pomurskega sejmiča. Vse skupaj se je odvijalo po lepem in sončnem vremenu, kar je po tevilnih deevnih in mrzlih dneh, za govorce, direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca, Slovensko vinsko kraljico Neo Pavlič in radgonskega viničarja Petra Cvetkoviča, lepa napoved za letonje leto in prihodnost, tako v vinogradih, kot v gospodarstvu, razvoju in sploh v ivljenju vseh nas.
Zanimivo in častno delo reza so, po uradnem odprtju sejemske prireditve, kar je opravil mag. Samo Hribar Milič, predsednik in generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, opravili 17. slovenska vinska kraljica Nea Pavlič, 1. Miss Panonike Harmonike Natalija Hočevar, radgonski viničar Peter Cvetkovič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepinik, poslanca DZ Jakob Presečnik in Branko Ficko, generalni sekretar Dravnega sveta Marjan Maučec, tevilni vinski vitezi, upan občine Gornja Radgona Anton Kampu, Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma in tevilni drugi gospodarstveniki in gostje. Mnogi izmed njih so iz rok kraljice Nee Pavlič in viničarja Petra Cvetkoviča prejeli cepiče obeh obrezanih trt, ki jih bodo zasadili v svojih vinogradih ali pa pri prijateljih po celi Sloveniji in tudi v tujini. In če je verjeti razpoloenju ob prijetnem dogodku, bosta trti prihodnjo jesen spet polni sočnih in sladkih grozdnih jagod, ki bodo dale kar nekaj rujnega… Kapljico, ki sta jo dali obe trti v prejnjih letih pa so na desetine in stotine gostov, ob kulinaričnih dobrotah kuharskega mojstra Branka Časarja iz Gostiča Lovenjak preizkusili tudi tokrat.
Besedilo in foto: O.B.