Rez trte na Pomurskem sejmu

OBREZALI SO MODRO KAVČINO IN RADGONSKO RANINO

Rezali so: kraljica, vitezi, viničar, župan, poslanci, minister, predsednik GZS, direktorji…

V okviru 26. Pomladnega sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti, ter I. Mednarodnega sejma pogrebne in pokopališče dejavnosti „Post Viva 2013“, ki med 4. in 7. aprilom poteka na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, so organizatorji poskrbeli tudi za kar nekaj spremljevalnih dogodkov, posebej zanimivih za širšo javnosti. In eden osrednjih tovrstnih dogodkov je vsekakor pomladanski rez potomke stare trte (žametne črnine – modre kavčine) z mariborskega Lenta, ki ob avtohtoni radgonski ranini, že nekaj let, raste ob Vinskem hramu Pomurskega sejmišča. Vse skupaj se je odvijalo po lepem in sončnem vremenu, kar je po številnih deževnih in mrzlih dneh, za govorce, direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca, Slovensko vinsko kraljico Nežo Pavlič in radgonskega viničarja Petra Cvetkoviča, lepa napoved za letošnje leto in prihodnost, tako v vinogradih, kot v gospodarstvu, razvoju in sploh v življenju vseh nas.

Zanimivo in častno delo reza so, po uradnem odprtju sejemske prireditve, kar je opravil mag. Samo Hribar Milič, predsednik in generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, opravili 17. slovenska vinska kraljica Neža Pavlič, 1. Miss Panonike Harmonike Natalija Hočevar, radgonski viničar Peter Cvetkovič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, poslanca DZ Jakob Presečnik in Branko Ficko, generalni sekretar Državnega sveta Marjan Maučec, številni vinski vitezi, župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš, Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma in številni drugi gospodarstveniki in gostje. Mnogi izmed njih so iz rok kraljice Neže Pavlič in viničarja Petra Cvetkoviča prejeli cepiče obeh obrezanih trt, ki jih bodo zasadili v svojih vinogradih ali pa pri prijateljih po celi Sloveniji in tudi v tujini. In če je verjeti razpoloženju ob prijetnem dogodku, bosta trti prihodnjo jesen spet polni sočnih in sladkih grozdnih jagod, ki bodo dale kar nekaj rujnega… Kapljico, ki sta jo dali obe trti v prejšnjih letih pa so na desetine in stotine gostov, ob kulinaričnih dobrotah kuharskega mojstra Branka Časarja iz „Gostišča Lovenjak“ preizkusili tudi tokrat.

Besedilo in foto: O.B.