Maraton češenj

Kolesarski maraton češenj letos postaja polnoleten, saj ga Vinska klet Goriška Brda v soboto, 1. junija 2013 organizira že osemnajstič zapored. Priljubljena prireditev športno rekreacijskega značaja je del tradicionalnega Praznika češenj in ponazarja aktivno vlogo kleti pri promociji teritorija Goriških brd. Med drugim v stolpu kleti že vrsto let pripravljamo razstavo češenj, Planinsko društvo Brda pa v prostorih kleti v nedeljo 2.6. pričenja in zaključuje priljubljeni Pohod od češnje do češnje.

1. Maraton češenj
Začetki Kolesarskega maratona češenj segajo v leto 1996, ko je Kolesarski center Rog iz Ljubljane v sodelovanju s Kolesarskim društvom Brda in Vinsko kletjo ťGoriška BrdaŤ prvič organiziral kolesarski maraton od Ljubljane do Dobrovega, kamor je tedaj prikolesarilo približno 300 udeležencev. Odtlej se je število kolesarjev postopno večalo, z rekordom 1385 udeležencev leta 2010. Že od vsega začetka je trasa kolesarskega maratona ostala nespremenjena in poteka od Ljubljane preko Črnega vrha, s postankom pri Fructalu v Ajdovščini in ciljem na Dobrovem – skupaj 108 km.
Na cilju posebej nagrajujemo najstarejšega in najmlajšega udeleženca oz. udeleženko, najtežjega oz. najtežjo, najštevilčnejšo družino, tandem in seveda najštevilčnejše klube. Letošnja posebnost je možnost udeležbe na maratonu z električnimi kolesi za predstavnike medijev, z namenom promocije eko – kolesarjenja v Brdih.
Organizatorji si sicer želimo predvsem lepega vremena in varne izvedbe 18. Kolesarskega maratona češenj. Udeleženci so zelo veseli spodbude na trasi, zato pozivamo prebivalce krajev, skozi katere pelje maraton, da kolesarje spodbujajo in pozdravijo na tem dogodku.


2. Razstava češenj
Svetovalna služba kleti tudi letos organizira razstavo češenj, ki je ključni in vsebinski del praznika češenj že od samih začetkov te prireditve pred skoraj petdesetimi leti. Na njej se predstavljajo vsi večji briški sadjarji (približno 40 razstavljavcev), ki predstavljajo več kot 30 sort češnje. Poudariti je treba, da so razstavljene češnje izključno briškega porekla, razstava pa vključuje tudi nekatere dobrote iz češenj (npr. pecivo briških žena…).
Razstava češenj je namenjena širši publiki, pa tudi sami stroki in sadjarjem, saj so na njej predstavljene tako avtohtone kot tudi nove sorte (sodelovanje s sadjarskim centrom Bilje), kar je pomembno za razvoj samega sadjarstva v regiji. Razstava bo na voljo za ogled v stolpu kleti,  v soboto 1.6. (od 10 dalje) in v nedeljo 2.6. od 10.00 do 18.00. Vstop na razstavo je prost.


3. Pohod od češnje do češnje
Od leta 2005 kot dodatna športnorekreativna dejavnost v sklopu Praznika češenj poteka Pohod od češnje do češnje. Organizira ga Planinsko društvo Brda pod pokroviteljstvom Vinske kleti Goriška Brda. Trasa pohoda je po gričih v okolici Dobrovega, pohod pa traja od 5 do 6 ur. Dogodek je že prvo leto pritegnil pozornost cca.300 udeležencev, v zadnji letih pa se jih udeleži tudi do 900. Pričetek in zaključek pohoda je pri Vinski kleti Goriška Brda, kjer udeleženci prejmejo topel obrok, kupon za pijačo in spominsko majico. Več informacij na http://www.pdbrda.si/


Marjana Simčič Humar
Marketing in Odnosi z javnostmi/Marketing and PR
Vinska klet Goriška Brda
Zadružna 9
5212 Dobrovo
tel: +386 5 33 10 174
cell: +386 41 840 227
www.klet-brda.si