Mladi za „Zlato kuhalnico 2013“

Deset ekip na regijskem tekmovanju osnovnošolcev za „Zlato kuhalnico 2013“

NA DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADI IZ KUZME IN MIKLAVŽA

    Podobno kot na še nekaterih gostinsko turističnih šolah po državi, je tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, potekalo regijsko tekmovanje osnovnošolske mladine za „Zlato kuhalnico 2013“. Tekmovanje je potekalo pod okriljem Turistične zveze Slovenije, v Radencih pa je tekmovalo 10 osnovnih šol (učenci od 6. do 8. razreda) s severovzhoda države: OŠ Velika Nedelja, OŠ Miklavž pri Ormožu, OŠ Šalovci, OŠ Bogojina, DOŠ Dobrovnik, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, OŠ Prežihova Voranca Bistrica, OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici in OŠ Kuzma. Letos so otroci tekmovali v pripravi svoje priljubljene jedi, testenin in omake za testenine z uporabo lokalnih in regionalnih sestavin, ter nadevanih jabolk.

    Strokovna ocenjevalna komisija v sestavi: Srečko Koklič (predsednik komisije), Danilo Kozar, Zdenka Tompa, Dušan Zelko in dijakinja SŠGT Radenci Mateja Krapec, je imela kar nekaj dela, saj so so mladi kuharji, ob pomoči mentorjev, odlično odrezali. Vsem sodelujočim šolam so  podelili zlata in srebrna priznanja. Zlato priznanje so prejele ekipe iz OŠ Kuzma, OŠ Miklavž pri Ormožu in OŠ Križevci pri Ljutomeru, ostalih sedem ekip pa je prejelo srebrna odličja. Na državno tekmovanje, ki bo potekalo v okviru 60. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije, oktobra 2013, v Termah Olimie v Podčetrtku, sta se uvrstili ekipi iz OŠ Kuzma in OŠ Miklavž pri Ormožu.

    Sicer pa, pred tekmovanjem v Radencih so se vse šole udeleženke kratko predstavile, ob tem je obisk osnovnošolcev izkoristila tudi ravnateljica SŠGT Radenci, Jana Prašnikar Neuvirt, ki je s sodelavci predstavila edino pomursko gostinsko – turistično šolo. Predvsem so govorili o zdravi prehrani in kulturi prehranjevanja, za kar se prizadevajo v SŠGT Radenci, predstavili so šolo in izobraževalne programe, možnosti zaposlitve in ustvarjanje kariere v gostinsko – turističnem poklicu… In ker je tudi v SŠGT Radenci, podobno kot po drugih sorodnih šolah, ob manjšem številu otrok, vsako leto nižji vpis, bo morebiti tudi omenjena predstavitev pripomogla, da se kakšen otrok vpiše v izobraževanje za zanimive in iskane gostinsko – turistične poklice.  
                                                                                                           
Besedilo in foto: O.B.