Peta Paprikaijada 2013 pritegnila veliko kuharjev-tekmovalcev in obiskovalcev-degustatorjev
FRANC IN DUAN Z NAJBOLJIM PAPRIKAEM!
Ob Lovenjakovem dvoru, znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, je potekala tradicionalna, 5. paprikaijada z zanimivim programom, ki ga je povezoval moderator Bojan Rajk. Ker je paprika zelo razirjena lokalna jed v Pomurju, so se Lovenjakovi organizatorji e pred petimi leti odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaa. Organizatorjem je tudi tokrat na roko lo toplo in sončno vreme, nekoliko bolj vroče pa je bilo samim tekmovalkam in tekmovalcem, ki so z veliko vnemo pripravljali različne vrste paprikaa. Sam dogodek je pritegnil lepo tevilo tekmovalnih ekip, enako pa tudi obiskovalcev, torej degustatorjev tistega, kar so kuharji ustvarili.
Poleg kuhanja različnih paprikaev in zabave, pa so obiskovalci, ki so kot rečeno v lepem tevilu napolnili dvoriče ob Lovenjakovem dvoru ter hotelu trk, bili priče tudi krsta malih torkljic trkov, ki se e desetletja vračajo na svoj dom pri Lovenjaku. Vse izmed petnajstih ekip so skuhale odličen paprika, po oceni strokovne komisije pa je zmagala ekipa Dedal (Fujs Franc in Duan Pikolić), pred Profi Paprika timom (Vendel Bedek in Jani Gumilar) in Amaterkami (Darja Vnuk Gobec in Romana Serec) itd.
Paprika po sicer, besedah glavnega kuharja v Gostilni Lovenjak, kuharskega mojstra Branka Časarja, izvira iz Madarske in Čeke, v času madarske oblasti pa se je paprika prenesel v Prekmurje. Pörkölt – gola oz. mesna omaka je v 19. stoletju postal priljubljena jed madarskih kmetov v pokrajini Alföld, ki se nahaja v junem in vzhodnem delu sosednje drave in se imenuje tudi Panonska niina. Ljudje so se morali prilagoditi razmeram, ki so nastale, zato se je poraba govejega in ovčjega mesa nadomestila oz. dopolnila s perutnino. Paprika je v tistih časih simbolizirala madarskega kmeta, danes simbolizira Madarsko. Paprika je skozi čas postal ena izmed najbolj priljubljenih madarskih jedi.
Kar se pa tiče sestavin pri paprikau ne sme manjkati čebule in kisle smetane. V pripravi bograča in paprikaa obstaja velika razlika. Ni nujno, da so natete sestavine sestavni del paprikaa, lahko jih izbirate in paprika naredite po svojem okusu. V Pomurju je najbolj razirjen pičančji paprika, v zadnjem času pa se na veliko kuha ribji, ter tudi svinjski paprika. Vsekakor, tako Časar, ne smemo pozabiti niti na telečji, jagnječi in celo kunčji paprika…
Besedilo in foto: O.B.