Paprikašijada 2013

Peta „Paprikašijada 2013“ pritegnila veliko kuharjev-tekmovalcev in obiskovalcev-degustatorjev

FRANC IN DUŠAN Z NAJBOLJŠIM PAPRIKAŠEM!

     Ob „Lovenjakovem dvoru“, znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, je potekala tradicionalna, 5. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezoval moderator Bojan Rajk. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi“ organizatorji že pred petimi leti odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša. Organizatorjem je tudi tokrat na roko šlo toplo in sončno vreme, nekoliko bolj vroče pa je bilo samim tekmovalkam in tekmovalcem, ki so z veliko vnemo pripravljali različne vrste paprikaša. Sam dogodek je pritegnil lepo število tekmovalnih ekip, enako pa tudi obiskovalcev, torej degustatorjev tistega, kar so kuharji ustvarili.

    Poleg kuhanja različnih paprikašev in zabave, pa so obiskovalci, ki so kot rečeno v lepem številu napolnili dvorišče ob Lovenjakovem dvoru ter hotelu Štrk, bili priče tudi krsta malih štorkljic – štrkov, ki se že desetletja vračajo na svoj dom pri Lovenjaku. Vse izmed petnajstih ekip so skuhale odličen paprikaš, po oceni strokovne komisije pa je zmagala ekipa Dedal (Fujs Franc in Dušan Pikolić), pred Profi Paprikaš timom (Vendel Bedek in Jani Gumilar) in Amaterkami (Darja Vnuk Gobec in Romana Serec) itd.

    Paprikaš po sicer, besedah glavnega kuharja v Gostilni Lovenjak, kuharskega mojstra Branka Časarja, izvira iz Madžarske in Češke, v času madžarske oblasti pa se je paprikaš prenesel v Prekmurje. Pörkölt – golaž oz. mesna omaka je v 19. stoletju postal priljubljena jed madžarskih kmetov v pokrajini Alföld, ki se nahaja v južnem in vzhodnem delu sosednje države in se imenuje tudi Panonska nižina. Ljudje so se morali prilagoditi razmeram, ki so nastale, zato se je poraba govejega in ovčjega mesa nadomestila oz. dopolnila s perutnino. Paprika je v tistih časih simbolizirala madžarskega kmeta, danes simbolizira Madžarsko. Paprikaš je skozi čas postal ena izmed najbolj priljubljenih madžarskih jedi.

   Kar se pa tiče sestavin pri paprikašu ne sme manjkati čebule in kisle smetane. V pripravi bograča in paprikaša obstaja velika razlika. Ni nujno, da so naštete sestavine sestavni del paprikaša, lahko jih izbirate in paprikaš naredite po svojem okusu. V Pomurju je najbolj razširjen piščančji paprikaš, v zadnjem času pa se na veliko kuha ribji, ter tudi svinjski paprikaš. Vsekakor, tako Časar, ne smemo pozabiti niti na telečji, jagnječi in celo kunčji paprikaš… 


Besedilo in foto: O.B.