Štajerska kisla juha

Pri Sveti Ani se je 16 ekip pomerilo v kuhanju Štajerske kisle juhe; Zbrana sredstva so namenili v šolski sklad

TOKRAT JE NASLOV ŠEL V APAŠKO DOLINO.
     V okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah – Aninega tedna, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo 3. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, sta zanimiv dogodek pripravila Krajevni odbor Rdečega križa Lokavec in Okrepčevalnica Šenk, ki sta na tekmovanje pritegnila 16 ekip. Slednje sta sestavljala glavni kuhar in pomočnik kuharja, ki sta v poltretji uri na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec), morala skuhati kar se da okusnejšo domačo specialiteto, za kar je organizator priskrbel potrebne osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, jušno zelenjavo – čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe-sol, poper, majaron, lovorjev list,moka, kisla smetana in kis), seveda pa so si iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Vsaka ekipa je morala skuhati 15 porcij, od česar jih je osem pripadlo organizatorju, ki jih je prodal prisotnim gostom in izkupiček namenil kot dobrodelni prispevek v šolski sklad OŠ  Sv. Ana. Ob tem je ena porcija za ocenitev, ostalo pa so si lahko ekipe poljubno razdelile. Seveda so na svoje prišle predvsem množice obiskovalcev, saj so vse ekipe imele lepo dekorirane stojnice, tako da so slednji vse dobrote lahko pokušali, seveda na koncu tudi skuhano kislo juho, ki je na območju Slovenskih goric in tudi širše zelo cenjena jed.
    Komisija, katero so sestavljali predsednik Jože Cipot ter člana Marija Lončarič in Branko Sodec, je na izenačenem in zanimivem tekmovanju imela kar težavno delo. Ocenjevali so po določenih kriterijih: organizacija dela, obdelava živil (0- 5 točk), čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev (0-5 točk), iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek (0-5točk), okus jedi (0-10 točk), videz oziroma izgled jedi (0-5 točk). Na koncu pa se je komisija soglasno odločila, da so najboljšo juho skuhale članice ekipe Športno-turističnega društva Mahovci iz Apaške doline, ki so slavile pred  domačo ekipo „Kruhovi“ in Žametno vasjo. Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, prav vse ekipe pa so prejele lepe praktične nagrade, tri najboljše pa tudi lepe pokale in priznanja. Tako se je le potrdilo, da so za kuhanje ustreznejše ženske, kajti čeprav je med tekmovalci bilo več moških, so slavile same ekipe s tekmovalkami nežnejšega spola. Sam dogodek, kjer so za organizacijo in brezhibno dogajanje skrbeli Suzana in Matej Krancelbinder, ter Ljiljana Urošević, ki je skupaj Jožkom Križan tudi povezovala program, je pritegnil lepo pozornost obiskovalcev in blizu in daleč. Za njihovo dobro voljo v toplem in vročem poznem popoldnevu ter prijetni poletni noči, pa je skrbel One man band – Sierra Madre. 
    Končni rezultati 3. tekmovanja v kuhanju štajerske kisle juhe pri Sveti Ani: 1. ŠKD Mahovci (Jože in Milena Riner ter Metka Fluher), 2. Kruhovi (Darinka Šneider in Anica Simonič), 3. Žametna vas  (Karmen Greifoner in Marjeta Ajhmajer), vse ostale ekipe pa so zasedle 4. mesto. 
                                                                                                                   
Besedilo in foto: O.B.