16. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

PRESENETILI SO DIJAKI IZ SŠGT RADENCI


V okviru praznovanja 17. radenskega občinskega praznika, so poleg številnih takšnih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi 16. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično društvo Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Med drugim so uradno odprli tudi del parka, ki so ga uspeli prenoviti po katastrofalnem neurju izpred nekaj let. Na tekmovanju, ki ga je, ob asistenci Jasne Divjak, v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip. Sestavljali so jih glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje).    

Vsem so vse potrebno (sestavine-meso, nogice, želodčke, pljučka, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravil organizator, tekmovalci pa so si lahko kaj prinesli tudi sami, če so želeli lepše okrasiti delovni prostor, izboljšati okus jedi ipd. Vsekakor pa je vsaka ekipa pripravila po 15 porcij juhe. Torej tekmovalci so potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja… Skuhane juhe so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem kuhanja juhe se je na istem prizorišču odvijalo več prireditev, kjer so se predstavljala različna radenska društva, šole, vrtci in druge ustanove, izdelovalci domače in umetnostne obrti… Zraven je bilo tudi veliko drugih kulinaričnih in tekočih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, zraven bilo veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov. Hkrati z začetkom kuhanja kisle juhe pa je štartal tudi pohod po Atilovi poti, in sicer najprej  iz radenskega parka, pozneje pa je izpred stare preše na Kapeli. Pohod se je končal na prireditvenem prostoru kuhanja žüpe, v približno treh urah, tako, da so se pohodniki vrnili na cilj v trenutku, ko so kuharji zaključevali s kuhanjem žüpe in so jo lahko na koncu vsi skupaj tudi poskusili. Prav vsi prisotni so se prepričali, da so tekmovalci skuhali odlično župo. 

Že pred tem pa so jo morali oceniti člani komisije, kateri je predsedovala Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva na SŠGT Radenci, njena prav tako nekdanja sodelavka Ida Mir ter sedanji učitelj kuharstva na isti šoli Dušan Zelko. In čeprav niso imeli lahkega dela so se odločili za tri najboljše. Presenetljivo je zmagala ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, kar pomeni, da tudi mladi vedo kuhati „stare“ jedi. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Turističnega društva Klopotec Kapela, na tretje pa ekipa Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Radenci-Kapela. Vse ostale ekipe so zasedle četrto mesto in so tudi prejele nagrade in priznanja. S podelitvijo priznanj pa se zadeva ni končala, saj se je odvijalo še veliko dogodkov, za dobro razpoloženje vseh prisotnih, pa so dolgo v noč, skrbeli člani glasbene skupine Skok, ki so bili gosti tradicionalne „Noči mehurčkov“.

Že pred tem, poleg nastopa društev in ustanov, potem iger krajanov, so nastopali tudi člani ansambla „Bataljoni“, potem Pihalni orkester Gornja Radgona, Zdenek Billy band – glasba iz ťskrinjiceŤ… In vsi so bili veseli in zadovoljni, še posebej je žarela predsednica TD Radenci Karmen Kavčič Žibret, ki je s sodelavkami in sodelavci priredila enkraten dogodek.


Besedilo in foto: O.B.