Kislo tajersko upo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka
PRESENETILI SO DIJAKI IZ SGT RADENCI
V okviru praznovanja 17. radenskega občinskega praznika, so poleg tevilnih taknih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi 16. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle tajerske juhe (üpe) v kotličku na prostem. Letonje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično drutvo Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič ibret, je bilo na lepi lokaciji pod e nekaj preivelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, tako da je na stotine obiskovalcev prilo na svoje. Med drugim so uradno odprli tudi del parka, ki so ga uspeli prenoviti po katastrofalnem neurju izpred nekaj let. Na tekmovanju, ki ga je, ob asistenci Jasne Divjak, v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil mid, je nastopilo 12 ekip. Sestavljali so jih glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma, drutev in sploh javnega ivljenja občine in regije ter tudi znani gostje).
Vsem so vse potrebno (sestavine-meso, nogice, elodčke, pljučka, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravil organizator, tekmovalci pa so si lahko kaj prinesli tudi sami, če so eleli lepe okrasiti delovni prostor, izboljati okus jedi ipd. Vsekakor pa je vsaka ekipa pripravila po 15 porcij juhe. Torej tekmovalci so potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja
Skuhane juhe so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem kuhanja juhe se je na istem prizoriču odvijalo več prireditev, kjer so se predstavljala različna radenska drutva, ole, vrtci in druge ustanove, izdelovalci domače in umetnostne obrti… Zraven je bilo tudi veliko drugih kulinaričnih in tekočih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, zraven bilo veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov. Hkrati z začetkom kuhanja kisle juhe pa je tartal tudi pohod po Atilovi poti, in sicer najprej iz radenskega parka, pozneje pa je izpred stare pree na Kapeli. Pohod se je končal na prireditvenem prostoru kuhanja üpe, v priblino treh urah, tako, da so se pohodniki vrnili na cilj v trenutku, ko so kuharji zaključevali s kuhanjem üpe in so jo lahko na koncu vsi skupaj tudi poskusili. Prav vsi prisotni so se prepričali, da so tekmovalci skuhali odlično upo.
e pred tem pa so jo morali oceniti člani komisije, kateri je predsedovala Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva na SGT Radenci, njena prav tako nekdanja sodelavka Ida Mir ter sedanji učitelj kuharstva na isti oli Duan Zelko. In čeprav niso imeli lahkega dela so se odločili za tri najbolje. Presenetljivo je zmagala ekipa Srednje ole za gostinstvo in turizem Radenci, kar pomeni, da tudi mladi vedo kuhati stare jedi. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Turističnega drutva Klopotec Kapela, na tretje pa ekipa Drutva vinogradnikov in ljubiteljev vina Radenci-Kapela. Vse ostale ekipe so zasedle četrto mesto in so tudi prejele nagrade in priznanja. S podelitvijo priznanj pa se zadeva ni končala, saj se je odvijalo e veliko dogodkov, za dobro razpoloenje vseh prisotnih, pa so dolgo v noč, skrbeli člani glasbene skupine Skok, ki so bili gosti tradicionalne Noči mehurčkov.
e pred tem, poleg nastopa drutev in ustanov, potem iger krajanov, so nastopali tudi člani ansambla Bataljoni, potem Pihalni orkester Gornja Radgona, Zdenek Billy band – glasba iz ťskrinjiceŤ… In vsi so bili veseli in zadovoljni, e posebej je arela predsednica TD Radenci Karmen Kavčič ibret, ki je s sodelavkami in sodelavci priredila enkraten dogodek.
Besedilo in foto: O.B.