Olga Kranclbinder iz Lokavca v Slovenskih goricah je vzgojila 1,65 kg teek paradinike; Pustili ga bodo za seme
EN PARADINIK ZA CELO DRUINO
Sveta Ana – V tem poletnem času, ko praktično ne ve kakno bo vreme v naslednji uri, saj je enkrat huda vročina, takoj zatem pa neurje, bolj kot ne uspeno dozorevajo plodovi narave. In ne glede na vremenske pogoje, se pogosto zgodi, da pridne roke kmetov, kmetic, vinogradnikov, vinogradnic, vrtnarjev, vrtnark, sadjarjev ali sadjark, pridela kaj izrednega. Nekaj takega se je zgodilo tudi Olgi Kranclbinder iz Lokavca pri Sveti Ani v Slovenskih goricah, kjer podobno kot pri večini podeelskih gospodinjstev, imajo lepo urejen vrt, namenjen pridelavi različnih vrtnin, zelenjave in tudi cvetja. Med drugim, na omenjenem vrtu raste tudi paradinik, ki je letos posebej dobro obrodil, saj je Olga pridelala nekaj kar velikanskih paradinikov. Med njim je bilo več takih, ki so tehtali okrog kilograma, pri najdebelejih pa je tehtnica pokazala kar 1,65 kg. Res je sicer, da je paradinik nekoliko ¨znakaen¨, a je kljub temu zdrav in so se domači odločili, da ga bodo uporabili za seme, tako da prihodnje leto za takne lepotce ne bodo potrebovali seme iz prodajaln.
Pridelek iz vrta Kranclbindejevih iz Slovenskih goric niti ne preseneča, saj je očitno, da je narava, kljub vremenskim različnostim in letonji veliki sui, prav paradinikom bila posebej namenjena. Pri omenjeni druini, kjer en sam paradinik zadostuje za celo estčlansko druino, katero sestavljajo tri generacije (Olga in njen mo Vlado, sin Matej, snaha Suzana ter vnuka Tilen in Anika/ paradinik za domačo rabo pridelujejo e desetletja, kar pomeni, da z njim imajo veliko izkuenj Nekoč paradinika na naem vrtu in sploh v naih krajih nismo poznali, saj teh sočnih plodov nismo radi uivali. Okus se nam je zdel ogaben. Danes si teko predstavljam, da v poletnih mesecih ne bi imeli paradinikove solate. In ker ga imamo vsi radi, ga tudi sadimo. Večina sadik, tudi tega, ki je obrodil tako debele plodove, vzgojim sama, iz semen, ki jih naberem ob najlepih in zrelih paradinikih predhodnega leta. In tokrat bo seme ostalo iz tega velikana, ki smo ga predstavili na Aninem tednu, torej kuhanju kisle tajerske juhe pri Sveti Ani, nam pove prijazna gospodinja Olga, ki je tudi sama tekmovala pri kuhanju omenjene juhe.
Dodala je, da je na manji kmetiji, kjer v soitju domujejo ťstareji in ta mladiŤ, večinoma aktivisti v različnih drutvih in organizacijah, lahko dejansko uivajo…
Mimogrede pa je na isti prireditvi pri Sveti Ani v Slovenskih goricah posebej zanimiv pridelek predstavila druina Ruhitelj iz sosednje vasi Froleh. Na njihovem vrtu je namreč zrasla nenavadna kumarica
.
O.B.