5. praznik traminca in 18. dvig klopotca

Turistično društvo Klopotec Kapela, Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, ki je mimogrede pred nedavnim obeležilo deseto obletnico obstoja in uspešnega delovanja, Delniška družba Vina Kapela in Občina Radenci, so tudi letos ob prihodu jeseni ter prazniku Marijinega vnebovzetja, poskrbeli za poseben vinogradniško – družabni dogodek. Pri vinogradniški hiši v Paričjaku, tik pod cerkvijo sv. Marije Magdalene ter ob najstarejši okrogli vinski kleti v Sloveniji, so namreč s skupnimi močmi pripravili že uveljavljeno prireditev, 5. Praznik traminca, kjer so ponovno ocenjevali najboljše tramince, in 18. dvig klopotca. Po podelitvi priznanj ocenjevanja tramincev dvaindvajsetim domačim vinogradnikom je v vinogradniški hiši bila na ogled tudi razstava tramincev, ki jih na tem območju imenujejo kar kralje vin.

Na Kapeli so pripravili 18. „Praznik jeseni in vina“ – Najboljši traminec sta pridelala brata Kupljen


        Letos je strokovna komisija za najboljša traminca izbrala pridelke bratov Kupljen iz Okoslavcev, torej prav s Kapelskih goric. Tako je traminec normalne trgatve izbrala tistega, ki ga je pridelal in izšolal znani vinar Franc Kupljen, med predikati pa je bil najboljši traminec njegovega brata in najbližjega soseda Vlada Kupljena. In potem, ko so najboljšim pridelovalcem traminca podelili priznanja se je posebna povorka preselila k vinogradniški hiški, kjer so postavili znameniti klopotec. Udeleženci povorke, na čelu katere so bili skrbnik vinogradov (ovtar), ki ga je predstavljal moderator prireditve in humorist Samo Tuš, lokalna vinska kraljica Jerneja Jančar, predsednik domačih vinogradnikov Danilo Rihtarič, radenski župan Janez Rihtarič, vinski vitezi, skrbnik klopotca Feliks Rantaša ter postavljavec klopotca Janko Kniplič in drugi, so prinesli 15 delov pomembnih za postavitev klopotca kateri je po dvigu ob rahlem vetru lepo zaropotal.
   
Seveda ob odličnih vinih ter kulinariki, ni manjkalo niti zanimivih kulturnih in zabavnih vložkov, saj se je bogat kulturni program začel že zgodaj dopoldan, z mašo v cerkvi Svete Marije Magdalene (zavetnice vinogradnikov) na Kapeli. Sledila je uradna otvoritev prireditve z nagovori in nastop Ljudskih pevcev. Po otvoritvi razstave Tramincev, nastopu plesnega društva Kan Kan, folklorne skupine KD Janko Divjak Kapela, mladih talentov harmonike, Kapelskega kvarteta, učencev Glasbene šole Gornja Radgona, plesnemu nastopu Anje in Filipa Kovačiča pa so kot rečeno tradicionalno postavili klopotec. Za poznejšo zabavo so poskrbeli omenjeni humorist Samo Tuš – Korl in glasbena skupina Prleški kvintet. Program je bil dopolnjen tudi z ogledi Vinoteke in s pokušino tramincev, predstavitvijo vinarjev kapelskih vinogradov, prikazom domače obrti in ročnih del, z dobrotami iz krušne peči, z domačo kulinariko (kislo juho) in bogatim srečelovom. Na samem dogodku smo mre vinogradniki, vinskimi strokovnjaki in tudi ljubitelji vina slišali, da bo tudi letošnji pridelek na tem območju odličen, saj naj dosedanja suša ne bi povzročila nič negativnega. Trgatev zgodnjih sort naj bi se začela že pred koncem avgusta, na začetku oktobra pa naj bi že vse grozdje normalnih trgatev končalo v moštu, torej v sodih…


Besedilo in foto: O.B.