Brejc o prihajajočem letniku 2013

Vinska družba Slovenije, ki ima 25 družbenikov in zajema vse glavne kleti v Sloveniji, je že tradicionalno v sklopu mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni pripravila novinarsko konferenco,

na kateri je direktor družbe Dušan Brejc predstavil tržne razmere ter spregovoril o prihajajočem letniku 2013. Vinska družba Slovenije s svojimi družbeniki predstavlja 80 odstotkov vsega izvoza vina ter dosega 50 odstotkov evidentirane prodaje vina na slovenskem trgu.

ťČe je bil letnik 2012 najmanjši v zadnjih 20-tih in več letih, od leta 1991 do danes, bo trgatev letnika 2013, po podatkih Vinske družbe Slovenije, še za sedem odstotkov nižja. Govorimo o približno 2000 tonah pridelka manj pri vseh družbenikih Vinske družbe Slovenije, kar pomeni, da bomo spet priča zaporedju treh let ko trgatev, vsaj v količinskem smislu, ni normalna, ni običajna. Kakovostno ne pričakujemo težav, tisti, ki znajo in imajo ustrezno tehnologijo, bodo zmogli te težave, ki se tičejo suše, toče in sorodnih ujm, nadgraditi tako, da kot kaže letnik 2012, medalj tudi v letošnjem letu ne bo manjkalo. Je pa res, da je takšno napovedovanje nehvaležno, kajti ne gre samo za kilograme, gre tudi za sok, ki je v grozdnih jagodah. Kaj se bo v resnici zgodilo, bo znano šele po tem, ko pride sok iz preše,Ť je dejal Brejc. Postregel je tudi z nekaterimi statističnimi podatki. Povedal je, da se več kot 70 odstotkov slovenskega vina izvozi v tretje države, 80 odstotkov izvoza pa predstavlja belo vino. V obdobju od leta 2006 do leta 2012 je bil razpon pridelanega grozdja Vinske družbe Slovenije med 27.000 in 37.000 ton, leta 2012 je bilo grozdja za 25 odstotkov manj kot v letu 2011, v letošnjem letu pa bo po mnenju Brejca še za sedem odstotkov grozdja manj kot lani in ga bo okoli 26.000 ton.

Brejc je dodal, da je vinogradništvo kot panoga, na najnižji točki v zadnjih letih. Po podatkih Agencije za kmetijske trge je evidentirano le 23 milijonov litrov prodanega vina, okoli 60 milijonov litrov vina pa letno ostane neevidentiranega. Zato je Brejc pohvalil namero ministrstva za kmetijstvo in okolje, da se prvič resno pristopi k reševanju neevidentiranega trga. ťSeptembra se obeta sprememba vinskega zakona, ki bo končno posegla na to področje,Ť je dodal Brejc.