Domača zelenjava in vrtnine na mizi

V Pristavi pri Ljutomeru so imeli dan odprtih vrat.


V Vrtnarstvu Alt iz Pristave pri Ljutomeru stavijo na ekološko in bio pridelavo; Drugi dan odprtih vrat, kljub veliki vročini, presegel pričakovanja


    V tem skorajda nevzdržno vročem poletnem času, ko pridni pridelovalci, ki jim suša ogroža ves trud,  iz vrtov, sadovnjakov, ali z njiv, že pospravljajo nekatere darove narave in svojega dela, so v prijetni vasici Pristavi, streljaj od Ljutomera, pripravili pravi praznik vrtnin in zelenjave. V Vrtnarstvu Alt so namreč ob obisku več kot 500 obiskovalcev in gostov, pripravili pravo degustacijo skoraj 40 sort paradižnikov, paprik, kumar, lubenic ipd. Ko so radovedni obiskovalci poskusili vse sveže pridelke pa je bila na vrsti še posebna kulinarika, kot je: paradižnikov kruh, bazilikin kruh, različne paradižnikove in bučkine marmelade, peciva s temi okusnimi marmeladami, vloženi paradižniki v kisu, hladna paradižnikova juha z mocarelo, različne jedi iz zelenjave, bučk in jajčevca, lizike s paradižnikom in papriko ter domača peciva s paradižnikovo marmelado,vložene bučke, vložen paradižnik češnjevec in še veliko vsega. Avtorica dobrot Nastja Alt je vsakemu radovednežu ponosno razlagala svoje recepte. Za Nastjinimi dobrotami pa sta obiskovalce že pričakala strokovnjaka Miša Pušenjak in Izidor Golob, ki sta novosti in nasvete stepala kot iz rokava.

   ťUresničile so se moje sanje, da ne bi uporabljali škropiv. In sedaj pridelujemo zdravo in okusno zelenjavo ter pripravke iz njeŤ, je med drugim dejala ponosna gospodinja Anka Alt. Številni strokovnjaki za tovrstno pridelavo, poleg Pušenjakove in Goloba, še: Rajko Vuga, Maja Lazarevič, Marko Slavič, Igor Škerget…, so svetovali in govorili o pravem malem podvigu družine Alt, ki se je odločila za zdravo bio in ekološko pridelavo vrtnin in zelenjave. V 15-letnem delovanju vrtnarstva Alt, si podjetna družina nenehno prizadeva, da v njihovo družinsko poslovanje uvaja novitete ter svoje zveste stranke razvaja s predstavitvami in strokovnimi delavnicami. Na 1900 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih površin bogata ponudba zajema 70 odstotkov cvetja in 30 odstotkov sadik, gojijo oziroma pridelujejo pa eno in dvo-letnice, trajnice, rastline za zasajevanje skalnjakov, balkonske in strukturne rastline, rastline za zunanje zasaditve ter sadike okrasnih rastlin. Zanimivo in poučno predstavitev je Vrtnarstvo Alt pripravilo že pomladi, ko so k sodelovanju pritegnili tudi strokovnjakinji iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije – Martino Ploj, specialistko za ekološko kmetovanje in Mišo Pušenjak, ki je obiskovalce podrobneje seznanila z vrtnarjenjem. Altovi veliko pozornost namenjajo pridelavi zelenjave, z letošnjim letom pa je vse več poudarka na ekološki – bio izvedbi. Torej so svetovali tudi drugim vrtičkarjem.

    Tako je  pri Altovih ob tokratnem dnevu odprtih vrat, ki je presegel vsa pričakovanja, vse skupaj bilo v znamenju domače zelenjave, ki bi si je vsi želeli bistveno več na mizah. In ker se redkokdaj v prleških krajih zgodi tako pestra predstavitev, na kateri se že poleti lahko odločamo kaj bomo sadili spomladi naslednje leto, se bo dan odprtih vrat pri Altovih ponovil tudi prihodnje leto. Sami namreč poudarjajo, kako jih veseli, da je njihov trud bil poplačan s takšnim obiskom in zadovoljstvom obiskovalcev. Pri Altovih sicer imajo posajenih kakšnih 30 sort cepljenih paradižnikov, več sort cepljenih kumar, paprik, jajčevce in še kaj.


Besedilo in foto: O.B.