V Pristavi pri Ljutomeru so imeli dan odprtih vrat.
V Vrtnarstvu Alt iz Pristave pri Ljutomeru stavijo na ekoloko in bio pridelavo; Drugi dan odprtih vrat, kljub veliki vročini, presegel pričakovanja
V tem skorajda nevzdrno vročem poletnem času, ko pridni pridelovalci, ki jim sua ogroa ves trud, iz vrtov, sadovnjakov, ali z njiv, e pospravljajo nekatere darove narave in svojega dela, so v prijetni vasici Pristavi, streljaj od Ljutomera, pripravili pravi praznik vrtnin in zelenjave. V Vrtnarstvu Alt so namreč ob obisku več kot 500 obiskovalcev in gostov, pripravili pravo degustacijo skoraj 40 sort paradinikov, paprik, kumar, lubenic ipd. Ko so radovedni obiskovalci poskusili vse svee pridelke pa je bila na vrsti e posebna kulinarika, kot je: paradinikov kruh, bazilikin kruh, različne paradinikove in bučkine marmelade, peciva s temi okusnimi marmeladami, vloeni paradiniki v kisu, hladna paradinikova juha z mocarelo, različne jedi iz zelenjave, bučk in jajčevca, lizike s paradinikom in papriko ter domača peciva s paradinikovo marmelado,vloene bučke, vloen paradinik čenjevec in e veliko vsega. Avtorica dobrot Nastja Alt je vsakemu radovedneu ponosno razlagala svoje recepte. Za Nastjinimi dobrotami pa sta obiskovalce e pričakala strokovnjaka Mia Puenjak in Izidor Golob, ki sta novosti in nasvete stepala kot iz rokava.
ťUresničile so se moje sanje, da ne bi uporabljali kropiv. In sedaj pridelujemo zdravo in okusno zelenjavo ter pripravke iz njeŤ, je med drugim dejala ponosna gospodinja Anka Alt. tevilni strokovnjaki za tovrstno pridelavo, poleg Puenjakove in Goloba, e: Rajko Vuga, Maja Lazarevič, Marko Slavič, Igor kerget
, so svetovali in govorili o pravem malem podvigu druine Alt, ki se je odločila za zdravo bio in ekoloko pridelavo vrtnin in zelenjave. V 15-letnem delovanju vrtnarstva Alt, si podjetna druina nenehno prizadeva, da v njihovo druinsko poslovanje uvaja novitete ter svoje zveste stranke razvaja s predstavitvami in strokovnimi delavnicami. Na 1900 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih povrin bogata ponudba zajema 70 odstotkov cvetja in 30 odstotkov sadik, gojijo oziroma pridelujejo pa eno in dvo-letnice, trajnice, rastline za zasajevanje skalnjakov, balkonske in strukturne rastline, rastline za zunanje zasaditve ter sadike okrasnih rastlin. Zanimivo in poučno predstavitev je Vrtnarstvo Alt pripravilo e pomladi, ko so k sodelovanju pritegnili tudi strokovnjakinji iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije – Martino Ploj, specialistko za ekoloko kmetovanje in Mio Puenjak, ki je obiskovalce podrobneje seznanila z vrtnarjenjem. Altovi veliko pozornost namenjajo pridelavi zelenjave, z letonjim letom pa je vse več poudarka na ekoloki – bio izvedbi. Torej so svetovali tudi drugim vrtičkarjem.
Tako je pri Altovih ob tokratnem dnevu odprtih vrat, ki je presegel vsa pričakovanja, vse skupaj bilo v znamenju domače zelenjave, ki bi si je vsi eleli bistveno več na mizah. In ker se redkokdaj v prlekih krajih zgodi tako pestra predstavitev, na kateri se e poleti lahko odločamo kaj bomo sadili spomladi naslednje leto, se bo dan odprtih vrat pri Altovih ponovil tudi prihodnje leto. Sami namreč poudarjajo, kako jih veseli, da je njihov trud bil poplačan s taknim obiskom in zadovoljstvom obiskovalcev. Pri Altovih sicer imajo posajenih kaknih 30 sort cepljenih paradinikov, več sort cepljenih kumar, paprik, jajčevce in e kaj.
Besedilo in foto: O.B.