Špricer = gemišt = špricar = koktajl

Na Hrvaškem so ugotovili, da je gemišt (špricar) najboljši z Radensko

RADENSKA SE ODLIČNO MEŠA TUDI S HRVAŠKIMI VINI

Hrvaška revija ťSvijet u čašiŤ je pripravila ocenjevanje priljubljenih gemištov (špricarjev) z mineralnimi vodami, ki so na voljo na hrvaškem trgu. Ocenjevanje je bilo povsem anonimno, saj so steklenice pred začetkom ocenjevanja zavili v aluminijasto folijo in tako zakrili identiteto blagovnih znamk. Izkazalo se je, da je ta hrvaški ťkoktejlŤ najokusnejši z mineralno vodo iz najbližjega sosedstva – z Radensko, ki je v ocenjevanju dosegla prvo mesto. Za njo so se zvrstile mineralne vode Kalnička, kot druga, Jamnica in Kiseljak pa sta si delila tretje mesto. Še boljše so se naštete blagovne znamke in posebej še Radenska izkazale v ocenjevanju špricarjev iz steklene embalaže, saj je Radenska na Hrvaškem trgu na voljo tudi v stekleni embalaži.

Radenska Classic Kraljevi vrelec je kraljica med mineralnimi vodami ne le v širši regiji, tudi v svetu, kjer se v neodvisnih ocenjevanjih največkrat pojavlja kot najboljša na trgu. Izjemna harmonija narave v kozarcu Radenske prepriča še tako zahtevne potrošnike doma in po svetu. Radenska se tudi izjemno lepo meša z lahkimi vini nežnih arom in primerne kislosti, kot tudi s sokovi in nektarji. Ravno odlične lastnosti mineralne vode Radenska so prav gotovo v preteklosti in vse do danes vzpodbudile kulturo pitja špricarjev, ne le v Sloveniji, posebej še na Hrvaškem – v Medžimurju, Podravini, Slavoniji, kot tudi vse bolj na področju Dalmacije, kjer že od nekdaj kraljuje bevanda.

ťV Radenski smo ponosni na dejstvo, da nam narava daje najboljše, še posebej me veseli, da so prednosti naše mineralno vode v mešanju z vinom tako lepo ocenili v hrvaški reviji Svet v kozarcu. Podobna ocenjevanja potekajo tudi v Sloveniji, kjer so tako v Prekmurju vzpostavili posebno blagovno znamko domačega špricarja z Radensko – Petanjskim vrelcem. Ob uspehih Radenske posebej čestitam svojim sodelavkam in sodelavcem,Ť je ob priznanju hrvaške revije povedal direktor družbe Radenska Milan Hojnik.

Podobno izbiro naj špricarja so opravili tudi na Vinogradniškem gospodinjstvu Štamparovih v Štrigovi, kjer je šest članov komisije izmed 11 mineralnih vod, ki se ponujajo v Medžimurju, ter izven konkurence še soda vodo, izbiralo tisto, ki se najbolje meša z znanim medžimurskim vinom „Pol pol“. Komisija, katero so sestavljali vinoljubi in poznavalci dobre kapljice: Darko Glavač in Darko Turek, podjetnika iz Zagreba, Ivan Dropulić, direktor Mednarodnega festivala vina in gastronomije Vino.com, ki vsako leto poteka zadnji vikend v novembru v zagrebški Esplanadi, David Štampar, pridelovalec vina Pol in pol, Ivan Goričanec, avtor imena za vino, ki so ga pili z mineralnimi vodami ter sodo, in Bakhov sin (Ivo Kozarčanin), urednik „blog.vino.hr“. Vse mineralne vode so točili iz PET embalaže, pred ocenjevanje pa so vse vode zakrili z alu folijo. Komisija je špricarje ocenjevala s šolskimi ocenami od ena do pet, zanimivo pa je, da so se člani komisije pri oceni vsakega špricarja zelo malo razlikovali. In tudi tukaj se je izkazalo, da se najboljši gemišti mešajo z Radensko.

Končni vrstni red: 1. Radenska 3,7; 2. Kalnička 3,5; 3. Jamnica 3,0; 4. Sarajevski Kiseljak in Sorgente di Fleons po 2,3; 6. Cetina in Sveti Rok po 2,2; 8. Lipički Studenac in Saskia Leissling po 2,0; 10. Saguaro 1,8; 11. San Pllegrino 1,5.  Špricar s sodo bodo je osvojil 2,7 točke in bi zasedel 4. mesto.   


O.B.


 


 

RADENSKA NATURELLE in RADENSKA CLASSIC STA URADNI VODI mednarodnega salona vina in delikates Salona VinDel 2013

 



""