Društvo vinogradnikov Benedikt : 11. ťMartinova pokušina

V Benediktu so pripravili zanimivo 11. ťMartinovo pokušinoŤ; Redko kje se lahko naješ in napiješ zastonj, kot je to primer v Benediktu, kjer občani ob vsaki priložnosti držijo skupaj.


UGOTOVILI SO, DA JE ťVINSKI LETNIK 2013Ť ODLIČEN


V organizaciji Društva vinogradnikov Benedikt ter tamkajšnje občine in Turističnega društva, je na parkirišču Penziona Petelin v središču kraja, minulo nedeljo (17.11.) potekalo tradicionalno, 11.  „Pomartinovanje“, na katerem se je zbralo veliko občanov in gostov od blizu in daleč. Žal je prišlo do manjšega zapleta, ker je istočasno pri farni cerkvi potekala tudi blagoslovitev „župnijskega vina“, tako da so se obiskovalci nekoliko „razgubili“ na dveh lokacijah. Kljub temu je bilo prijetno in veselo na platoju in parkirišču pri ťPetelinovi kletiŤ v središču Benedikta, kjer je veliko obiskovalcev lahko poskusilo kaj so pridelali domači vinogradniki, ki jih je v društvu včlanjenih kar 75. Bilo je veselo in prijetno, posebej pa preseneča, da so vinogradniki in nekateri drugi domačini svoje pridelke in druge dobrote vsem obiskovalcem ponudili kar zastonj. To pa je kljub vsemu ponovno potrdilo kako enotni so občani Benedikta, ko gre za sodelovanje in sožitje na vseh področjih življenja in delovanja.

In tudi zaradi tega je župan Milan Gumzar, ki se je ves čas moral ukvarjati z gosti, toda nikakor ni pozabil pozdraviti tudi slehernega občana, bil upravičeno ponosen. Prisotne je sicer pozdravil tudi predsednik Društva vinogradnikov Benedikt in domači viničar ter slovenski vinskim vitez Zlatko Borak. In kot je povedal predsednik Društva vinogradnikov Benedikt, ki šteje okoli 70 članov in članic, Zlatko Borak, so se že ob ustanovitvi društva pred desetimi leti dogovorili, da bodo vsako leto tradicionalno pripravljali svoje martinovanje prvo nedeljo po sv. Martinu. ťVečina vinogradnikov zraven prinese svoje pridelek, s čem tudi prvič skupno poskusimo kaj je kdo pridelal v minulem letniku. Ob tem pa poskrbimo tudi za kaj pod zob, in ljudje so veseli in zadovoljniŤ, pravi Borak.

„V tem tednu je godoval Sv. Martin, zavetnik vina in vinarjev. Sv. Martin prihaja iz Panonije in njegov god, 11.november, že od nekdaj velja za dan, ko mošt mlado vino postane in dan, ki počasi naznanja konec dela na poljih. Mi smo se zbrali  na to prekrano, sončno in malce vetrovno nedeljo v čudovitem ambientu, že na 11. pokušini mladega vina pridnih benediških vinogradniških rok. Naj omenim da število tri, število benediških vinskih trt, starega Klintona, potomke najstarejše trte iz Lenta poimenovane Čolnikova trta in Radgonske ranine ni naključje, saj imamo tri božje osebe in družimo se pri Sv. Treh Kraljih“, je med drugim dodal Borak, ki je pridno natakal Bendičana, dokler je župan Gumzar natakal „županovo vino“, sestavljeno iz treh omenjenih sort, ki rastejo na hribčku nad Benediktom, tik ob rojstni hiši domoljuba Dominika Čolnika. 

Benediški vinogradniki so tudi tokrat poskrbeli za kozarce obiskovalcev. Da prisotnih ne bi bilo strah za morebitno izgubo kozarca, niti da ne bi pokvarili čudovitega ambienta s pohojenimi kozarci so si vsi prisotni lahko nabavili lepo in praktično torbico z logotipom benediškega društva in kozarcem v njej…, potem pa je sledila pokušina mnogih vin ter drugih dobrot…, splošna ugotovitev pa je, da so tamkajšnji vinogradniki v iztekajočem se letu pridelali odlično kapljico.
                                                                                                                
Besedilo in foto: O.B.