Enajstič so skupaj obrezali "Viteško trto“

Vinski vitezi različnih redov, ki odlično sodelujejo, so se srečali v Pečarovcih

V teh lepih, praktično že pomladnih dneh, ko je velika večina trsov po vinorodnih goricah že zdavnaj obrezana in pripravljena na vinski letnik 2014, prihajajo na vrsto tudi simbolni rezi (zlasti potomk stare trte z mariborskega Lenta) različnih trt, ki postajajo prava turistična atrakcija po različnih slovenskih krajih in mestih. In zato ne preseneča, da tudi Slovenski red vitezov vina – Omizje za Pomurje, ki šteje 14 članov, njegov konzul je Franc Škrobar, in Združenje evropskega reda vitezov vina-Konzulat za Slovenijo-Pomursko omizje z nekaj več kot 30 člani in vodjem omizja Ignacom Rajhom, ima v teh dneh polne roke dela. Kako tudi ne, ko pa so vitezi botri na desetine različnim vinskim trtam, zato je njihova dolžnost, da tudi skrbijo zanje in jih negujejo med letom.


Med njimi lepo uspeva trta tudi na tako imenovanem bregu sv. Sebeščana v Pečarovcih v občini Puconci. Pred znano gostilo Zelko oziroma „Pri Šöjtiju“ so pomurski vitezi vina že leta 2003 zasadili kar troje za regijo najbolj poznanih sort trsov – radgonsko ranino, traminec in laški rizling, potem pa še znamenito modro kavčino, cepič najstarejše trte na svetu, z mariborskega Lenta. Letos  so vitezi, bilo jih je okoli 25, s skupnimi močmi, trte obrezali že enajstič po vrsti, v bližnji gostilni pa je sledilo druženje ob kulinariki in vinu. Gostilničar in pedagog, sicer znani kuharski mojster Dušan Zelko, ki je razvajal viteze in druge goste, nas je ob obisku seznanil z zanimivo anekdoto, namreč da je v vojaških zemljevidih Sebeščanski breg s 404 metre nadmorske višine vpisan kot najvišji vrh v Pomurju, v civilnih virih pa je tretji najvišji.


Kot vedno je tudi letošnja rez bila svečana in vesela. Malo se je tudi zapelo in zaigralo, kaj modrega povedalo, na koncu pa jih je, kot je to že v stari lepi slovenski navadi, čakalo še okrepčilo za telo in duha ter urica ali dve prijetnega druženja. Dogodka pa so se poleg kakšnih 25 častilcev vina – vitezov obeh viteških redov, udeležilo tudi nekaj domačinov in drugih gostov, med katerimi tudi župan občine Puconci Ludvik Novak, predstavnik vasi Pečarovci in predsednika domačega TKŠD Pečarovci Jože Rituper, župnik rimsko-katoliške cerkev v Pečarovcih Jožef Hozjan, ki je trte blagoslovil…


„Pred ebajstimi leti je viteško omizje Pomurja, Evropskega reda vitezov vina imelo v Pečarovcih v gostilni Zelko svoje dvanajsto letno srečanje. Ob tej priliki je bila v spomin na ta dogodek v krajevnem jedru simbolno posajena avtohtona pomurska vinska trta sorte Ranina. Odtlej se vsako leto v mesecu marcu opravlja svečana rez te trte, in letos je bila že jubilejna deseta. Dogodka se enakovredno udeležujejo tudi predstavniki med tem na novo ustanovljenega Slovenskega reda vitezov vina, omizja za Pomurje. Oba redova v Sloveniji opravljata podobno poslanstvo. Skrbita za ohranjanje pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, viteško častita vino kot žlahtni napitek in širita njegov sloves, zavzemata se za kulturno etične vrednote ter za prijateljstvo in mir“, sta dogajanje, med drugim predstavila moderator dogajanja, Andrej Šajnovič, vikar omizja Pomurja, Evropskega reda vitezov vina, ter Zlatko Borak, tajnik Omizja za Pomurje Slovenskega reda vitezov vina.


In dokler so nekaj vinskih in domačih pesmic zapeli pevke in pevci domačega pevskega zbora TKŠ Pečarovci, pod vodstvom zborovodkinje Mire Huber, sta prisotne pozdravila vodja omizja Pomurja ERVV Ignac Rajh in v imenu konzula omizja Pomurja SRVV Franca Škrobarja, Ernest Ebenšpanger, ki sta tudi predstavila svoja reda vitezov. Oba sta izrazila zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem, ki se bo krepilo tudi v prihodnje. Samo rez sta sicer ob asistenci Jožeta Puhana in Damjana Breznika, opravila viteza, mag. Alojz Režonja in Milan  Kolarič.