Pomurska salamiada

Milan Kolar ubranik lanski naslov.

Štirje najboljši z 18. pomurske salamiade gredo na državni finale v Bistrico ob Sotli.

Minuli konec tedna je z razglasitvijo rezultatov in posebno slovesnostjo, v restavraciji hotela Radin v Radencih potekal zaključek 18. pomurske salamiade, ki jo je ob podpori partnerjev, pripravilo Turistično društvo Radenci. Vse skupaj se je začelo že sredi tedna, ko so v sredo, 12. marca zbirali vzorce, naslednja dva dni je potekalo ocenjevanje, nato pa še v soboto posebna prireditev z razglasitvijo rezultatov, kateriese je poleg tekmovalcev in njihovih svojcev udeležilo veliko drugih obiskovalcev. Vsi obiskovalci so lahko brezplačno poskusili ocenjene salame ter se malo pozabavali.


Na 18. pomurski salamiadi je sodelovalo 33 izdelovalcev domačih salam z 38 vzorci, kar je bistveno manj kot običajno, toda očitno se tudi tukaj čuti gospodarska kriza in socialna stiska ljudi, pa tudi vreme to zimo ni bilo posebej ugodno za sušenja mesnatih izdelkov. Kljub temu se je tekmovanja udeležilo sedem novih izdelovalcev domačih salam, poleg ljubiteljskih mesarjev iz Pomurja, pa so bili zraven gostje iz drugih delov države, zlasti s celjskega območja in Koroške, prišla pa sta tudi tekmovalca iz sosednje avstrijske Radgone in Italije. Izdelke je sicer ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Vladka Hradil Barbarič univ. dipl. inž. živ. teh.; mag. Lidija Matavž dr. med. vet.; Ljubo Fekonja dr. med. vet.; Mirko Lebarič univ. dipl. inž. živ. Teh; Igor Kustec univ. dipl. inž. živ. teh. in Milan Hari univ. dipl. inž. živ. teh. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled.


Na vseh dosedanjih osemnajstih pomurskih salamiadah je bilo ocenjenih skupaj 1309 vzorcev
salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 388 salamarjev. Vseh 18 salamiad sta se udeležila le dva salamarja: Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev in Edi Štanta iz Podgrada, ob tem se je 11 salamarjev udeležilo tekmovanja 10 in več krat. Na tokratni salamiadi je slavil Beltinčan Milan Kolar, ki je tako ubranil naslov s 17. salamiade. S tem je Kolar tudi „rešil“ čast pomurskih tekmovalcev, saj so se za njim uvrstili sami gostje, s Koroške iz Velenja, Celja, Pohorja, Kozjanskega…


Končni vrstni red: 1. Milan Kolar (Beltinci) 55 (od 60) točk, 2. Danilo Hlupič (Stari trg pri Slovenj Gradcu) 54, 3. Darko Hlupič (Stari trg pri Slovenj Gradcu) 53,3; 4. Marjan Brence (Zgornja Hudinja, Celje) 52,8; 5. Vojko Ocepek (Podgorje, Velenje) 52,7; 6. Darko Hlupič (Stari trg pri Slovenj Gradcu) in Milan Koler (Beltinci) oba 51,9; 9. Mateja Pregl (Pivola, Hoče) 51,6; 9. Marjan Muškatevc (Lastnič, Buče pri Kozju) 51,5; 10. Andrej Kardinar (Lutverci, Apače) 51,4 itd. 


Najboljši štirje z 18. pomurske salamiade: Milan Kolar, David Hlupič, Marjan Brence in Vojko Ocepek se bodo udeležili slovenske finalne salamiade, ki bo 17. maja v Bistrici ob Sotli. Pravila Zveze društev salamarjev Slovenije določajo, da se na finale uvrsti desetina najbolje uvrščenih na območni salamiadi, če pa so tekmovalci z istega naslova, se uvrsti le eden z najbolje ocenjeno salamo. In takšen primer očeta in sina Hlupiča iz Slovenj Gradca se je letos zgodil v Radencih.


Na dosedanjih 18 pomurskih salamiadah je zmagovalo 11 različnih mesarjev. Največ (4) zmag je dosegel Jože Hamler iz Zgornjih Ivanjcev, sledijo Marjan Kralj (3) iz Ihove in Darko Hlupič iz Slovenj Gradca in Milan Kočar iz Beltincev po 2. Kakorkoli že, dosedanji zmagovalci pomurskih salamiad so: I. salamiada: Ignac Jakomina (Črenšovci); II. in III. salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci), IV. salamiada: Feliks Petek (Črešnjevci); V. salamiada: Sandi Jerenec (Boračeva); VI., VII. in VIII. Salamiada: Marjan Kralj (Ihova); IX. Salamiada: Milan Janežič (Škocijan), X. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XI. Salamiada: Milan Belec (Železne dveri); XII. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XIII. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XIV. salamiada: Milan Pečnik (Gotovlje, Žalec); XV. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XVI. salamiada: Jan Halec Kralj (Ihova); XVII. in XVIII. Salamiada: Milan Kolar (Beltinci).


O.B.