Na 20. vinogradniškem plesu so okronali 9. vinsko kraljico

Medicinka Anja Trstenjak nova vinska kraljica!

Za vinogradniško-vinarsko območje, kakršno je radgonsko-kapelsko, se gotovo spodobi, da imajo tudi svojo vinsko kraljico. In zato so na 20.  tradicionalnem vinogradniškem plesu, ki je potekal v Gostišču Maja v Jamni pri Svetem Juriju ob Ščavnici, uprizorili svečano kronanje 9. vinske kraljice Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, hkrati so kakšnim stotim vinogradnikom in vinogradnicam predali priznanja za dosežke na nedavnem društvenem ocenjevanju vina – prerezu letnika 2013. Po Ireni Kupljen (Okoslavci) – leta 2003, Darji Rakuša (Spodnja Ščavnica) – 2004, Manji Lilek (Radenci) – 2005, Andreji Zrnič (Zgornje Konjišče) –  2006, Klavdiji Rauter (Črešnjevci) – 2007, Janji Korošec (Rožički Vrh) – 2008 in 2009, Andreji Plohl (Grabonoš) – 2010 in 2011, ter Jerneji Jančar iz Črešnjevcev – 2012 in 2013, bo krono 9. vinske kraljice Društva Radgonsko – Kapelskih goric, v letih 2014 in 2015, nosila 25 – letna, dipl. med. Sestra Anja Trstenjak s trsi obraslega Kapelskega Vrha. Torej je mlada medicinka že od rojstva povezana vinom, ob tem je kot dijakinja in študentka v znanem vinogradniku Francu Kupljen, imela odličnega mentorja.


Samo pestro in pisano dogajanje na 20. Vinogradniškem plesu ter kronanju 9. Vinske kraljice Anje Trstenjak pod vodstvom predsednika in podpredsednikov Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric (Milan Kolarič, ter Franc Kupljen in Zvonko Fleisinger), predsednika Društva ljubiteljev vina Radenci-Kapela (Danilo Rihtarič), radenskega podžupana (Janez Konrad), vinskih vitezov (Alojz Filipič, Franc Škrobar)… je „Pri Maji“ trajalo kar nekaj ur. Prisotne so pozdravili predsednik društva Milan Kolarič, ter dosedanja in bodoča vinska kraljica Jerneja Jančar in Anja Trstenjak, katero so pred tem okronali predsednik društva Kolarič, podžupan občine Radenci Janez Konrad, podpredsednika društva Kupljen in Fleisinger ter viteza Škorbar in Filipič. Nova kraljica Anja (na kronanju so ji družbo poleg njene predhodnice Jerneje, družbo delale še lokalne vinske kraljice: Špela Borko – Kog, Polona Čeh – Cerkvenjak, Tanja Vrbnjak- Mala Nedelja, Mojca Kren – Maribor in Alenka Valdhuber – Svečina) je tudi svečano zaprisegla, da bo vestno nadaljevala trdno tlakovano pot Radgonsko-Kapelskih kraljic in promovirala domače vinarje ter širila kulturo pitja vina. Ob tem je s predsednikom društva Kolaričem odprla vinogradniški ples. Prisotne kronane glave so Anjo sprejele v krog Slovenskega vinskega kraljestva.


Nova vinska kraljica Radgonsko – Kapelskih goric Anja Trstenjak je rojena 1.9.1988 v Murski Soboti. Vrtec in osnovno šolo je obiskovala na Kapeli. Po osnovni šoli se je vpisala v Srednjo zdravstveno šola Murska Sobota, ki jo je uspešno končala leta 2007. Ker si je želela še več znanja, je šolanje nadaljevala na Fakulteti za zdravstvene vede v Mariboru. Diplomirala je leta 2011 in si s tem pridobila naziv diplomirana medicinska sestra. Letos aprila je sklenila pogodbo o začasni zaposlitvi v Domu starejših občanov Gornja Radgona. Živi v osrčju Kapelskih goric, zato jo je vedno zanimalo delo v vinogradih, saj je vso otroštvo preživela v njih. „Med odraščanjem sem z babico spoznala vsa dela v vinogradih in si s tem zaslužila tudi kak evro. Znanje o vinu pa sem pridobila na Izletniški kmetiji Franca Kupljen v Okoslavcih, kjer v prostem času že vrsto let pomagam pri degustacijah in promocijah vina na raznih sejmih. Vse to me je navdahnilo, da sem se odločila za kandidaturo Vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric. Poslanstvo Vinske kraljice bom opravljala po svojih najboljših sposobnostih in znanju. Trudila se bom, da bom dober glas o vinih in vinogradnikih tega podokoliša širila in predstavljala vse povsod, kjer bom hodila”, je dejala kraljica Anja.
O.B.