Uspešna PREDPREMIERA slovenskih vin v Bratislavi

V sklopu priprav na veliko promocijo slovenskih vin, turizma in delikates – Slovienian Wine Promotion 2014, ki bo potekala 30. in 31. maja je v uglednem lokalu v Bratislavi potekala degustacija vrhunskih slovenskih vin.

Pokušnja je potekala pod okriljem SloVino Instituta, pod strokovnim vodstvom sommelierke Andrejke Košir Gažovič in ob podpori gospoda Maroša Mačuha, PhD

Povzetek poročila: IZVEDENE AKTIVNOSTI & ODZIVI GOSTOV 

25. aprila 2014 smo v Bratislavi pripravili predstavitev slovenskih vin in vinarjev. V prijetnem ambientu trendi lokala Foxford smo predpremierno priredili degustacijo za povabljene izbrane goste, lastnike restavracij, vinotek, vinske trgovce, novinarje in druge. Zaradi zanimanja gostov se je degustacija v poznejših urah razširila na celoten lokal.

Degustacijo smo pospremili s kratkimi opisi vinarjev ter predstavitvijo Slovenije kot vinorodne dežele, vino smo predstavili skupaj z odličnimi lokalnimi kulinaričnimi delikatesami. 

Zaradi velikega zanimanja smo se odločili, da dogodek razdelimo v dve enakovredni predstavitvi. V prvi smo predstavili vina Zlatega griča, Hiše Doppler, M-enostavno dobra vina, Pullus vina iz Ptujske kleti, Vina Rodica, Vina Gjerkeš, vina Vinogradništva Žličar in Vina Mulec.

Izjemen odziv je poželo vino modri pinot, pridenlan na belo – Mulec, tako  zaradi  edinstvenosti, ki je na Slovaškem ne poznajo, kot tudi zaradi okusa in svežine. Vino je še posebej navdušilo ženske, ki so se udeležile pokušnje.

Pohvale so šle tudi chardonnayu – Sanctum predvsem zaradi izjemne mehkobe, maslenosti in elegantnega "oaky flavor" pridaha kletarjenja v lesenem sodu ter arome in okusa.

Čustven odziv je bil nad modro frankinjo, ki jo Slovaki zaščitniško slavijo kot svoj najboljši vinski proizvod. Rezultat – ne samo v hokeju, tudi v modri frankinji so nam priznali premoč. Navdušeno so peli hvale izjemni steklenici modre frankinje Pullus iz Ptujske kleti, zaradi uravnoteženosti vina, barve in arome.

Refošk hiše Rodica je bil degustacija zase, saj Slovaki ne poznajo niti sorte kot tudi dejstva, da ima Slovenija tudi obalo. Prepričala jih je prijetna harmonija trpkosti, arome in okusa ter seveda izjemne barve.

Penina Rose Zlatega griča je bil seveda uspeh predvsem za pripadnice ženskega spola. Tudi prisotni lastnik lokala jo želi uporabiti v redni ponudbi, kot aperitiv pri sprejemih na različnih dogodkih.

Ne smemo pozabiti tudi vina 360 Hiše vina Doppler, kot vedno uspešna predstavitev zaradi drugačnosti.

Pohvale so požela vina, Rock n Roll (renski rizling), M – enostavno dobrih vin, ki so ga prav tako nagradili, in sivi pinot Vinogradništva Žličar. Vino hiše Gjerkeš je že na prvi pogled osvojilo z izvirno steklenico, nalepko kot tudi vsebino.

Vina so navdušila prisotne. Sklenjeni so zametki prvih poslov. Vse napisano potrjuje smer in pravilno odločitev Zavoda SloVino o organiziranem vstopu slovenskih vin na vinsko kulinarično sceno Bratislave. 

Naslednjo degustacijo za novinarje in HoReCa publiko pripravljamo v sredini meseca maja. Tako bomo dodobra segreli ozračje in vzpodbudili zanimanje ključnih mnenjskih voditeljev o slovenskih vinih in to še preden bo 30. in 31. maja v hotelu Sheraton Bratislava potekala vrhunska predstavitev slovenskih vinarjev in turizma: Slovenian Wine Promotion by SloVino o kateri si lahko več preberete na spletni povezavi http://www.slovino.com/bratislava2014