Prečnik je vasica na trakem Krasu, kjer se vsako leto, v gostiču Sardoč, zberejo vinarji in ponudniki kulinaričnih mojstrovin, ki jih pripravijo in ponudijo tisti bolji, ali celo najbolji iz Slovenije, Hrvake in severnega dela Italije. Izmenično so se drave, vsako leto druga, predstavile kaj je novega, dobrega, okusnega in izvirnega in s čim se lahko njihova deela ter ljudje uvrstijo na kulinarični zemljevid sveta.
Ker je bila obiskanost prireditve in odmevnost največja takrat, ko se je predstavila Slovenija, so se določili, da se Slovenija pojavi sedaj vsako leto. Sredi trakega Krasa se je tako letos, minuli petek, na povabilo gostiča Sardoč, zbralo 46 ponudnikov iz Slovenije, ki so navduili več sto obiskovalcev prireditve, ali bolje rečeno pogostitve z naslovom "Izvrstni okusi – Slovenija se predstavi". Predstavili so se odlični vinarji skoraj vseh slovenskih vinorodnih okoliev. Sirarji so postregli s kravjo, ovčjo in kozjo skuto, siri in jogurti. Pozornost so pritegnili pri mizi, kjer so sirom z zeliči dodali vinske eleje in marmelade z zeliči iz Sredozemskega zeličnega vrta v Slovenski Istri. Dobrote iz slovenskega morja jim je pričaral piranski brancin, rečna poslastica je odlična je bila rahlo dimnjana postrv iz reke Krke. Sadje so obiskovalci občutili tako v posuenih jabolkih kot v sadnih sokovih iz Poljanske doline. Iz Krasa na slovenski strani so prili tudi čebelarji z izdelki iz medu. Navdueni obiskovalci so hvalili odlična oljčna olja Slovenske Istre ter bučno olje iz tajerske. Med pokuino mavrice slovenskih okusov in vonjav iz tajerske, Dolenjske, Notranjske, Gorenjske, Slovenske Istre, Vipavske doline, Gorikih Brd ter s Krasa, je bilo sliati le pohvale. Tokratna predstavitev je marsikateremu ponudniku tudi na ta način odprla pot v gostiča na italijanski strani, veliko je bilo tistih, ki so obljubili, da jih bodo prili obiskati in okuati njihove dobrote v Slovenijo. Med obiskovalci smo lahko srečali tevilne zanimive obraze.
Mitja Butul