Konzulat pod štorkljinim gnezdom

Na Lovenjakovem dvoru so odprli prvi „Viteški konzulat“ v Sloveniji

Tik pred začetkom poletne turistične sezone je na „Lovenjakovem dvoru“ v Polani pri Murski Soboti potekala posebna viteška svečanost. Razen da je dosedanji konzul Slovenskega reda vitezov – omizje za Pomurje uradno predal funkcijo svojemu nasledniku, so namreč namenu predali tudi prvi „Viteški konzulat“ v Sloveniji. Ker po veljavnem pravilniku po dveh mandatih ne more več kandidirati, je Franc Škrabar, sicer upokojeni direktor Radgonskih goric, funkcijo konzula sedaj  predal znanemu podjetniku Štefanu Pavlinjeku. Svečanosti so se poleg članice in članov viteškega omizja za Pomurje ter njihovih življenjskih sopotnikov udeležili tudi nekateri gostje, med katerimi so bili tudi častni ambasador Slovenskega viteškega reda Milan Kneževič iz Ljubljanskega omizja (mimogrede pred nedavnim ga je nasledil Franc Jankovič iz Celjskega omizja), Ignac Rajh, vodja Pomurskega omizja konzulata Evropskega (Gradiščansko – Panonski) reda vitezov vina za Slovenijo in še nekatere znane osebnosti.


Ob uradni predaji vseh dolžnosti in pooblastil, ki jih ima konzul, sta tajnik in novi konzul reda, Zlatko Borak in Štefan Pavlinjek, Škrobarju izročila tudi priložnostno darilo ter se mu zahvalila za vse, kar je storil v desetih letih vodenja omizja, odkar je to bilo ustanovljeno. Poleg Škrobarja in Pavlinjeka sta prisotne pozdravila tudi Kneževič in Rajh, ki sta pohvalila pomursko omizje kot zelo delovno na področju promocije vin in širjenja kulture pitja vina. Enako so vsi izražali zadovoljstvo, da je pomursko omizje prvo prišlo na idejo, da odprejo „viteški konzulat“, s čimer bo delovanje še dodatno olajšano. Vsi tudi upajo, da se bo takšna praksa nadaljevala tudi po drugih omizjih. „Po svetu sem že pogosto bil gost tovrstnih viteških konzulatov, kjer se srečujejo konzuli in vitezi, ki sprejemajo različne odločitve. In zato sem razmišljal, zakaj tudi Pomurje ne bi imelo svojega sedeža omizja za druženje in strokovno delo vitezov. Tako je nastal konzulat tukaj v Polani, kjer se bomo zbirali, družili in širili kulturo pitja naših odličnih vin. Ne smemo pozabiti, da nam že manjka druženja, manjka nam časa za različne pogovore in druženja, ter tudi priložnosti, da ob kozarčku zapojemo kakšno lepo slovensko pesem“, nam je povedal novi konzul pomurskega viteškega omizja Štefan Pavlinjek, ki dodaja, da že ves čas v zasebnem življenju in podjetništvu želi biti korak pred drugimi in tako je tudi sedaj odločil ponuditi prostore svoje restavracije za prvi „viteški konzulat“ v Sloveniji.


Ob tej slovesnosti sta vodja Lovenjakovega dvora, Uroš Kamenšek, in vodja kuhinje, kuharski mojster Branko Časar s sodelavci vsem gostom postregla izbrane penine in vina ter „vinsko“ kulinarično linijo: Aperitiv: Lovenjakova penina – suho, Štefan Pavlinjek, Radgonsko-kapelski okoliš, Štajerska Slovenija; vina: Cuveë Laški Rizling & Chardonnay – Anino vino,  2013, polsuho, Štefan Pavlinjek, Radgonsko-kapelski okoliš, Štajerska Slovenija; Traminec – Anino vino, 2012, polsladko, Štefan Pavlinjek, Radgonsko-kapelski okoliš, Štajerska Slovenija; meni: Hladna vinska juha s karamelizirano melono; Marinirana teletina z medom in vinskim žganjem – Restan krompir – Bučkine kroglice; Solata z vinskim kisom; Pijana nevesta.


Besedilo: O.B.