Ptuj in Štajerska spet slavita

Ptujska klet na Decanterju kar dvakrat najboljša iz regije – najstarejša vinska klet v Sloveniji že več kot desetletje s sauvignoni na samem vrhu sveta

Ptuj, 2. julij – Ptuj in Štajerska imata odličen razlog za slavje. Ptujska klet je namreč na letošnjem eminentnem ocenjevanju Decanter v Londonu dosegla navdušujoč uspeh. Z dvema polnitvama sauvignona je klet v dveh kategorijah kar dvakrat osvojila naziv najboljšega vina v regiji. Pullus sauvignon 2013 je zablestel med enologi v kategoriji cenovno ugodnih belih vin, Pullus sauvignon G 2013 pa osvojil ocenjevalce v kategoriji cenovno višje pozicioniranih belih vin. ťTakšna prestižna priznanja so odlična popotnica za trdo delo v naprej in potrditev, da kakovost naših vin prepriča tudi največje poznavalce. Še posebej pa, seveda, spodbuda prodaji in dvigu ugleda Štajerske Slovenije kot vinorodnega okoliša in Haloz kot podokoliša,Ť je prejem dveh najvišjih regionalnih nazivov komentiral Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti. Dodal je, da ni naključje, da svetovne uspehe žanjejo ravno s sauvignoni, saj je ta sorta že dalj časa njihov paradni konj in osvaja ocenjevanja vin in srca vinoljubov širom po svetu, zdaj pa še enkrat tudi na Decanterju.


ťTo je priznanje za herojsko delo naših vinogradnikov, predanost naših sodelavcev v kleti in seveda smeri, ki smo jo kot klet začrtali pred leti,Ť je vrhunski kakovostni uspeh komentiral Bojan Kobal, glavni enolog Ptujske kleti. Ptujski sauvignoni odražajo za to sorto tipične okuse in vonje, kar v kleti zagotavljajo s pravočasno trgatvijo zgolj najbolj kakovostnega grozdja, protektivno tehnologijo in inovativnim enološkim znanjem. ťVinu poudarimo njegovo zmožnost in potencial, da izžareva najbolj ekspresivne in prepoznavne note. Rastišče Štajerske, Ptuja, Haloz in Slovenskih goric je namreč eno od najboljših globalnih rastišč te burgundske sorte. Zato smo še posebej ponosni, da je prav letnik 2013, ki je bil po dveh bolj vročih letinah tipično štajerski, prejel ta priznanja,Ť je še dodal Kobal. Sauvignoni iz Ptujske kleti danes zaradi tehnologije donegovanja izražajo in ustvarjajo značilni globalni vinski stil s prstnim odtisom kleti in vinorodnega okoliša, od koder prihajajo. Sicer je Ptujska klet samo za sauvignon v svoji novejši zgodovini prejela že 68 odličij, med katerimi je 19 zlatih in kar šest šampionskih oziroma enakovrednih nazivov za kakovost. Ptujski sauvignoni pa so pomembno potrditev dobili že leta 1968, ko je takratna poslovna skupnost zaščitila prvo z geografskim poreklom zaščiteno vino na področju nekdanje skupne države, kakovostni preboj pa je Ptujska kleti začela leta 2005, ko je prejela prvi šampionski naziv za to francosko sorto, in nadaljevala vse do teh dni.


Na letošnjem Decanterju je najvišja odličja prejelo le 0,22 odstotka od vseh 15.007 na ocenjevanje prijavljenih vin. Žirija 224 vinskih specialistov je podelila 10.455 nazivov za kakovost, ki vključujejo 125 regionalnih zmagovalcev, med njimi je Ptujska klet blestela kar dvakrat, 454 zlatih medalj, 2.003 srebrnih, 4.378 bronastih in 3.620 pohval. Ptujski vinarji so uspeh na letošnjem Decanterju potrdili še s srebrnim odličjem za Pullus laški rizling 2012 ter tako prejeli potrditev kakovosti za vse polnitve, ki so jih poslali na eno izmed najbolj uveljavljenih vinskih ocenjevanj na globalnem nivoju.


Najstarejša vinska klet z osvojeno aktualno dvojno trofejo nadaljuje letošnje uspehe. V zadnjem obdobju je poleg Decanterja osvojila še Concours Mondial de Bruxelles, kjer je letos, ravno tako s sauvignonom, prejela zlato medaljo ter jo potrdila še s srebrno za Pullus rumeni muškat 2013. Ni pa le burgundska sorta tista, ki pobira najvišja odličja. Vrhunski uspeh je namreč Ptujska klet ustvarila tudi na specializiranem ocenjevanju vin Chardonnay du monde, kjer se je Pullus chardonnay 2011 uvrstil med 10 najboljših vin te sorte na svetu.


Nimajo pa nagrade za kakovost le prestižnega učinka, saj jim sledi tudi prodaja. Družba Wine Society je že umestila polnitvi Pullus sauvignon in Pullus sauvignon G v enega najeminentnejših vinskih klubov, največja nemška vinska veriga pa je že izrazila interes, da naslednje leto postavi Pullus Sauvignon v vseh svojih 280 trgovin. Priljubljenost polnitev Pullus in še posebej sauvignona pa raste tudi na oni strani Atlantika.