Kdo bo letos skuhal najbolji pasulj?
Izmed tevilnih taknih in drugačnih prireditev in dogodkov, ki se bodo zvrstili prvi avgustovski konec tedna v deeli ob reki Muri, gotovo pripada eno častnih mest prireditvi, ki se bo odvijala na Janevem Vrhu v občini Radenci. V organizaciji tamkajnjih gasilcev in gostinskega lokala Bar Jahač bo namreč na sporedu tradicionalno, prvo soboto (2.8.) v avgustu, od 19,00 ure naprej na sporedu 14. ťJaneperska nočŤ, katero bodo ob veseli glasbi popestrili s e nekaterimi zanimivostmi, tako da bo vsakdo priel na svoj račun. To e zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki se jim obeta vnovično nadvse zanimivo tekmovanje v kuhanju pasulja s prekajenimi rebri na odprtem ognju, v kotličku.
Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaa in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, so v zadnjem času postala pravi hit različnih druabnih prireditev in srečanj po vsej dravi. In na Janevem Vrhu so se e pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojakega) pasulja, ali po domače fiola s prekajenimi rebri. Menijo namreč, da če e imajo ťkavbojski salonŤ, morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in okusne jedi. Tako bo tokrat v okviru 14. ťjaneperske nočiŤ 13. tovrstno tekmovanje, ki bo gotovo spet pritegnilo izjemno veliko pozornost.
Organizatorica tekmovanja Darja Kovačič meni, da bodo na tem tekmovanju letos nastopile tudi ekipe iz bolj oddaljenih slovenskih območij, morebiti pa e kakna ekipa turistov iz pomurskih zdravilič. Samo tekmovanje bo potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar bo ponujalo e posebni čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero sestavljajo trije ali tirje kuharji, bo dobila po tri kilograme e namočenega fiola, kilogram prekajenih reber ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa bo tri ure. Po končanem kuhanju bodo člani strokovne komisije ocenili vse izdelke in najboljim podelili posebne nagrade. Ocenili bodo videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa bo sicer skuhala okrog 20 porcij omenjene odlične ťnacionalne jediŤ, katero bodo obiskovalci lahko poskuali , dokler bo za prijetno zabavo skrbel ansambel tajerski fakini. Organizatorji pa napovedujejo e nekaj drugih zanimivosti in tako se bodo e ob 17. uri začele različne igre. Pekli bodo koruzo ipd. V primeru slabega vremena pa bo kuhanje pasulja odpadlo.
O.B.