To soboto, 2. 8. 2014 bo 14. ťJanešperska nočŤ in 13. ťPasuljadaŤ

Kdo bo letos skuhal najboljši pasulj?

Izmed številnih takšnih in drugačnih prireditev in dogodkov, ki se bodo zvrstili prvi avgustovski konec tedna v deželi ob reki Muri, gotovo pripada eno častnih mest prireditvi, ki se bo odvijala na Janževem Vrhu v občini Radenci. V organizaciji tamkajšnjih gasilcev in gostinskega lokala „Bar Jahač“ bo namreč na sporedu tradicionalno, prvo soboto (2.8.) v avgustu, od 19,00 ure naprej na sporedu 14. ťJanešperska nočŤ, katero bodo ob veseli glasbi popestrili s še nekaterimi zanimivostmi, tako da bo vsakdo prišel na svoj račun. To še zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki se jim obeta vnovično nadvse zanimivo tekmovanje v kuhanju pasulja s prekajenimi rebri na odprtem ognju, v kotličku.


Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaža in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, so v zadnjem času postala pravi hit različnih družabnih prireditev in srečanj po vsej državi. In na Janževem Vrhu so se že pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojaškega) pasulja, ali po domače fižola s prekajenimi rebri. Menijo namreč, da če že imajo ťkavbojski salonŤ, morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in okusne jedi. Tako bo tokrat v okviru 14. ťjanešperske nočiŤ 13. tovrstno tekmovanje, ki bo gotovo spet pritegnilo izjemno veliko pozornost.


Organizatorica tekmovanja Darja Kovačič meni, da bodo na tem tekmovanju letos nastopile tudi ekipe iz bolj oddaljenih slovenskih območij, morebiti pa še kakšna ekipa turistov iz pomurskih zdravilišč. Samo tekmovanje bo potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar bo ponujalo še posebni čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero sestavljajo trije ali štirje kuharji, bo dobila po tri kilograme že namočenega fižola, kilogram prekajenih reber ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa bo tri ure. Po končanem kuhanju bodo člani strokovne komisije ocenili vse izdelke in najboljšim podelili posebne nagrade. Ocenili bodo videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa bo sicer skuhala okrog 20 porcij omenjene odlične ťnacionalne jediŤ, katero bodo obiskovalci lahko poskušali…, dokler bo za prijetno zabavo skrbel ansambel „Štajerski fakini“. Organizatorji pa napovedujejo še nekaj drugih zanimivosti in tako se bodo že ob 17. uri začele različne igre. Pekli bodo koruzo ipd. V primeru slabega vremena pa bo kuhanje pasulja odpadlo.


O.B.