Začelo se je petdnevno, jubilejno 40. ocenjevanje vina Slovenija – Gornja Radgona 2014

Ocenili bodo 492 vzorcev vin.

V dvorani B Pomurskega sejmišča v Gornji Radgoni je ponedeljek, 21.7.2014 dopoldan bilo še posebej slovesno, saj so se številni gostje, skupaj z mnogimi enologi in drugimi vinskimi strokovnjaki udeležili svečanega pričetka jubilejnega, že 40. ocenjevanja  vin  "Vino Slovenija – Gornja Radgona 2014". Gre sicer za najstarejše strokovno ocenjevanje pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki je hkrati tudi najpomembnejše preverjanje kakovosti v konkurenci slovenskih vin ter v kakovostni mednarodni konkurenci. Dogajanje seveda četrtič zapovrstjo spremlja tudi ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona "BIO".


Ob začetku 40. ocenjevanja, ko so nazdravili temu visokemu jubileju, so prisotne goste in enologe pozdravili: direktor Pomurskega sejam Janez Erjavec, aktualna Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj in vodja ocenjevanja, dr. Mojmir Wondra. Dogajanje je povezovala nekdanja Slovenska vinska kraljica, Tjaša Kos, z glasbenimi vložki pa ga je popestril znani prekmurski cimbalist Andi Sobočan.


Na jubilejnem ocenjevanju sodeluje natanko 492 vzorcev iz šestih držav, ocenjujejo pa jih štiri komisije priznanih enologov, ki jim predsedujejo: dr. Mojmir Wondra, kateri je tudi vodja celotnega ocenjevanja, dr. Miran Vodopivec, mag. Anton Vodovnik ter Iztok Klenar. Ob njih vina ocenjujejo slovenski in tuji strokovnjaki: Boštjan Zidar, Bojan Kobal, Dušan Brejc, Alojz Filipič, mag. Darja Zemljič, Darinko Ribolica, Klavdija Topolovec Špur, Danilo Steyer, mag. Janez Valdhuber, Tadeja Vodovnik Plevnik, Mitja Herga, Mihaela Doppler Kersnik, Barbika Žunič, Uroš Bolčina, Zdravko Mastnak in Ivanka Badovinac iz Slovenije,
Venera Gelebesheva iz Makedonije, Martin Palz iz Avstrije, Željko Suhadolnik iz Hrvaške ter Miroslav Majer iz Češke. Tajnik ocenjevanja je Ernest Novak.


O.B.