Najboljši pasulj kuhajo v Apaški dolini

Med 17 ekipami, na 13. ťpasuljadiŤ slavila ekipa ŠTD Mahovci pred radenskimi konjeniki in kapelskimi gasilci.

Izmed številnih takšnih in drugačnih prireditev in dogodkov, ki so se zvrstile prvi avgustovski konec tedna v deželi ob reki Muri, gotovo pripada eno častnih mest prireditvi, ki se je odvijala na Janževem Vrhu v občini Radenci. V organizaciji tamkajšnjih gasilcev in gostinskega lokala „Bar Jahač“, je namreč bila na sporedu tradicionalna, prvo soboto (2.8.) v avgustu, 14. ťJanišperska nočŤ, katero so ob veseli glasbi popestrili s še nekaterimi zanimivostmi, tako da je vsakdo prišel na svoj račun. To še zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so spet bili deležni nadvse zanimivega tekmovanja v kuhanju pasulja s prekajenim mesom na odprtem ognju, v kotličku.
Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaža in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, je sicer v zadnjem času postalo pravi hit različnih družabnih prireditev in srečanj po vsej državi. In na Janževem Vrhu so se že pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojaškega) pasulja, ali po domače fižola s prekajenimi rebri. Menijo namreč, da če že imajo ťkavbojski salonŤ morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in okusne jedi. Tako je tokrat v okviru 14. ťjanišperske nočiŤ potekalo 13. tovrstno tekmovanje, ki je spet pritegnilo izjemno veliko pozornost.
Organizatorica tekmovanja Darja Kovačič je vesela, da so na tem tekmovanju letos nastopile številne ekipe, saj jih je bilo rekordnih, kar 17, komisija pa je ocenila 18 skuhanih jedi, kajti ena izmed ekip je poleg kuhanja tradicionalnega „mesnega“ pasulja kuhala tudi veganski pasulj, ki je tudi bil zelo kakovosten. Samo tekmovanje je potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar je ponujalo še posebni čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero so sestavljali trije ali štirje kuharji, je dobila po tri kilograme že namočenega fižola, kilogram prekajenega mesa ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure. Po končanem kuhanju so člani strokovne komisije (Marko Gumilar, Milena Rakuša in Tina Potrč) ocenili vse izdelke in najboljšim podelili posebne nagrade. Ocenili so videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa je sicer skuhala okrog 15 porcij omenjene odlične ťnacionalne jediŤ, katero so obiskovalci lahko poskušali…, dokler je za prijetno zabavo skrbel ansambel „Štajerski fakini“. Podobno kot vsako leto je prireditev na Janževem Vrhu pritegnila tudi veliko obiskovalcev, saj jih je po splošni oceni bilo blizu 2000, kar je glede na različne dogodke in prireditve v okolici izjemno veliko.
Tudi tokrat so ekipe skuhale odlično jed, kljub temu je komisija ugotovila, da najboljši pasulj kuhajo v Apaški dolini, kajti prvo mesto so prisodili ekipi Športno turistično društvo – ŠTD Mahovci (Milena in Jože Liner, Marica Tratnik in Alojz Kuzma). Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Radenska konjenica, tretje pa ekipa PGD Kapela (zmagovalka leta 2011 in 2013), sledijo: 4. mesto TD Majolka Črešnjevci, 5. Okrepčevalnica Simona Radenci, 6. ekipe Gasilci Dragotinci, Gostilna na griču iz Svete Trojice, ter Veseli Aženčani. Preostale ekipe: Vaško kmečko društvo Prijatelj Zbigovci, Štirje fantastični, Reži-maži, Andys extra kava bar, Kroten Dorf, Rüda, TD Čemaž, in ŠD KMN Protokol, so osvojile 7. mesto. Vse sodelujoče ekipe so prejele priznanja, praktične nagrade, prve tri ekipe pa pokale.
O.B.


""