Med 17 ekipami, na 13. ťpasuljadiŤ slavila ekipa TD Mahovci pred radenskimi konjeniki in kapelskimi gasilci.
Izmed tevilnih taknih in drugačnih prireditev in dogodkov, ki so se zvrstile prvi avgustovski konec tedna v deeli ob reki Muri, gotovo pripada eno častnih mest prireditvi, ki se je odvijala na Janevem Vrhu v občini Radenci. V organizaciji tamkajnjih gasilcev in gostinskega lokala Bar Jahač, je namreč bila na sporedu tradicionalna, prvo soboto (2.8.) v avgustu, 14. ťJaniperska nočŤ, katero so ob veseli glasbi popestrili s e nekaterimi zanimivostmi, tako da je vsakdo priel na svoj račun. To e zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so spet bili deleni nadvse zanimivega tekmovanja v kuhanju pasulja s prekajenim mesom na odprtem ognju, v kotličku.
Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaa in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, je sicer v zadnjem času postalo pravi hit različnih druabnih prireditev in srečanj po vsej dravi. In na Janevem Vrhu so se e pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojakega) pasulja, ali po domače fiola s prekajenimi rebri. Menijo namreč, da če e imajo ťkavbojski salonŤ morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in okusne jedi. Tako je tokrat v okviru 14. ťjaniperske nočiŤ potekalo 13. tovrstno tekmovanje, ki je spet pritegnilo izjemno veliko pozornost.
Organizatorica tekmovanja Darja Kovačič je vesela, da so na tem tekmovanju letos nastopile tevilne ekipe, saj jih je bilo rekordnih, kar 17, komisija pa je ocenila 18 skuhanih jedi, kajti ena izmed ekip je poleg kuhanja tradicionalnega mesnega pasulja kuhala tudi veganski pasulj, ki je tudi bil zelo kakovosten. Samo tekmovanje je potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar je ponujalo e posebni čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero so sestavljali trije ali tirje kuharji, je dobila po tri kilograme e namočenega fiola, kilogram prekajenega mesa ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure. Po končanem kuhanju so člani strokovne komisije (Marko Gumilar, Milena Rakua in Tina Potrč) ocenili vse izdelke in najboljim podelili posebne nagrade. Ocenili so videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa je sicer skuhala okrog 15 porcij omenjene odlične ťnacionalne jediŤ, katero so obiskovalci lahko poskuali
, dokler je za prijetno zabavo skrbel ansambel tajerski fakini. Podobno kot vsako leto je prireditev na Janevem Vrhu pritegnila tudi veliko obiskovalcev, saj jih je po sploni oceni bilo blizu 2000, kar je glede na različne dogodke in prireditve v okolici izjemno veliko.
Tudi tokrat so ekipe skuhale odlično jed, kljub temu je komisija ugotovila, da najbolji pasulj kuhajo v Apaki dolini, kajti prvo mesto so prisodili ekipi portno turistično drutvo – TD Mahovci (Milena in Joe Liner, Marica Tratnik in Alojz Kuzma). Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Radenska konjenica, tretje pa ekipa PGD Kapela (zmagovalka leta 2011 in 2013), sledijo: 4. mesto TD Majolka Črenjevci, 5. Okrepčevalnica Simona Radenci, 6. ekipe Gasilci Dragotinci, Gostilna na griču iz Svete Trojice, ter Veseli Aenčani. Preostale ekipe: Vako kmečko drutvo Prijatelj Zbigovci, tirje fantastični, Rei-mai, Andys extra kava bar, Kroten Dorf, Rüda, TD Čema, in D KMN Protokol, so osvojile 7. mesto. Vse sodelujoče ekipe so prejele priznanja, praktične nagrade, prve tri ekipe pa pokale.
O.B.