Sommelierjev nasvet: VINO KOT DARILO

Vino je lahko najlepše darilo za tistega, ki ga zna ceniti. Različne kakovostne stopnje vina, različni letniki vina so lahko primerna darila ob vsaki priložnosti. V primeru, ko izberemo vino za darilo, ne moremo zgrešiti, tudi ob posebnih priložnosti ne (slavnostni sprejemi, poroke, velike obletnice). Izbira primernega vina za darilo je zelo različna, odvisna od priložnosti. Ob enostavnejših priložnostih podarimo vina nižjih kakovostnih stopenj (kakovostna in vrhunska vina), v darilni embalaži za eno steklenico, dve ali več.

Ob izjemnih priložnostih pa podarjamo vina posebnih kakovosti, kot so pozne trgatve, izbori, jagodni izbori, ledena vina in suhi jagodni izbor ali kakšno posebno vino. Ta vina so v glavnem v posebnih estetsko opremljenih darilnih kartonih.

Ob priložnosti obletnic darujemo arhivska vina spominskih letnikov, ki so prav tako v posebni embalaži s pripadajočim certifikatom.

Izbira steklenic za obdarovanje je na trgu zelo velika. Največ jih najdemo v posebnim prodajalnah, kot so vinoteke ali pa v vinskih kotičkih večjih trgovin. Poslikane steklenice so do določene mere popestritev vinske darilne ponudbe, v kolikor so to razne umetniške poslikave ali umetniške grafike, keramike uporabljene kot etikete, če je pa ta poslikava laična, pa lahko meji na kič, kar pa seveda ni namen opreme takšnih steklenic. Če hočemo doseči resen namen pri obdaritvi, potem je primerneje poseči po klasičnih steklenicah z normalno etiketo in ličnim darilnim kartonom.

Steklenice večjih volumnov za mirna in peneča vina so lahko izjemno domiselno darilo ob primerih večjih slavij, športnih dogodkov, velikih sprejemov. Mini steklenice so namenjene predvsem za zbiratelje in podobno.

Potrebujete nasvet sommelierja?
Sommelier SloVino
dejan@sommelier.si
041 282 177