Pred soboko Diano se vedno nekaj dogaja, saj so po bogračiadi sedaj pripravili 5. festival bujte repe; Tokrat je nastopilo največ politično obarvanih ekip, zmagal pa je ORL oddelek.
Na Slovenski ulici, pred hotelom Diana v Murski Soboti je konec tedna potekal 5. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju bujte repe. Na tekmovanju je tokrat sodelovalo nekoliko manj (14) ekip, in sicer iz različnih drutev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank in upanskih kandidatov, ki so ob tem poskrbeli tudi za predvolilno promocijo. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.
Strokovna komisija, katere predsednica je bila Zdenka Tompa, člana pa e dva vrhunska kuharska strokovnjaka, Janez Gjergjek in Branko Časar, je budno spremljala ves potek kuhanja, na koncu je ocenila tudi okus in vonj jedi. Ob enkratni repi, ki je diala iz tirinajstih kotličkov tekmovalnih ekip, so jo za obiskovalce pripravili tudi v hotelu Diana, tako da nihče ni ostal brez svojega odličnega obroka. Na voljo so seveda bile e druge dobrote prekmurske kulinarike, kot so langa, ocvrta kri, sve ocvirki, prekmurska gibanica…, ob osrednjem prireditvenem prostoru pa so se predstavljali e ljudski obrtniki, najmlaji pa so se lahko igrali in zabavali v otrokem kotičku. To vse pa je ob glasbi v ivo in s aljivimi igrami duhovito povezoval Bojan Rajk. Za plesno glasbo in sploh nepozabno zabavo je poskrbela skupina Energy.
Ko je strokovna komisija svoje delo zaključila, so ugotovili, da je najboljo bujto repo skuhala ekipa ORL oddelek (Majda Sapač in Slavica Smodi). Zanimivo je, da sta tekmovalki ekipe, ki skrbi za bolezni uesa, grla in nosu ter lepotne popravke, e pred pravim začetkom kuhanja imeli veliko teavo, saj so jim sosedje iz ekipe, v kateri je bil tudi Evropski poslanec Franc Bogovič, podrli kotliček in je le čude reil njihov izdelek, ki je na koncu celo zmagal. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa z imenom Repina sneja (pesina snaha), za katero so kuhali nekdanja poslanka DZ in kandidatka za murskosoboko upanjo, Jasmina Opec, ter Botjan Časar in Joe Činč. Tretje mesto je zasedla Zdruena levica, za katero je kuhal e en kandidat za murskosobokega upana, Romeo Varga, ter zraven Rahela Hojnik Kelenc. Vse ostale ekipe so se morale zadovoljiti s četrtim mestom in vse so prejele lepe nagrade in priznanja.
Poleg prekmurske gibanice in bograča sodi bujta repa med najbolj prepoznavne prekmurske kulinarične dobrote, in njej v čast se sedaj vsako leto odvija tudi ta veliki festival. Bujta repa je zlasti v jesensko-zimskem času bolj ali manj stalnica kmečkega jedilnika, pa tudi tevilnih prekmurskih gostiln. Njena priprava je tradicionalno povezana s e enim jesensko-zimskim opravilom na kmetih, s kolinami in sploh s svinjino. Od tod tudi ime bujta repa (ubita pesa), saj je bila poleg drugih jedi (pečena kri, duena jetrca, ocvirki) obvezna jed v času kolin. Prav zaradi tega so organizatorji prili na idejo, da lokalnim prebivalcem in tevilnim obiskovalcem iz vse Slovenije ter tudi iz tujine e podrobneje in bolj strokovno predstavijo kulinarično tradicijo bujte repe. al, zaradi tevilnih prireditev (ob dnevu turizma) ter tudi vrhunca trgatve, je 5. festival bujte repe privabil le 14 kuharskih skupin z obeh bregov reke Mure, ki so se pomerile v kuhi bujte repe, obiskovalci so lahko spremljali e druga opravila ob kolinah, na primer kako so nekoč pekli kri, cvrli ocvirke, pajali kruh, cvrli langa, mike, na stojnicah pa so bili na ogled izdelki domače in umetne obrti, izdelovali koare in druge izdelke… Seveda je bilo poskrbljeno tudi za lačne elodce in to s klasičnim obrokom ob kolinah: poleg bujte repe e svinjska pečenka in pa prosene ter ajdove krvavice. Sicer pa je lahko bujta repa tudi samostojna jed. Zanjo potrebujemo nekaj mesnatih sveih svinjskih kosti, naribano kislo repo ter proseno kao. Prekmurci pravijo, da je jed e bolja, če je vsaj enkrat pogreta.
Čeprav je tokrat bilo nekoliko manj ekip, kot so jih pričakovali, pa je direktorica hotela Diana Olga Belec, ki se ji je pred petimi leti tudi porodila ideja za festival bujte repe, bila zadovoljna. Predvsem je bil obisk več kot zadovoljiv. Tradicionalna kulinarika je pomemben del prekmurske turistične ponudbe, zato so se v Hotelu Diana odločili vpeljati novo prireditev, s katero bi to ponudbo okrepili, na prireditvi pa elijo predvsem povezati gostince – ponudnike prekmurskih kolin – in turistična drutva. Belčeva je prepričana, da se bo zadovoljni gost, ki mu bodo organizirali zanimiv in kakovosten oddih, raje vračal tudi k njim. Taknih pobud so tudi v drutvu za promocijo prekmurskih dobrot zelo veseli. Kot pravi predsednik drutva Janko Kodila, v prekmursko kulinariko sodi veliko jedi, ki so v irem prostoru prepoznavne manj od na primer prekmurske unke in gibanice. Zato prireditev ocenjujejo kot zelo perspektivno.
O.B.