Pullus uspešen na AWC Vienna

Ptujska klet na največjem uradno priznanem mednarodnem vinskem ocenjevanju AWC Vienna znova potrjuje svojo odličnost.

Osvojena priznanja, najboljši državni pridelovalec in 3. mesto v kategoriji zorjenih vin s preostankom sladkorja, dokazujejo, da so lege Ptuja in srednjih Slovenskih goric idealne za ujetje takšnega okusa v polnitve blagovne znamke Pullus, ki prepriča še tako zahtevne vinske ocenjevalce na eni strani in zahtevne vinoljubke in vinoljubce na drugi.

12.352 vzorcev vin, 1.885 svetovnih pridelovalcev iz 40 držav je na letošnjem ocenjevanju AWC Vienna, že enajstem zapored, sestavljajo konkurenco, znotraj katere pa so polnitve Pullus brez dvoma dokazale svojo strukturnost, eleganco in svojevrsten okus – prav to, kar pooseblja vsaka individualna steklenica Ptujske kleti. V posebni kategoriji izbora najboljših državnih pridelovalcev izmed vseh prijavljenih vinarjev pa Ptujska klet v zadnjih štirih letih ocenjevanja AWC Vienna dominira brez konkurence. Vseh šest vinskih vzorcev, ki so bili dani v ocenjevanje, je osvojilo medalje. Med temi Pullus renski rizling, sušen 2009, 3. mesto v kategoriji zorjenih vin s preostankom sladkorja in zvrst haložan 2013 v kategoriji državnih in mednarodnih sort in zvrsti do 12,9 % alkohola. Letos je Ptujska klet že tretjič zapored osvojila naziv najboljšega državnega pridelovalca (Best national producer of the year 2014) in prvič v zgodovini sodelovanja na AWC Vienna osvojila tri zvezdice kakovosti, ki sestavljajo skupek šest najbolje ocenjenih vin posamezne kleti. Ta izjemen dosežek je uspelo osvojit le tridesetim vinarjem med 12.352 vseh podanih sodelujočih vzorcev.
Identiteta, karakter in prstni odtis enologa so tiste dodane vrednosti polnitev Ptujske kleti, članice Skupine Perutnina Ptuj, ki kot take prepričujejo vinske poznavalce v svetovnem merilu. Bojan Kobal, glavni enolog Ptujske kleti, je ob še enem priznanju odličnih vinskih okusov povedal: ťNaše delo odlikujejo strast, velika mera ustvarjalnosti, predanosti, predvsem pa ljubezni. Vse to znamo s pomočjo odličnih leg naše regije ustrezno preliti v steklenice, po katerih posegajo vsi tisti, ki znajo ceniti vsako posamezno vinsko kapljico, ter v tiste kozarce, ki postajajo predmet ocenjevanje svetovno priznanih vinskih poznavalcev. Takšna priznanja so dokaz, da znamo s tradicijo, ustreznim donegovanjem in s precizno uporabo tehnologije iz grozdja pridobiti takšen okus, ki ohranja distinktivnost odtisa ne samo posameznega okolja, temveč predvsem sodobnega vinskega trenda.Ť
Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti, je ob tem še dodal: ťV svetovnem merilu je vsako priznanje potrditev kleti in s tem vinom blagovne znamke Pullus, da smo prepričljivi tudi v luči tržne konkurence. Priznanja so tako odlična podpora pri prodiranju na police svetovnega konkurenčnega trga. Vsi, ki so potencialni pivci vin Ptujske kleti, pridelanih na terroirju, kjer pod skrbno nego rastejo trte za Pullus, tako lahko dober okus prepoznajo že na prvi pogled. Naš cilj pa je tudi v prihodnje prepričati predvsem z okusom.Ť

Ptujska klet se tako vsakič znova utrjuje in umešča v globalnem vinskem svetu kot izjemna vinska zgodba s karakteristikami Štajerske Slovenije in individualnim prstnim odtisom, ki mu ga v vsako polnitev skrbno dodaja enolog. Ni nezanemarljivo, da je združevanje tradicije, najnovejše tehnologije in prevladujoče strukture prsti zagotovo ključna komponenta svetovnega uspeha.


Priznanja Ptujske kleti, pridobljena na AWC Vienna, se pridružujejo drugim uspehom na svetovnih in domačih odrih. Na 21. ocenjevanju Chardonnay du Monde, ki je letos potekalo v Burgundiji, je Ptujska klet pod svojim okriljem okusov slavila z uvrstitvijo Pullus chardonnaya 2011 med 10 najboljše ocenjenih vin. Na eminentnem ocenjevanju Decanter v Londonu je Ptujska klet z dvema polnitvama sauvignon osvojila kar dvakrat naziv najboljšega vinarja v regiji, že sedmo leto zapored pa je na Concours Mondial de Bruxelles za polnitev sauvignon 2013 prejela zlato medaljo in srebrno za Pullus rumeni muškat. K tem Ptujska klet na svoje zmagovalne stopničke dodaja še tri svetovne šampione z najstarejšega mednarodnega ocenjevanja vina na svetu – Vino Ljubljana, nekajkratne šampione na gornjeradgonskem ocenjevanju ter naziv Best of Show (najboljši na ocenjevanju) iz San Francisca.


www.pullus.si