Trgatev je praznik

V Slovenskih goricah, Prekmurju in Prlekiji je trgatev že od nekoč pravi praznik

VESELA DRUŠČINA POD JAGERIČEVIMI BRAJDAMI!

    Za večino slovenskih vinogradnikov in vinarjev letošnje leto gotovo ne bo ostalo v lepem spominu, saj so vremenske razmere povzročile nekoliko slabši vinski letnik, mnogi pa so zabeležili tudi količinski izpad. Kljub temu je trgatev marsikje bila prijeten in vesel dogodek ter lepa priložnost za druženje prijateljev. In tako je bilo tudi pri družini Jageričevih v Podgradu, dober streljaj iz središča Gornje Radgone, kjer so pobirali predvsem grozdje z brajd. Vseeno se je zbralo kakšnih 30 prijateljev, sosedov in znancev, ki so ustvarili pravo vzdušje. Poleg, da so natrgali lepe količine grozdja, tako da bo gospodar Leon došolal precej „domače rdečke“, so se vsi udeleženci družili, veselili in se lepo imeli. Že med trgatvijo je gospodar skrbel, da nihče ne bil žejen, za domače dobrote pa sta skrbeli gospodinja Irena in hčerka Žaneta. Po končani trgatvi, ko so kletarji že stiskali natrgano grozdje, pa so ostali, kar „pod vedrim nebom“, v lepo urejenem okolju pod gozdičkom, uživali v pravem družinskem pikniku, kjer dejansko ničesar ni manjkalo.     
   
ťTo je za nas bila priložnost, da se v tem jesenskem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druženje, kjer smo vsi veseli in zadovoljniŤ, nam je z zadovoljstvom razlagal gospodar Leon Jagerič.

    Tako se je v Podgradu znova potrdilo, da je poleg tradicionalnih kolin, ki so na kmetijah v severovzhodnem delu Slovenije, praktično celodnevni družinski praznik, trgatev gotovo najpomembnejši "kmečki praznik" na območju Slovenskih goric, Prlekije in Prekmurju. Ohranilo se je namreč mnenja, da ťgospodar velja toliko, kolikor ga v klet pospraviŤ, in zato vsak vinogradnik, tudi ljubiteljski, ki da kaj nase, skuša delati skozi vse leto tako, da bi letina bila kar se da uspešna. In vrhunec celoletnega truda prihaja v teh jesenskih dneh, ko je potrebno pridelek v vinogradu pospraviti v klet. Zaradi tega se vinogradniki še posebej skrbno pripravljajo za trgatev, v tem času pa ima bistveno več dela vinogradnikova gospodinja, kajti že od nekoč veljajo v omenjenem delu države ťpravilaŤ, kaj je vse treba pripraviti in ponuditi beračem. Z manjšimi ťspremembami in dopolnitvamiŤ so se ti običaji in navade ohranjajo tudi danes, ob tem pa je vedno več vračanja na čim starejše običaje, zato pa nihče niti ne razmišlja o strojni trgatvi.
                                                                                                               


Besedilo in foto: O.B.