12. "Martinova pokušina v Benediktu, kjer je vse bilo brezplačno

V organizaciji Turistično-vinogradniškega društva Benedikt ter tamkajšnje občine je na parkirišču Penziona Petelin v središču kraja minulo nedeljo (16.11.) potekalo tradicionalno, 12. „Pomartinovanje“, na katerem se je zbralo nekoliko manj občanov, kot so jih pričakovali.Žal nekateri, tudi ko je vse brezplačno, ne pridejo zraven, morebiti pa je lepo vreme mnoge krajane popeljalo kam v naravo. Kljub temu je bilo prijetno in veselo na platoju in parkirišču pri ťPetelinovi kletiŤ v središču Benedikta, kjer so obiskovalci lahko poskusili, kaj so pridelali domači vinogradniki, katerih je v društvo včlanjenih nad 70. Bilo je veselo in prijetno, posebej pa preseneča, da so vinogradniki in nekateri drugi domačini svoje pridelke in druge dobrote vsem obiskovalcem ponudili kar zastonj. To pa je ponovno potrdilo, kako enotni so občani Benedikta, ko gre za sodelovanje in sožitje na vseh področjih življenja in delovanja.

In tudi zaradi tega je župan Milan Gumzar, ki se je ves čas moral ukvarjati z gosti, nikakor ni pozabil pozdraviti slehernega občana, bil upravičeno ponosen. Prisotne je sicer pozdravil tudi predsednik Društva vinogradnikov Benedikt in domači viničar ter slovenski vinski vitez Zlatko Borak. Kot je povedal predsednik Borak, so se že ob ustanovitvi društva pred dobrim desetletjem dogovorili, da bodo vsako leto tradicionalno pripravljali svoje martinovanje prvo nedeljo po sv. Martinu. ťVečina vinogradnikov zraven prinese svoje pridelek, s čem tudi prvič skupno poskusimo, kaj je kdo pridelal v minulem letu. Ob tem poskrbimo tudi za kaj pod zob, in ljudje so veseli in zadovoljniŤ, pravi Borak.

„V tem tednu je godoval Sv. Martin, zavetnik vina in vinarjev. Sv. Martin prihaja iz Panonije in njegov god, 11. november, že od nekdaj velja za dan, ko mošt mlado vino postane in dan, ki počasi naznanja konec dela na poljih. Mi smo se zbrali  na to prekrasno, sončno in malce vetrovno nedeljo v čudovitem ambientu, že na 12. pokušini mladega vina pridnih benediških vinogradniških rok. Naj omenim da število tri, število benediških vinskih trt, starega Klintona, potomke najstarejše trte iz Lenta poimenovane Čolnikova trta in Radgonske ranine ni naključje, saj imamo tri božje osebe in družimo se pri Sv. Treh Kraljih“, je med drugim dodal Borak, ki je pridno natakal Bendičana, dokler je župan Gumzar natakal „županovo vino“, sestavljeno iz treh omenjenih sort, ki rastejo na hribčku nad Benediktom, tik ob rojstni hiši domoljuba Dominika Čolnika.

Na prijetnem srečanju, kjer so obiskovalci ugotovili, da so benediški vinogradniki v letu 2014 pridelali odlično kapljico, so za zabavo poskrbeli člani ansambla „Vinska trta“, krst mošta pa so s sojenjem „umazanemu in porednemu moštu“ v posebni igri opravili člani dramske sekcije sosednjega Turistično-vinogradniškega društva Sv. Trojica.
O.B.