EKOLOŠKA ŽIVILA
Ekološka živila so sveža, kakovostna in naravna živila, predelana po tradicionalnih
postopkih, ki spoštujejo naravo. Ekološka živila odlikuje višja vsebnost vitaminov in
mineralov ter bogatejši okus. Cilj predelave ekoloških pridelkov je v največji meri
ohraniti hranilne snovi, ki jih vsebujejo pridelki.
• Izdelava ekoloških živil je dovoljena le iz ekološko pridelanih sestavin.
• Uporaba umetnih konzervansov, barvil, gensko spremenjenih organizmov in sestavin,
pridobljenih iz gensko spremenjenih organizmov, ni dovoljena.
• Prepovedana je uporaba ionizirajočega sevanja v predelovalnem postopku.
• Obstajajo stroge omejitve v izboru dodatkov in pomožnih tehnoloških sredstev, ki se lahko uporabljajo.
• Živila, označena z oznakami »ekološko«, »eko« ali »bio«, morajo vsebovati vsaj 95 %
kmetijskih sestavin iz ekološke pridelave, ostalih 5 % sestavin pa lahko predstavljajo le tiste
neekološke sestavine kmetijskega izvora, ki jih je dovolila Evropska komisija.
• Zagotovljeno mora biti časovno ali prostorsko ločeno skladiščenje in predelava ekoloških
in neekoloških sestavin.
Ekološka živila mora vedno spremljati veljaven certifikat in morajo biti ustrezno označena.
EKOLOŠKA PONUDBA V OBRATIH JAVNE PREHRANE
Kuhati EKO? Logično!
Pri oblikovanju ponudbe ekoloških živil v hotelih, restavracijah, javnih kuhinjah, turističnih kmetijah.. lahko pripravite »eko kotiček« pri zajtrku, samostojne eko jedi ali pa celoten eko meni.
KAJ JE EKO KOTIČEK PRI ZAJTRKU?
V “eko kotiček” pri zajtrku postavite različne hladne in tople jedi ter samostojna eko živila (eko kruh, eko sir, eko jajca, eko mleko, eko suho sadje..). Eko kotiček primerno ločite in označite. Kadar ponudite pripravljene jedi (npr. mlečna kaša s slivami) in jih označite z oznako “eko”, morajo biti vse sestavine v jedi ekološke. V »eko kotičku« lahko ponudite predpakirana ekološka živila (eko jogurt v lončku,..) ali eko živila v rinfuzi (v primeru, da odprete originalno embalažo in živilo stresete v servirno posodo).
KAJ JE EKO MENI?
Oznaka “eko meni” pomeni, da so vse jedi v meniju ekološke ter vsebujejo najmanj 95% ekoloških sestavin. Če v svojo ponudbo zapišete »eko kosilo«, to pomeni, da ste sestavili kosilo iz ekoloških jedi. Hoteli, restavracije, javne kuhinje, turistične kmetije.., ki ponujate ekološka živila, si morate pridobiti certifikat. S certifikatom pridobite pravico do označevanja z oznakami »ekološki«, »eko« ali »bio«, uporabljate državni zaščitni znak
»ekološki« in zaščitni znak »Bio Slovenija«. Z zaščitnimi znaki boste svojim gostom pokazali, da jim ponujate živila najvišje kakovosti.