Mošt se je uradno spremenil v vino

Na 20. martinovanju v Gornji Radgoni veliko navdušenih vinoljubov, veseljakov in drugih gostov

Čeprav v vinskih kleteh oz. v sodnih že nekaj časa vre, ko se sladki mošt nekoliko hitreje kot običajno spreminja, ali se je spremenil v vino, se to ťuradnoŤ dogaja šele v ťMartinovem tednuŤ, ko po številnih, zlasti vinorodnih mestih in krajih pripravljajo tradicionalne ťMartinove prireditveŤ. In ena takšnih, pravzaprav ena večjih na severovzhodu države, je znova bila v Gornji Radgoni, ki sodi med pomembnejša slovenska vinogradniško – vinarska območja in kjer so ob Sv. Martinu, dnevu ko se je mošt tudi “uradno” spremenil v vino, ponovno pripravili enkratno (20. po vrsti) martinovanje, ki je pritegnilo veliko veseljakov, vinoljubov in sploh gostov od blizu in daleč, največ seveda iz Pomurja ter Slovenskih goric in sosednje Avstrije…

Radgonsko martinovanje, ki bo mnogim ostalo v lepem spominu, je letos petič potekalo na Kerenčičevi ulici (Spodnji gris) med reko Muro in zgradbo sodišča, torej tik pod kletmi Radgonskih goric d.d., kjer vina in penin ne manjka, pripravili pa so ga Občina Gornja Radgona, Kultprotur, Radgonske gorice d.d., in Društvo vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric. V programu, ki se je začel že ob sredi dopoldneva in kjer so množice obiskovalcev skozi celodnevno dogajanje videle marsikaj zanimivega ter popile na stotine litrov žlahtne kapljice in pojedle stotine kilogramov kulinaričnih in Martinovih dobrot, je gotovo vsakdo našel nekaj zase. Poleg bogate kulinarične in vinske ponudbe ter izdelkov domače in umetnostne obrti, ki so jo jih ponujali na posebnih stojnicah, je bila organizirana tudi vožnja s turističnim vlakcem, ogled muzeja, kleti ipd.

V osrednjem programu, ki ga je povezoval humorist Emil Šmid, je bil nastop Štajerskih fakinov, pred tem pa še ansambla Opoj in tamburašev KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev. Pred in po opravljenem krstu novega vina, ki so ga izvedli člani Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric (Jaka Zorko, Stanko Kaučič, Anton Rožman, kletar Marjan Edišd, harmonikar Matjaž Zemljič ter domača kraljica Ana Trstenjak in še tri njene stanovske kolegice) so  množice obiskovalcev lahko uživale ob dobri kapljici in kulinariki… Prisotne sta pozdravila tudi direktorica Kultprotura Norma Bale, predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric Milan Kolarič in novi radgonski župan Stanko Rojko… Nato pa zabava do pozno v noč.
O.B.