Prleška gibanica

Lahko bi rekli, da ima vsaka gospodinja v Prlekiji svoj recept za prleško gibanico. Zagotovo je vsak po svoje odlična osnova za izjemno sladico. Ne nazadnje se je prleška gibanica in njen recept ohranil skozi mnogo rodov in se je zato vedno znova nekoliko spreminjala. Sčasoma se je iz glavne jedi spremenila v sladico. Glede na število receptov na raznih spletnih portalih je prleška gibanica zelo priljubljena pogača. Gotovo zaradi svoje ne preveč zahtevne priprave, predvsem pa zaradi odličnega okusa.

Kot glavna jed je bila v preteklosti nesladkana, moderne različice pa ponujajo sladek nadev. V nekaterih najdemo tudi rozine, menda pa so včasih gospodinje dodajale celo sveže grozdje – v času trgatve, seveda. Vsekakor je zanimivo poskusiti tudi novodobne variacije, ampak najprej jo preizkusite v osnovni obliki. Vsekakor vas bo navdušila, še posebej če bo pečena v lončeni posodi in krušni peči. Marsikje jo še vedno tako pripravljajo. In še vedno obstaja osnovni recept. Za prleško gibanico potrebujemo osnovne sestavine za pripravo vlečenega testa, skuto, kislo smetano in mast ali olje za premaz.

Testo najprej razvaljamo, nato pa ga razvlečemo še z rokami. Del testa, ki visi čez rob, tanko razvlečemo in razrežemo na več enakih delov. In tu se zopet pojavi dilema, na koliko delov. Tudi gospodinje si niso enotne, zato ima prleška gibanica trenutno od pet do osem plasti testa, vključno s tisto plastjo spodaj. O dilemah glede plasti smo se prepričali tudi na prvem ocenjevanju prleške gibanice. Prvo plast testa premažemo z raztopljeno mastjo ali oljem, naslednje pa s skutnim nadevom in kislo smetano. Zadnjo plast testa namažemo s kislo smetano in polijemo z malo maščobe. Ne preveč zahtevno, kot rečeno, ampak na koncu prleška gibanica nudi užitek, saj je sočna in slastna, ne glede na to, ali je pečena v krušni peči ali pečici.

Priprava prleške gibanice vsekakor pripomore tudi h krepitvi lokalne identitete ter prispeva k posebnosti in pestrosti območja, na katerem je prisotna.Kot tradicionalna lokalna jed si prleška gibanica zasluži svoj praznik ter še večjo prepoznavnost tako v lokalni skupnosti kot tudi širše. Letos ga je dobila. Končno!

Mag. Tjaša Kos