Nova Slovenska vinska kraljica za leto 2015

Izbrali so novo – 19. vladarico na Slovenskem vinskem dvoru

Krona s Planine nad Ajdovščino odhaja v Prlekijo, saj bo nova vinska kraljica, bodoča pravnica Sandra Vučko iz Cvena pri Ljutomeru.

Medtem ko tekoče leto 2014 na Slovenskem vinskem dvoru, kot osemnajsta kraljica v vrsti, uspešno gospodari Špela Štokelj s Planine nad Ajdovščino, je sedaj prišlo do izbire nove 19. Slovenske vinske kraljice (VKS), ki bo „kraljevala“ v letu 2015. In namesto lepega in pametnega dekleta iz Vipavske doline, bo sedaj krono prevzela brhka lepotica iz Prlekije, natančneje iz Cvena (izletniška kmetija „Na koncu vasi“) pri Ljutomeru . Nova VKS je namreč postala mlada pravnica, 25-letna Sandra Vučko, ki je v preteklosti bila Vinska kraljica Ljutomera – Martina XVI. Organizatorji izbire kraljice iz Pomurskega sejma d.d. iz Gornje Radgone so tako v Sandri izbrali novo, 19. VKS, katero bodo okronali v začetku januarja prihodnje leto. V veliki konkurenci, med osmimi kandidatkami iz vseh treh vinorodnih dežel, je komisija imela kar nekaj težav z izbiro nove kraljice, saj so vsa prijavljena dekleta ustrezala razpisnim pogojem in so pri izboru izkazala veliko znanja o vinu in splošne razgledanosti. Med tremi „finalistkami“ pa je največ pokazala mlada Prlečka.

Komisija je izbrala VKS za leto 2015 na podlagi preverjanja iz sklopov splošnega znanja oz. razgledanosti, vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, ponudbe in postrežbe vina ter javnega nastopanja v slovenskem in enem od svetovnih tujih jezikov. Največje število točk in obenem najboljši splošni vtis komisije je v hudem boju proti tekmicam osvojila kandidatka iz Prlekije, ki ima izkušnje z „lokalnim kraljevanjem“. Po svečani zaobljubi je dolžnost kraljice, da bo leto dni skrbela za promocijo slovenskih vin, vinogradništva, slovenske vinorodne dežele kot zanimive turistične destinacije ter za dvigovanje kulture pitja vina. Sicer pa VKS veliko potuje, spoznava nove ljudi, njihove navade in seveda vina. Na teh potovanjih zastopa vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh 14 vinorodnih okolišev in si v javnosti prizadeva za njihovo razpoznavnost ter širjenje kulture pitja vina in to na vsakem mestu, še posebej na prireditvah povezanih z vinom.

Nova kraljica Sandra živi z mamo Suzano in sestro Tamaro na družinskem posestvu, kjer imajo tudi lepo izletniško kmetijo z odlično kulinariko, vinograd pa jim je nekoliko dlje proti hrvaški meji, na Šprincu. Sandra, ki končuje pravno fakulteto v Mariboru, je od majhnega povezana z družinsko tradicijo pridelave vina ter seveda z domačo kulinariko, ki jo ponujajo številnim gostom od blizu in daleč. Ker je vseskozi povezana z vinom in vinogradništvom, ji tukaj ni nič tujega, kljub temu pa si vedno želi poglobiti svoje znanje tudi na strokovnem področju vinarstva, kar ji bo kraljevanje gotovo pripomoglo…

O.B.