Pomurski sejem – Radgonski sejmarji poudarjajo trajnostno naravnano usmeritev

Letos še sejem sodobnega in etičnega zdravstvaTako kot vedno na začetku leta je vodstvo Pomurskega sejma tudi letos pripravilo srečanje z novinarji, na katerem ocenili sejemsko leto 2014 in predstavili vsebino sejemskega dogajanja za leto 2015. Predvsem si želijo, da bi bilo tudi letošnje sejemsko leto tako uspešno kot lannsko, saj je bil po dolgih letih ponovno izjemno uspešen in dobro obiskan najstarejši kmetijsko-živilski sejem Agra. Zato bodo tudi letos veliko pozornosti namenili novostim in kakovostni vsebino, priprave pa že potekajo v znamenju Mednarodnega leta prsti, Mednarodnega leta svetlobe in Evropskega leta za razvoj. Letos bodo sicer pripravili tri sejemske prireditve v treh terminih, najverjetneje pa tudi prvi mednarodni sejem sodobnega in etičnega zdravstva. Ob tem pri vseh sejmih postavljajo v ospredje trajnostno naravnan razvoj in sožitje z naravnim okoljem.

Pomurski sejem je namreč v sklepnih dogovorih z Združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED v okviru Gospodarske zbornice Slovenije oz. Podjetniško-trgovske zbornice o soorganizaciji mednarodnega sejma sodobnega in etičnega alternativnega zdravstva, ki naj bi bil prvič v Gornji Radgoni od 23. do 25. oktobra 2015. Kot je poudaril predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec bo od 26. do 29. marca v Gornji Radgoni tradicionalno pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale, urejanja okolja in ekologije, obrti in podjetništva ter trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga, tako da so v njem združeni sejmi Megra, Engra, Kogra, Pos in Green. Aprila (17.-19.) bosta bianalna sejma lova ter aktivnosti in oddiha v naravi Lov in Naturo – 9. mednarodni sejem lova in ribolova, 22.-27. avgusta pa najstarejši in največji, že 53. sejem Agra – Mednarodni kmetijsko živilski sejem.

Poleg klasičnih sejemskih prireditev bodo v letu 2015 organizirali tudi šest mednarodnih strokovnih ocenjevanj: mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vin, medu ter kmetijske mehanizacije in opreme, prvi projekt pa so z razglasitvijo nove vinske kraljice Slovenije Sandre Vučko s Cvena pri Ljutomeru že realizirali.

Predsednik uprave Erjavec je lansko sezono, ko so organizirali štiri sejme v dveh terminih, ocenil kot uspešno, čeprav jim je pomladni sejem zaradi gospodarske krize slabše uspel, odpovedati pa so morali tudi sejem Sobra, ki je bil predviden na letališču Maribor. Kljub temu so imeli 138.000 obiskovalcev, od tega 128.000 na Agri, predstavilo pa se je 2054 razstavljavcev iz 29 držav. Še posebej so zadovoljni z uspehom Agre, saj je obisk po več letih stagnacije presegel vsa pričakovanja, je poudaril predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Zato bodo tudi v prihodnje ostali zvesti trajnostni naravnanosti in uvajanju novosti, kar je poleg vztrajnosti in trdega dela potrebno za uspeh sejemske dejavnosti.

O lanskem poslovanju je Erjavec povedal, da končne bilance še nimajo, vendar naj bi prihodki dosegli raven predlanskih, dobiček pa naj bi se gibal v okviru običajnega, to je med petimi in desetimi odstotki prihodkov, ki so znašali 1,8 milijona evrov. Pri tem je Erjavec opozoril, da ima tudi Pomurski sejem težave s plačilno nedisciplino. Sicer pa je predstavitev dosedanjega razvoja sejemske dejavnosti trinajst sodelavcev Pomurskega sejma strnilo pod naslovom „Zimzelena pot Pomurskega sejma“.  Erjavec je še povedal, da bo tudi letos sejmišče deležno določenih tehničnih izboljšav; tako bo začela obratovati 400 kilovoltna fotovoltaična elektrarna, prenovili bodo vhod ob stadionu in najverjetneje preselili vinski hram v objekt nekdanjega Casino-ja, kjer bo možnost celoletnega delovanja, kar bo gotovo velika pridobitev tudi za mesto Gornja Radgona in regijo sploh.

Seveda ne gre prezreti, da je Pomurski sejem od leta 2000 aktiven član mednarodne zveze sejmov UFI ter od leta 2008 tudi član evropske zveze organizatorjev kmetijskih sejmov EURASCO. Od leta 2014 dalje sodeluje tudi v projektu Agrobiznis časnika Finance. Aktiven je v številnih mednarodnih strokovnih in poslovnih povezavah in je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije.
O.B.