Prvih pet mest za "Prekmurski špricer 2015"

Med 46 vzorci vina, ki zalagajo 94 gostinskih lokalov, so ocenili, kje točijo najboljši prekmurski špricer. Najboljši med najboljšimi je „Pri Martinu“ v Selu.

Zadnji majski vikend je v hotelu Zvezda v Murski Soboti potekalo ocenjevanje „Prekmurskih špricerjev 2015“ (na Štajerskem rečejo: špricar, uradno slovensko pa naj bi bil brizganec, op.p.), in sicer so ocenjevali od 1 do 5: barvo, moziranje-sproščanje mehurčkov, svežino, vsebnost CO2 in okus. Strokovna komisija v sestavi: Ernest Novak, predsednik komisije in predsednik društva Prekmurski špricer (KGZ Murska Sobota, Silva Oery, novinarka, Peter Pertoci, sommelier (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci), Vlado Smodiš, Izletniška kmetija Smodiš, in Štefan Železen, upokojeni gostinski delavec, je ocenila 46 vzorcev prekmurskih špricerjev različnih vinarjev iz Prekmurja, ki zalagajo 94 gostinskih lokalov na območju Prekmurja. Torej so morali oceniti skoraj tri metre špricerjev, kajti v enem metru je 16, v treh metrih pa 48 špricerjev.

Komisija je najboljših enajst ocenjevala še enkrat, tako da je dobila dejansko tiste najboljše špricerje. In to jim je na koncu le uspelo, čeprav so morali podeliti kar pet prvih mest, tri druga in eno tretje. Med najboljšimi pa ni bilo lanskega zmagovitega špricerja iz dnevnega bara Pri Blanki iz Tišine z vinom Darka Kelenca. Podobno tradicijo in kakovost špricerjev poznajo v krajih z mineralnimi vrelci v Nemčiji, Avstriji in severni Italiji. Gre predvsem za promocijo domačih vin, in tako so prekmurski vinogradniki že dosegli, da so se številne domače gostilne okitile z napisom: Tü točimo prekmurski špricer. Pravi prekmurski špricer je običajno iz suhega vina, ki naj ne bo preveč aromatično, zato gre praviloma za laški rizling, šipon in redkeje renski rizling. V deciliter vina v kozarcu za špricer valjaste oblike je treba z brizgom natočiti radensko, in sicer iz Petanjskega vrelca. Sunkovito natakanje slatine je po mnenju strokovnjakov in poznavalcev pomembno zaradi moziranja, mešanja tekočin in mehurčkov, ki ostanejo v pijači. Servirati je treba ohlajeno na od osem do deset stopinj.
Kakorkoli že, prvo mesto na ocenjevanju za „Prekmurski špricer 2015“ so si podelili: Okrepčevalnica Pri Martinu, Makari d.o.o.,Selo (zmagovalec); Okrepčevalnica Laguna, Simon Flisar s.p., Murska Sobota; Moja destinacija d.o.o. PE Čreta bar, Moravske Toplice; Perunika d.o.o., Bojan Berden s.p., Moravske Toplice; in Turistična kmetija Lovrenčec,Tešanovci 140; Drugo mesto so si razdelili: Gostišče pri Rudiju, Rudi Svetec s.p., Šalovci; Trgovina ob Krki in Kava Bar Mija, Stane Gašpar s.p., Puconci; in Trgovina ob Krki in Kava Bar Minka Stane Gašpar s.p., Markovci; tretje mesto pa je pripadlo Filip Baru, Jernej Kutoš s.p., Puconci. Vsi ostali udeleženci pa so prejeli posebna priznanja.
O.B.