Rezultati 41. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona in 5. ocenjevanja vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona "BIO"

Od 20. in 21. julija sta v Gornji Radgoni kot veliki uvod v dogajanje 53. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA potekali 41. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, najplivnejše preverjanje kakovosti slovenskih vin v mednarodni konkurenci, ter 5. ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona "BIO" .

Sestava ocenjevalne komisije

Vina so ocenjevale štiri komisije priznanih slovenskih enologov z gosti iz tujine. Predsednik ocenjevanja in hkrati predsedujoči eni od posameznih komisij je bi dr. Mojmir Wondra, univ. dipl. inž. ž. t.. Trem posameznim komisijam pa so predsedovali še dr. Friderik Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak.

Ob njih so ocenjevali: Ingrid Mahnič, Dušan Brejc, Zdenko Ivankovič, Ivanka Badovinac, Tadeja Vodovnik Plevnik, Boštjan Zidar, Andreja Brglez, Martin Palz, Rok Jamnik, Mirjana Košuta, Sašo Topolšek, Klavdija Topolovec Špur, Jernej Martinčič, Darinko Ribolica, mag. Darja Zemljič, mag. Janez Valdhuber, Miroslav Majer, Uroš Bolčina ter Danilo Steyer.

Na obeh ocenjevanjih se je v kakovosti pomerilo 137 pridelovalcev iz šestih držav s skupaj  418-imi vzorci vin.

Na 41. ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona je sodelovalo 125 pridelovalcev iz 6-ih držav s 393-imi vini. Največja udeležba je bila iz Slovenije (96 vinarjev s 310-imi vzorci vina), sledili so jim: 8 vinarjev iz Avstrije s 34-imi vini, 10 iz Hrvaške z 20-imi vini, 9 iz Češke z 18-imi vini, ter Makedonija (1 proizvajalec s 6-imi vini) in Madžarska (1 proizvajalec s 5-imi vini.) Komisija je podelila 9 šampionskih naslovov, 12 velikih zlatih medalj, 80 zlatih in 223 srebrnih medaj.

Na 5. ocenjevanju vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona  "BIO" je sodelovalo 12 pridelovalcev iz treh držav s 25 vzorci vina, 8 iz Avstrije z 22 vini, eden iz Madžarske z enim vzorcem, ter dva iz Slovenije s po dvema vzorcema. Med ocenjenimi vini je komisija izbrala enega šampiona, podelila zlate medalje štirim vinom ter jih 15 nagradila s srebrnimi.

Novost letošnjega ocenjevanja je bilo vzporedno novinarsko ocenjevanje vin v kategoriji suhih belih aromatičnih vin. Ocenila jih je komisija v sestavi: Marjeta Šoštarič, Anka Peljhan, Jože Rozman, Bruno Gaberšek in Drago Vovk.

Predsednik ocenjevalnih komisij, doc. dr. Mojmir Wondra, predstojnik Katedre za tehnologijo vina na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je po končanem ocenjevanju podal naslednjo izjavo:

»Končani sta 41. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona in 5. ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja, Vino Slovenija Gornja Radgona  "BIO". Na ocenjevanjih je sodelovalo 418 vzorcev, 137-ih pridelovalcev iz šestih držav, kar je za pridelek pretežno minulega letnika zelo lepa številka. Veliko je bilo tudi vin starejšega letnika, zlasti rdečih, ki so pokazala svojo polno kakovost v času zorenja.

Predvsem vina letnika 2014 pomenijo na letošnjem ocenjevanju zame prijetno presenečenje. Vina so sicer nekoliko tanjša, z bolj izraženo kislino, kar pa jim doda prijetno svežino. Izredno všečna je tudi aromatika ocenjenih vin. Lepo so izražene predvsem primarne arome, kar velja tako za aromatične sorte, sauvignone in muškate pa tudi za nearomatične sorte, kot so laški rizling, šipon, renski rizling …

Zelo pozitiven je podatek, da je bilo izločenih zelo malo vin. To dokazuje, da so pridelovalci za radgonsko ocenjevanje izbrali najboljše in vina, ki so že na lokalnih ocenjevanjih dokazala najvišjo kakovost.

Slovenski vinarji so glede na letnik pridelali zelo kakovostna vina in se lahko postavijo ob bok kateri koli vinogradniku iz tujine, kar dokazujejo tudi podeljena priznanja. Presenečenje letošnjega leta so bili kar trije šampionski naslovi med penečimi vini, vsa tri pa je prejela Zlata penina vinske kleti Radgonske gorice. Med slovenskimi zasebnimi pridelovalci pa lahko izpostavimo velikega vinarja Borisa Lisjaka, ki je za svoja vina tudi prejel kar tri šampionske naslove.

Z veliko kakovostjo so se izkazali tudi tujci, tako češki kot hrvaški vinarji, ki so se s svojimi vini potegovali za šampionske naslove. Tako Češka kot Hrvaška je po enega tudi zasluženo prejela. Avstrijski pridelovalci pa so prejeli šampionsko priznanje v kategoriji bio vin.

Vse štiri komisije, v katerih so ocenjevali priznani enologi, so bile v ocenah izredno enotne. Samo ocenjevanje pa je potekalo tekoče, kar je zasluga tehničnega osebja in Pomurskega sejma.

Kot novost letošnjega ocenjevanja je bilo tudi novinarsko ocenjevanje. Novinarji so v kategoriji suhih belih vin izbrali svoje najboljše vino.

Pomursko ocenjevanje pod blagovno znamko Vino Slovenija Gornja Radgona je in bo ostalo krona ocenjevanj v Sloveniji z mednarodno udeležbo sosednjih držav.«

POSEBNA PRIZNANJA

ŠAMPIONI 2015

Šampion za suho nearomatično belo vino
Chardonnay Goldberg 2013, pridelovalec: Vina Belje – Belje d.d., Hrvaška

Šampion za aromatično suho vino
Sauvignon 2014, pridelovalec: Vinarství Mikrosvín Mikulov a.s., Češka

Šampion za vino teran PTP
Teran PTP – izbrani 2011, pridelovalec: CV – Colja Vino, Matej Colja, Coljava, Vinorodni okoliš Kras, Slovenija

Šampion za vino teran PTP
Izbrani Teran, pridelovalec: Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje, Slovenija

Šampion za suho rdeče vino mlajše od treh let
Cabernet sauvignon 2012, pridelovalec: Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje, Vinorodni okoliš Kras, Slovenija

Šampion za suho rdeče vino starejše od treh let
Sara 2007, pridelovalec: Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje, Vinorodni okoliš Kras, Slovenija

Šampion za peneče vino
Zlata radgonska penina polsuha 2011, pridelovalec: Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija

Šampion za peneče vino
Zlata radgonska penina extra suha 2007, pridelovalec: Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija

Šampion za peneče vino
Zlata radgonska penina suha 2010, pridelovalec: Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija

Šampion za BIO vina
RWC 2011, pridelovalec: Hirschmugl-Domaene am Seggauberg, Avstrija

Novinarski šampion – kategorija mirna vina aromatičnih sort suha
Sauvignon 2014, pridelovalec: Hiša vina Doppler, Dolnja Počehova, Vinorodni okoliš Štajerska, Slovenija

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST

Istrska vinska turistična cesta
Capris, Plemenito rdeče 2011, Vinakoper d.o.o., Koper
Merlot 2011, Vinakoper d.o.o., Koper

Kraška vinska turistična cesta
Sara 2007, Vinska klet Boris Lisjak, Dutovlje

Vipavska vinska turistična cesta
Rdeči cuvee 2012, Vina Zgonik, Aleksander in Damir Zgonik, Branik

VINAR LETA
Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 25. 08. 2015 na podelitvi priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona na 53. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA.