Kar 108 ekip tekmovalo na 11. Bogračfestu 2015 v Lendavi, ki je postregel tudi z rekordnim tevilom obiskovalcev in gostov; 9000 porcij bograča za rekordnih 12 tisoč obiskovalcev. Najlepe urejeno tekmovaliče je pripadlo ekipi Varadinske upanije.
V Lendavi, svetovni prestolnici bograča, se je minulo soboto na 11. tradicionalni etno-kulinarični prireditvi Bogračfest zbralo rekordno število obiskovalcev, ki so uivali v pokušanju bograča in mnogih drugih dogodkih. Kar 108 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madarske, Hrvaške in Avstrije je na 1300 metrov dolgem tekmovališču v starem mestnem jedru Lendave skuhalo kar 4500 litrov bograča, ki so si ga z veseljem privoščili ljubitelji te slastne jedi na lico. Letos je Bogračfest obiskalo še več obiskovalcev kot prejšnja leta, bilo jih je rekordnih 12 tisoč. Ob okušanju bograča so lahko obiskovalci uivali ob bogatem spremljevalnem programu, pa tudi v izvrstni vinski kapljici. Kot vsako leto je tudi letos ocenjevalna komisija budno spremljala in ocenjevala tekmovalce in nato zvečer razglasila zmagovalce. Podelila je 10 nazivov »Mojster bograča«, zmagovalni bograč pa je skuhala ekipa Moto kluba Lindau Lendava. Naziv za »Najlepše urejeno tekmovališče« je prejela hrvaška ekipa Varadinske upanije.
Sončna zadnja avgustovska sobota je na prireditev Bogračfest 2015 v Lendavo privabila rekordno število ljudi, ki so uivali ob najbogatejši izbiri slastnih bogračev do sedaj, saj jih je pripravljalo 108 ekip, kar je največje število tekmovalnih ekip na tej prireditvi. Poleg slovenskih ekip so na tej največji kulinarični prireditvi v tem koncu Slovenije sodelovale tudi ekipe iz sosednjih drav in sicer iz Madarske, Avstrije in Hrvaške. Ob bogračih tekmovalnih ekip so bili letos na voljo tudi t.i. degustacijski bograči, ki so jih ponujali na 19 mestih, obiskovalci pa so lahko okusili tudi bograče osmih komercialnih ponudnikov. Skupno je bilo po ocenah organizatorjev skuhanih za okoli 9000 porcij bograča. Kot je povedal Igor Kolenko, direktor prireditve Bogračfest 2015 „je organizacija takega dogodka izjemen logističen zalogaj. Ljudje pridejo na Bogračfest predvsem zaradi bograča, a prireditev zaznamuje tudi bogat spremljevalni program. Tukaj so glasbeni izvajalci, ulični radio, program za otroke. Ugotavljam, da je priprava na Bogračfest prestina za same tekmovalce, ki se zelo dobro pripravijo na tekmovanje, saj poskrbijo za najmanjše podrobnosti. Vsem pripravimo tekmovališče, a vsaka ekipa lahko tekmovalni prostor popestri po svoje in privabi obiskovalce”.
Največjega tekmovanja v kuhanju bograča v Sloveniji sploh se tradicionalno udeleuje tudi nekdanji predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je častni pokrovitelj Bogračfesta. „Lendava je svetovna prestolnica bograča, kar ima sicer nekaj humorne vsebine, a tudi veliko resnice. Lendava je bila nekoč mesto na robu Slovenije. Danes je eno od mest v središču Evrope, blizu evropskih prestolnic. ivi popolnoma novo ivljenje in gleda v nove perspektive. Verjamem, da lahko s takšno simpatično prireditvijo, ki ima pomembno kulturno sporočilo, naredimo veliko, da se ljudje dobro počutijo”, je dejal dr. Türk in ob tem poudaril pomen čezmejnega sodelovanja.
Da je Bogračfest z mednarodno udelebo ekip in tudi obiskovalcev e prerasel zgolj lokalni, pa tudi slovenski značaj prireditve, je poudaril mag. Anton Balaek, upan Občine Lendava: „Lendava je res svetovna prestolnica bograča. Dr. Türk je dejal, da je v tem tudi veliko humorja, je pa v tem tudi veliko promocije. Rad bi, da to ni samo enodnevna prireditev, ampak da to postane proces in da turizem Lendave, Pomurja, Zalske upanije in Međimurja dvignemo na višjo razpoznavno raven. Vrhunec Festivala Vinarium bo gotovo otvoritev razglednega stolpa, ob tem pa smo za prihodnje leto e napovedali otvoritev razstave Mirója in mednarodno konferenco, ki bo posvečena mladim, s čimer elimo dvigniti turizem na zelo visoko raven. Vemo, da sami ne moremo ničesar narediti, zato na nek način izzivamo Pomurje in regijo, da se priključijo in da skupaj stopimo po tej poti večje prepoznavnosti”.
Bogračfest 2015 je obiskal tudi nadupan Budimpešte István Tarlós. Poudaril je pomen zblievanja regij. Kot je dejal, si s sosedi elijo dobre odnose, zato so podpisali sporazum o sodelovanju med mestoma na področju kulture in turizma, saj je tu veliko stičnih točk. „V Lendavi so s tem festivalom naredili veliko, saj povezuje skupnost. Sodelovanje med Budimpešto in Lendavo je zelo dobro in elim si, da bi v miru in prijateljstvu uspešno sodelovali še naprej”, je dodal Balaek.
Zmagovalni bograč je letos pripravila ekipa Moto kluba Lindau Lendava. Šestčlanska ocenjevalna komisija, tako kot vsako leto, tudi letos ni imela lahkega dela, a je na koncu vendarle soglasno izbrala zmagovalni bograč. Vodja zmagovalne ekipe Moto kluba Lindau Lendava Joef Činč je po večerni razglasitvi zmagovalca povedal, da so zelo veseli zmage, o najboljšem bograču 2015 pa, da pri zmagovitem receptu ni nobene skrivnosti – le dobra druba, veselje in prijatelji ob kuhi. Ocenjevalna komisija je izbrala tudi zmagovalca v kategoriji »Najlepše urejeno tekmovališče«, ki ga je prejela ekipa Varadinske upanije.
108 tekmovalnih ekip, je sicer za svoje bograče porabilo dobrih 600 kg mesa (svinjina, govedina, divjačina), 675 kilogramov krompirja in 600 kilogramov čebule ter 200 litrov olja.
Znan je e tudi datum naslednjega Bogračfesta. Ta se bo odvijal 27. avgusta 2016, elja organizatorjev pa je, da Bogračfest, prireditev z več kot desetletno tradicijo, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije in tudi iz tujine, naredijo še privlačnejšega. Tako bo npr. e na predvečer Bogračfesta 2016 potekala priprava bograča zmagovalnih ekip z minulih 11 tekmovanj. Bogračfest je sicer največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji in e več kot desetletje privabi v Lendavo na tisoče obiskovalcev. Zadnja leta se te tradicionalne kulinarične prireditve v Lendavi udelei več kot 100 tekmovalnih ekip, obiskovalci pa lahko uivajo v vrhunski kulinarični ponudbi in pokušanju odličnih lendavskih vin. Od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Prireditev z laskavim nazivom vsako leto privabi tekmovalce iz več drav; tako tekmovalne ekipe, ki pripravljajo slastne bograče iz istih sestavin, prihajajo iz Slovenije, Madarske, Avstrije in Hrvaške. Organizatorji te tradicionalne etno-kulinarične prireditve tekmovalnim ekipam vsako leto zagotovijo kotel in drva, pa tudi sestavine za bograč, kot so tri vrste mesa, krompir, čebulo, česen in olje. Tekmovanja se lahko udeleujejo domače in tuje fizične ter pravne osebe, posamezniki in društva.
O.B.