Najboljši pasulj kuhajo na Ažanskem vrhu

Med 13 ekipami, na 14. ťpasuljadiŤ slavila ekipa Veseli Aženčarji, pred ekipama Cike cake in Ovčerejci

Podobno kot že vrsto let je Janžev Vrh in okolica tudi letošnjo prvo soboto v avgustu minil v znamenju odlične prireditve. V organizaciji tamkajšnjih gasilcev in gostinskega lokala „Bar Jahač“ je namreč bila na sporedu tradicionalna, 15. »Janišperska noč«, katero so ob veseli glasbi popestrili s še nekaterimi zanimivostmi, tako da je vsakdo prišel na svoj račun. To še zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so spet bili deležni nadvse zanimivega tekmovanja v kuhanju pasulja s prekajenim mesom na odprtem ognju, v kotličku. Ob tem so potekale tudi gasilske igre, mnoge obiskovalce je pritegnila peka koruze na žerjavici, potem Ivanove ajdove palačinke z različnimi nadevi ipd.

Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaža, vampov in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic so sicer v zadnjem času postala pravi hit različnih družabnih prireditev in srečanj po vsej državi. In na Janževem Vrhu so se že pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojaškega) pasulja ali po domače fižola s prekajenim mesom. Menijo namreč, da če že imajo »kavbojski salon«, morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in to je bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in okusne jedi. Tokrat je v okviru 15. »janišperske noči« potekalo 14. tovrstno tekmovanje, ki je spet pritegnilo izjemno veliko pozornost.

Organizatorica tekmovanja Darja Kovačič je bila vesela, da so na tem tekmovanju tudi letos nastopile številne (13) ekipe, čeprav jih je bilo nekoliko manj kot lani (17). Samo tekmovanje je potekalo na prostem in sicer v kotličkih, kar je dalo še posebni čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa, katero so sestavljali trije ali štirje kuharji, je dobila po tri kilograme že namočenega fižola, kilogram prekajenega mesa ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure. Po končanem kuhanju so člani strokovne komisije (Marko Gumilar, Tina Potrč in Sebastjan Žitek) ocenili vse izdelke in najboljšim podelili posebne nagrade. Ocenili so videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Vsaka ekipa je sicer skuhala okrog 15 porcij omenjene »nacionalne jedi«, katero so obiskovalci lahko poskušali…, dokler je za prijetno zabavo skrbel ansambel „Opoj“. Podobno kot vsako leto je prireditev na Janževem Vrhu pritegnila tudi veliko obiskovalcev, saj jih je po splošni oceni bilo blizu 2000, kar je glede na različne dogodke in prireditve v okolici izjemno veliko. In praktično vsi so lahko poskusili pasulj, kajti poleg 195 porcij tekmovalnega pasulja, so organizatorji skuhali še dodatnih nekaj deset litrov te jedi.

Tudi tokrat so ekipe skuhale odlično jed, kljub temu je komisija ugotovila, da najboljši pasulj kuhajo na Aženskem Vrhu, kajti prvo mesto so prisodili ekipi Veseli Aženčarji (Matej Bratuša, Darko Felkar, Tomi Bratuša). Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Cike Cake iz Zbigovcev, tretja pa je bila ekipa Ovčjerejske farme Ninu z Janževega Vrha. Vse ostale ekipe, med njimi tudi lanskoletni zmagovalci iz Mahovcev, so zasedle 4. mesto, kljub temu so vse sodelujoče ekipe prejele priznanja, praktične nagrade, prve tri ekipe pa tudi pokale.
O.B.